Cancerul mamar – ce este și cum poate fi tratat?

 advertising.ringier
.

Cancerul mamar este tipul de cancer care se formează la nivelul glandei mamare. Statisticile cu privire la prevalența cancerului din ultimii ani sunt îngrijorătoare, însă vestea bună este că tehnicile de diagnostic și de tratament chirurgical s-au îmbunătățit substanțial.

Simptomele cancerului mamar

Cancerul mamar este lipsit de simptome specifice, în stadiu precoce. Atunci când apar simptomele, cel mai des acesta se află deja într-un stadiu avansat.

Iată câteva dintre semnele specifice:

  • Modificări ale formei și dimensiunii sânului;
  • Umflături ale sânului;
  • Umflături în zona axilei;
  • Deformarea pielii sânului (de forma unor adâncituri, îngroșări de țesut);
  • Retracția mamelonară;
  • Secreție eliminată prin mamelon;
  • Erupții cutanate pe mamelon;
  • Îngroșarea sau înroșirea pielii în zona pieptului;
  • Durere persistentă la nivelul sânului.

Când ar trebui să consultați un medic?

În mod normal, orice modificare pe care o resimțiți la nivelul sânului trebuie investigată. De asemenea, nu trebui neglijat în niciun caz screening-ul de prevenție anual, constând în:

  • Ecografia mamară – pentru femeile cu vârsta de până la 40 de ani:
  • Mamografia – pentru femeile cu vârsta mai mică de 40 de ani.

De asemenea, este important ca în cazul oricărei probleme identificate la nivelul sânului, să alegeți un centru specializat în tratarea patologiei mamare.

Institutul Sânului reunește o echipă de specialiști cu experiență vastă în tratamentul chirurgical al patologiei mamare, în cadrul căruia puteți parcurge întreg circuitul terapeutic necesar tratamentului bolii.

Tratamentul chirurgical

Diagnosticul de cancer mamar presupune un circuit terapeutic complex, stabilit în cadrul unei comisii oncologice. În funcție de stadiul bolii, medicul oncolog poate recomanda chimioterapie neo-adjuvantă sau direct tratamentul chirurgical.

În urmă cu douăzeci de ani, cancerul mamar era tratat prin mastectomie radicală, de unde și temerea majorității femeilor care asociază și astăzi acest diagnostic cu pierderea sânului sau a ambilor sâni, efectele psihologice urmărindu-le de-a lungul întregii vieți.

Astăzi, cancerul mamar poate fi diagnosticat în stadiu precoce, cu ajutorul instrumentelor performante de diagnostic și astfel și tratamentul este mult mai ușor de suportat iar boala mai ușor de învins.

De asemenea, progresul tehnicilor chirurgicale a dus la reducerea traumei chirurgicale, mastectomia fiind efectuată din ce în ce mai rar, în general în cazurile foarte avansate. Chiar și așa, pacientele care primesc indicația de mastectomie pot apela la tehnicile de reconstrucție oferite de chirurgia oncoplastică.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton