În ultimii ani, oamenii se căsătoresc mai târziu din cauza dorinței de a urma o carieră și a diversificării stilului de viață. Mai multe studii dedicate infertilității au arătat că fertilitatea femeilor scade odată cu vârsta, iar căsătoria târzie este una dintre cauzele scăderii natalității.
Conform datelor statistice din anul 2015:
- Vârsta medie la prima căsătorie pentru femei este de 29 de ani, iar pentru bărbați este de 31 de ani; între timp vârsta medie s-a schimbat, fiind mai mare
- Vârsta medie a femeilor care au dat naștere primului copil este de 30 de ani, dar a continuat să crească.
Infertilitatea nu înseamnă imposibilitatea absolută de a avea copii. Soluții există!
Tratamentul pentru infertilitate a devenit tot mai popular de la an la an, pentru că este o opțiune pentru cupluri de a-și îndeplini visul de a deveni părinți.
Numărul persoanelor care urmează un tratament pentru infertilitate este în creștere. Clinica specializată în reproducere umană asitată din București Embryos oferă cuplurilor posibilitatea de a face tratamente eficiente, prin care se poate trata infertilitatea.
Procedeul de fertilizare în vitro este complex și se efectuează la clinica Embryos din țara noastră, unde există o echipă de medici și embriologi supraspecializați în tratamentul infertilității, cu experiență în FIV de peste 10 ani. Clinica dispune de mai multe săli de intervenție și un laborator de embriologie cu echipamente de ultimă generație.
Clinica Embryos oferă cuplurilor, care sunt interesate să aibă un copil, cunoștințe de bază despre infertilitate, le prezintă riscurile asociate sarcinii, nașterii și cât de importantă este menținerea sănătății.
În opinia medicilor, infertilitatea reprezintă lipsa obținerii sarcinii la o femeie sub 35 ani care are contacte sexuale regulate și neprotejate în decurs de un an iar la pacientele peste 35 de ani în decurs de 6 luni.
În acest caz se recomandă investigații amănunțite la clinica Embryos și un protocol personalizat realizat de medicii specialiști de aici. În acest mod cresc semnificativ șansele de a aduce pe lume un copil.
Totuși, perioada în care poate fi diagnosticată infertilitatea diferă în funcție de vârstă. De regulă, la cuplurile la care apare o perioadă relativ scurtă de infertilitate, există posibilitatea ca femeia să rămână însărcinată natural ulterior, mai ales dacă ambii parteneri și-au rezolvat problemele prin tratamente medicale adecvate și au dobândit o stare mai bună de sănătate.
În anul 2009, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că infertilitatea la un cuplu se poate defini ca o perioadă de infertilitate care durează un an. De asemenea, OMS a spus că vârsta cuplurilor care se gândesc la un copil a crescut și ea. La femeile cu vârsta peste 35 de ani, infertilitatea se definește ca o perioadă care durează de 6 luni.
Cauzele infertilității sunt multiple, ele includ vârsta înaintată, stilul de viață, sedentarismul, fumatul, obezitatea, consumul de alcool, poluarea, stresul, patologii asociate.
La femei, aceste cauze pot fi: tulburări de ovulație, hipotiroidism, hipertiroidism, afecțiuni ale uterului, ale vaginului sau ale colului uterin, endometrioză, obezitate, insuficiență ovariană primară, patologie a trompelor uterine, infecții, neoplazii. Dacă o femeie are perioade lungi de amenoree sau de menstruație neregulată, dacă suferă de endometrioză sau de fibrom uterin, atunci există o mare posibilitate să fie infertilă.
În cazul bărbaților, cauzele infertilității sunt: modificări de calitate și cantitate ale spermei, defecte ale tubilor ce transportă sperma, criptorhidie, probleme hormonale, disfuncții ejaculatorii, infecții, efecte adverse ale unor tratamente pentru anumite patologii (cum este chimioterapia).
Infertilitatea trebuie diagnosticată și tratată mai devreme de vârsta de 40 de ani, apoi posibilitatea de a concepe un copil devine mai dificilă. În concluzie, dacă știți că suferiți de o boală sau dacă sunteți îngrijorați că nu puteți avea un copil, vă sugerăm să veniți la clinica Embryos din București pentru a discuta cu un medic specialist în infertilitate și a evalua opțiunile de tratament de reproducere umană asistată.