Cât de eficienți vor fi peleții pentru iarna care vine? Iată cum îi alegi pe cei cu adevărat potriviți

.

Cumpăratul peleților în ziua de astăzi a devenit la fel de complicat precum cumpăratul lemnelor pentru foc. Dacă nu cunoști specia de lemn și implicit proprietățile sale de ardere, poți face achiziții greșite ușor. Același lucru este valabil și în cazul peleților, unde vorbim de clase de calitate, pretenții de depozitare și păstrare, iar lista poate continua.

Trebuie să existe educație și în ceea ce privește achiziționarea peleților. Dacă ești necunoscător este foarte ușor să fii înșelat. Însă ai nimerit astăzi la lecția’ care trebuie: discutăm despre peleți, despre cât de eficienți sunt, despre cum îi alegi pe cei potriviți, iar la final dezbatem dacă sunt potriviți pentru iarna care vine.


Ce sunt peleții?

Peleții sunt poate cel mai ecologic combustibil fosil existent pe piață în momentul de față. De ce spunem acest lucru? Deoarece sunt realizați doar din resturi lemnoase, iar la procesul de producție nu sunt folosite substanțe chimice periculoase.

Probabil te întrebi cum reușesc toate componentele să se lege dacă nu se folosesc substanțe chimice? Ei bine, peleții sunt creați din resturi lemnoase mărunțite până devin rumeguș. Lignina din compoziția lemnului, rumegușului, este suficientă pentru a lega fiecare componentă.


Care sunt peleții de calitate?

Aici e destul de mult de discutat, în sensul că poți fi ușor păcălit dacă nu știi să identifici peleții de calitate. Nu contează dacă vorbim despre peleti ieftini sau scumpi, important e ca tot ce ține de calitate să primeze.

Calitatea peleților este definită de clasa de calitate din care aceștia fac parte. Mai exact, aceștia sunt împărțiți pe 3 clase de calitate:

  • clasa de calitate A1

Din această clasă de calitate fac parte peleții cei mai calitativi. Aici vorbim de cei puri, a căror cenușă nu este toxică, iar fumul pe care îl emană de pe urma arderii nu dăunează celor din jur sau mediului înconjurător. Sunt cei mai indicați pentru consum casnic, deci atunci când vrei să achiziționezi peleți, ține minte că de aceștia ai nevoie. Ei au o putere calorică extrem de mare.

  • clasa de calitate A2

Peleții din clasa de calitate A2, ce-i drept, sunt mai slabi calitativ ca cei din clasa de calitate A1. Ei produc o cantitate mai mare de cenușă, dar și fum, iar puritatea nu este de fiecare dată de 100%. De obicei, acești peleți sunt folosiți în instalațiile industriale, dar sunt o alternativă secundară destul de acceptată și pentru uzul casnic.


  • clasa de calitate B

De peleții din această clasă de calitate trebuie să te ferești numaidecât. Sunt plini de impurități, unii dintre ei conțin chiar și nisip, iar randamentul lor termic este foarte slab. Au nevoie de un timp îndelungat de ardere pentru a încălzi o locuință și îți pot pune într-un mare pericol centrala termică.

Ce putere calorică au peleții?

Puterea calorică a peleților diferă extrem de mult în funcție de clasa de calitate de care aparțin. Totuși, dacă e să ne referim la cei din clasa de calitate A1, trebuie să știi că au în medie o putere calorică de 4200 kcal/kg. 


Partea interesantă e că peleții din clasa de calitate A1 au o putere calorică mai mare decât a multor specii de lemn și nu vorbim de orice fel de specii de lemn, ci de cele pentru foc.

Cum depozitezi corect peleții?

Peleții, fie ei ieftini sau scumpi, ridică câteva pretenții la capitolul depozitare. Vei avea nevoie de o cameră specială, în care să nu fie umiditate. Dacă intră în contact cu umiditatea, își pierd din puterea calorică.

De asemenea, evită să îi expui la soare sau să îi plasezi aproape de surse de încălzire. Șansele de autoaprindere cresc extrem de mult în astfel de situații. Atenție și la copii! Peleții vin ambalați în saci, iar un sac cântărește câteva zeci de kilograme. Ideal ar fi ca cei mici să nu aibă acces în camera de depozitare a peleților pentru a evita orice fel de accident.


Acestea fiind spuse, peleții sunt și vor rămâne pentru mult timp în topul preferințelor. Sunt de ales pentru iarna care vine deoarece se găsesc extrem de ușor pe piață, au un preț accesibil, iar despre multitudinea de avantaje cu care vin la pachet deja am discutat.