Cât de important este să ai o rutină de somn. Bonus: sfaturi pe care să le aplici pentru un somn mai bun

 advertising.ringier
.

Dacă observi în ultima perioadă că nu te mai odihnești atât de bine este momentul să faci anumite schimbări. Din păcate, pe măsură ce societatea a evoluat, oamenii au început să doarmă tot mai puțin, din cauza faptului că programul de lucru a crescut, iar asta s-a tradus prin mult mai puține ore de timp liber.

Un studiu realizat de WorkplaceTrends arată că 65% dintre oameni sunt de părere că managerii companiilor la care lucrează se așteaptă ca angajații să fie disponibili chiar și în afara orelor de program. Cu alte cuvinte, în loc să se relaxeze, ei ar trebui să răspundă la telefonul de serviciu. Deci, nu este de mirare că avem tot mai puțin timp să ne odihnim corespunzător și să avem timp și pentru familie sau pasiunile noastre.

Un alt studiu, de această dată realizat de BBC, a relevat faptul că o oră în plus de somn poate influența genele care ajută la prevenirea diabetului zaharat și a cancerului, a riscului de atac de cord sau boli ale creierului.

Astfel, calitatea somnului ne afectează direct stilul de viață, aici fiind incluse atât productivitatea, cât și echilibrul emoțional, creativitatea, vitalitatea, starea psihică și chiar greutatea. Dacă toate acestea te-au făcut să conștientizezi importanța somnului, iată și câteva modalități prin care poți să îmbunătățești în mod semnificativ somnul:

Creează-ți o rutină

Este indicat să îți creezi un program de somn și, pe cât posibil, să te ții de el. Astfel, trebuie să te culci și să te trezești la aceeași oră. După ce ți-ai terminat toate treburile acordă-ți 30 de minute să îți tragi sufletul și să rămâi tu cu gândurile tale. 

Aerisește bine dormitorul

Somnul este mult mai odihnitor într-o cameră aerisită decât într-una unde nu a pătruns aer proaspăt. În plus, nu ar strica să te folosești de aromaterapie, cum ar fi parfumul de lavandă. 

Ai mai multă grijă la ce mananci și ce bei

Este mai greu să adormi cu stomacul plin, dar nici cu el gol nu este bine. Optează pentru o cină ușoară, pe care să o consumi cu trei ore înainte de ora de culcare. Nici cafeaua după prânz nu este bună – medicii susțină că efectul acesteia apare la o oră după ce o bem și dispare abia după 4-6 ore. La fel se întâmplă și cu alcoolul. 

Fă sport în mod regulat

Exercițiul fizic te ajută din mai multe puncte de vedere, inclusiv să ai un somn odihnitor. Dar este recomandat să îți termini antrenamentul cu cel puțin 4 ore înainte de ora de culcare, astfel încât organismul să se relaxeze. 

Evită ecranele

După ce ai stat o zi întreagă în fața calculatorului este indicat să le eviți seara. În schimb poți citi o carte sau poți asculta muzică de relaxare. Lumina albastră a gadgeturilor oprește secreția de melatonină, hormonul care induce somnul. 

Fă-ți o baie caldă

O baie caldă înainte de culcare este foarte relaxantă, iar în combinație cu un ceai din plante vei dormi ca un bebeluș. 

Acordă mai multă atenție patului

Foarte multe persoane dormim pe canapele extensibile, ceea ce nu este deloc bine. Este indicat să dormi pe un pat cu saltea confortabilă, pe perne ortopedice, care să asigure susținerea optimă a coloanei vertebrale.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-sleeping-935777/

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton