Cât de sănătoasă este carnea de pui și cum să alegi produse de calitate?

.

Puiul este cel mai popular tip de păsări care se găsesc în ogrăzile oamenilor și este al doilea cel mai consumat tip de carne din lume. Această „carne albă' este accesibilă tuturor, nutritivă și oferă o gamă largă de nutrienți pentru foarte puține calorii. Carnea de pui se gătește rapid și este delicioasă dacă este asezonată cu condimentele și ierburile preferate.

Cu toate acestea, cât de sănătoasă este carnea de pui pentru tine față de alte tipuri de carne? Și cum știi că bucata de carne nu și-a pierdut din calitate și nutrienți odată cu procesarea pentru a fi vândută în magazine? În acest articol îți vom răspunde la aceste întrebări.


Informații nutriționale despre carnea de pui

Carnea de pui este bogată în nutrienți importanți, inclusiv proteine, niacină, seleniu și fosfor. 85 de grame, adică o porție normală de piept de pui, conține:

  • Calorii: 112;
  • Proteine: 24 de grame;
  • Grăsime: 3 grame;
  • Carbohidrați: 0 grame;
  • Niacină: 51% din valoarea zilnică recomandată;
  • Seleniu: 36% din valoarea zilnică recomandată;
  • Fosfor: 17% din valoarea zilnică recomandată;
  • Vitamina B6: 16% din valoarea zilnică recomandată;
  • Vitamina B12: 10% din valoarea zilnică recomandată;
  • Riboflavină: 9% din valoarea zilnică recomandată;
  • Zinc: 7% din valoarea zilnică recomandată;
  • Tiamină: 6% din valoarea zilnică recomandată;
  • Potasiu: 5% din valoarea zilnică recomandată;
  • Cupru: 4% din valoarea zilnică recomandată.

Proteina, în special, este esențială pentru organism, stimulând construirea și repararea țesuturilor și menținerea masei musculare. Între timp, cantitatea de seleniu oferită de carnea de pui este un mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar, pentru sănătatea tiroidei și pentru fertilitate.

Puiul este, de asemenea, bogat în vitamine B, cum ar fi niacina și vitaminele B6 și B12, care joacă roluri centrale în producția de energie, sinteza ADN-ului și sănătatea creierului.


Având în vedere că puiul este sărac în calorii, dar bogat în proteine, poate fi deosebit de benefic pentru dietele pentru pierderea în greutate, dacă acesta este un obiectiv pentru tine. Creșterea aportului de proteine îți poate da senzația de plenitudine, ajutând la menținerea masei corporale.

Cum alegi produse din pui de calitate?

Nu toate tipurile de pui din ogradă sau din comerț sunt concepute în mod egal.

De exemplu, puiul prăjit și pane sunt de obicei bogate în grăsimi nesănătoase, carbohidrați și calorii. Unele tipuri de pui din comerț sunt, de asemenea, atât de prelucrate, încât nu aduc nici un beneficiu sănătos. Cercetările științifice sugerează că aportul de carne procesată poate fi asociat cu un risc mai mare de boli de inimă și diabet de tip 2.


Carnea procesată poate conține, totodată, cantități mari de sodiu și conservanți, ceea ce pot afecta nivelul tensiunii arteriale, în special la persoanele cu hipertensiune arterială.

Ca să alegi un produs de calitate din multitudinea de variante de pe piață, cercetează istoricul producătorului și care sunt procesele prin care trece carnea de pui până ajunge pe raft. De exemplu, în fermele de pui Transavia, se impune respectarea unor norme europene de bunăstare a păsărilor și de procesare a cărnii, astfel încât elementele nutritive să nu se piardă odată ce produsul ajunge pe masa cumpărătorului.


Dacă nu ştii cum să prepari carnea de pasăre, inspiră-te din articolul 10 rețete cu piept de pui!