Cât de sigur este pentru copil să stea în scaunul de mașină timp îndelungat?

.

De multe ori, poate fi absolut necesar să călătorești alături de copil și pentru perioade îndelungate. Dar în ce măsură este permis acest lucru? Este în regulă dacă vei ține copilul în scaunul de mașină pentru câteva ore consecutiv? Este nevoie de pauze sau mai sunt și alte precauții pe care ar trebui să le ai în vedere? Și cum vei ști dacă poziția pe care o va avea copilul tău în scaun este cea corectă sau dacă scaunul ales este cel potrivit? Iată câteva informații esențiale în acest sens. 

Asigură-i copilului scaunul de mașină potrivit


Atunci când vine vorba de călătorie cu mașina, nici nu încape discuție că un copil ar putea fi transportat și altfel decât într-un scaun de mașină special conceput în acest sens. Toți copiii care nu au încă înălțimea necesară pentru a folosi centura mașinii trebuie să fie transportați în Scaune auto copii, concepute special în acest sens. 

Atunci când alegi scaunul de mașină potrivit pentru copilul tău, asigură-te că ai avut în vedere dimensiunile, respectiv înălțimea și greutatea copilului. Nu vârsta este cea care va dicta alegerea pe care o vei face, ci dimensiunile copilului. 


Folosește scaunul de mașină corect

După ce te-ai asigurat că ai ales scaunul de mașină potrivi, instalează-l corect. Nu uita că trebuie să ții cont de ceea ce scrie în manualul de utilizare, mai ales că uneori poate fi dificil să îți dai seama din prima cum pot fi realizate toate ajustările necesare pentru un transport confortabil și în siguranță al copilului. 

Scaunul auto trebuie să fie orientat corect – de preferat să alegi un scaun orientat cu spatele la sensul de mers, deoarece oferă o protecție de până la 5 ori mai mare, după cum arată cercetătorii în domeniu. De asemenea, instalează scaunul având în vedere unghiul corect de instalare, astfel încât să fie eliminat riscul ca copilul, mai ales dacă este vorba de un sugar, să obțină o poziție inadecvată – acea poziție cu bărbia în piept care poate declanșa, în cele mai grave cazuri, SIDS. 


Asigură-te, de asemenea, că sistemul de prindere în cinci puncte este pus la punct și că s-au făcut reglajele și ajustările necesare. 


Pauze regulate pentru un transport sigur și confortabil

Dacă mergi cu mașina pentru perioade îndelungate, chiar și pentru tine, adultul, poate deveni dificil. Este important ca mai ales copiii mai mici să fie scoși din mașină la câteva zeci de minute, cel mult două ore, pentru a face puțină mișcare. Acest lucru pe lângă scutecul care trebuie schimbat sau alimentele și apa pe care trebuie să i le asiguri la nevoie. Nu alăpta în mașină în timp ce aceasta este în mișcare și nu îi oferi copilului tău alimente sau apă în timpul mersului, deoarece riscul de înec este extrem de ridicat, mai ales cu lichide. 


Înainte de a porni la drum, mai ales dacă este vorba despre distanțe mai lungi, informează-te despre benzinăriile sau alte locuri în care poți opri pentru a face pauzele necesare, în siguranță. 

Timpul potrivit pentru a călători

Nu există un standard în ceea ce privește momentul perfect pentru a călători, mai ales dacă ai un bebeluș cu tine. Însă poți programa călătoria în funcție de programul pe care îl are bebelușul. Poți merge fie dimineața devreme, când acesta este odihnit, fie atunci când este timpul somnului de prânz, pentru a fi sigur că acesta va fi liniștit. Asigură-te, însă, că bebelușul este uscat, că a mâncat la timp și că este suficient de liniștit pentru a avea un somn plăcut și confortabil. 


În cazul în care este vorba despre o călătorie mai lungă, poți alege deplasarea pe timp de noapte, atunci când copilul simte oricum nevoia de somn, însă nu uita să ai în vedere pauzele necesare chiar și în acest caz. 

Asigură toate lucrurile necesare pentru o călătorie fără griji

Pentru ca și călătoria alături de copil să poată fi la fel de confortabilă ca atunci când ești singur sau doar cu alți adulți, asigură-te că ai toate necesare pentru îngrijirea acestuia. Împachetează într-o geantă tot ce i-ar putea fi necesar, de la scutece și șervețele de șters la alimentele necesare, jucăria preferată, un dispozitiv pentru redare muzică sau un termometru, în caz de nevoi medicale urgente. Nu uita că pauzele dese sunt necesare, însă nu lăsa nicio clipă copilul nesupravegheat, deoarece există tot timpul riscul de a se întâmpla ceva, mai ales dacă este vorba de vreme foarte caldă – acesta poate suferi un atac de căldură foarte repede, pentru că interiorul mașinii devine extrem de repede fierbinte. 


Fă-ți întotdeauna un plan de rezervă la care să apelezi în cazul în care ceva din planul inițial nu funcționează și în acest fel vei reuși să călătorești în siguranță și confort chiar și cu copiii de vârste foarte mici. 

sursa photo: pixabay.com