În zilele noastre, cuplurile reușesc mai greu să obțină o sarcină. Nu este o regulă universal valabilă, doar că stresul, factorii de mediu și stilul de viață reușesc să afecteze destul de multe femei, ajungând în imposibilitatea de a avea un copil pe cale naturală. Nu e ușor să te lupți cu infertilitatea, dar îți poți vedea visul împlinit, acceptând ajutorul tratamentelor moderne. Poți afla mai multe detalii pe DoctorAdelaSerban.ro, iar în acest articol poți afla cât durează, mai exact, tratamentul pentru FIV. Vrei să știi cât de lungă va fi această călătorie, nu?
Ce este FIV și cum se realizează?
FIV presupune recoltarea ovocitelor de la femeie și combinarea acestora cu materialul genetic de la bărbat. De cele mai multe ori, femeile urmează, mai întâi, un plan de tratament pentru stimulare ovariană. Imediat ce ovocitele au fost recoltate, vor fi combinate cu sperma în laborator. Practic, întregul proces de fertilizare se realizează extern, nu în uterul viitoarei mămici. La final, rezultă un embrion. Acesta va fi transferat în uter, iar de aici, sarcina va evolua ca sarcinile obținute pe cale naturală.
Mai concret, procedura de fertilizare in vitro se realizează pe parcursul unor etape bine stabilite:
- Tratamentul pentru stimulare ovariană;
- Monitorizarea tratamentului;
- Declanșarea ovulației;
- Colectarea ovocitelor;
- Colectarea spermei;
- Fertilizarea în laborator;
- Transferul embrionilor sănătoși;
- Susținerea organismului cu ajutorul suplimentelor hormonale;
- Testul de sarcină.
Durata planului de tratament pentru FIV
Așa cum ai observat, planul de tratament se realizează în mai multe etape. Durata întregului proces poate varia în funcție de protocoalele clinicii la care mergi, dar și în funcție de răspunsul organismului la tratament. Dacă ar fi să facem o medie, FIV durează, de obicei, între 4 și 6 săptămâni.
Factorii care influențează durata planului de tratament
E important ca fiecare viitoare mămică să înțeleagă faptul că perioada în care se realizează acest tratament variază de la un caz la altul. Aici, există mai mulți factori de care trebuie să ții cont:
- Protocoalele clinice: Spuneam și mai sus că, de cele mai multe ori, protocoalele pot fi ușor diferite de la o clinică la alta;
- Sănătatea viitoarei mămici: Anumite probleme de sănătate, dar și vârsta pot îngreuna răspunsul organismului la tratament, prelungind întreaga durată;
- Răspunsul organismului la tratamentele de stimulare ovariană: Există cazuri în care organismul poate răspunde imediat la tratament, dar și cazuri în care această călătorie se poate prelungi.
Există și posibilitatea ca sarcina să nu apară după primul ciclu FIV. În acest caz, cuplurile sunt sfătuite să gândească, în continuare, pozitiv. După o evaluare completă, se vor relua ușor toate etapele menționate mai sus. Mai mult, există și posibilitatea ca, pentru a doua încercare, să se folosească embrioni crioprezervați, obținuți în primul ciclu FIV.
Factorii care influențează fertilitatea
Din păcate, în România, peste 15% dintre cupluri se confruntă cu problema de a obține o sarcină pe cale naturală. Însă, există și o veste bună. Cadrele medicale, specializate în fertilizare in vitro sunt gata să ofere ajutorul celor care își doresc o familie numeroasă. Dacă a trecut un an de când încerci să obții o sarcină pe cale naturală, ar fi indicat să te adresezi unui specialist. De regulă, există mai mulți factori care influențează fertilitatea:
- Vârsta: Odată cu înaintarea în vârstă, calitatea ovulelor, dar și rezerva ovariană pot avea de suferit. De aceea, se recomandă ca femeile să se gândească la o sarcină până la vârsta de 35 de ani;
- Stilul de viață: Încă din primele rânduri, aminteam despre modul în care stilul de viață poate avea un impact negativ asupra fertilității. Consumul excesiv de alcool sau tutunul, o alimentație necorespunzătoare, dar și lipsa activității fizice pot influența negativ șansele de a obține o sarcină;
- Factorii de mediu: Atât femeile, cât și bărbații sunt expuși zilnic la diferite substanțe chimice, dar și la poluarea despre care se vorbește adesea;
- Stresul: Nici stresul nu trebuie neglijat. Stresul poate afecta hormonii și, în mod implicit, ovulația;
- Boli și alte afecțiuni: Endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, firbroamele uterine și alte afecțiuni pot impacta negativ fertilitatea.
Așadar, tratamentul pentru fertilizarea in vitro poate dura câteva săptămâni. Pune-ți încrederea în specialiști și mergi la o primă consultație!