Unele dintre cauzele care duc la căderea părului sunt cunoscute, în timp ce altele, care pot fi clasificate ca fiind simptome secundare ale unor afecțiuni, sunt mai puțin știute. Pierderea a mai mult de 70-100 de fire pe zi, în fiecare zi, trebuie considerată un semn că ceva nu este în regulă, iar organismul are o suferință.
Oboseala și stresul
Faptul că stresul accentuat și continuu poate să ducă la căderea părului este un fapt cunoscut. Mai puțin știut este că oboseala acumulată din cauza efortului prelungit sau a slabei calități a somnului este un factor mai agresiv pentru sănătatea părului chiar și decât stresul.
Recuperarea oboselii nu se rezolvă cu o singură sesiune de somn care depășește limita celor opt ore recomandate, ci cu o dietă echilibrată și cu odihnă activă (lecturi, plimbări sau alte activități plăcute), timp de mai multe zile consecutiv.
Ceea ce trebuie știut este că anularea efectelor negative, generate de oboseala accentuată și de stres, mai ales la nivelul părului, durează, iar regenerarea și întărirea rădăcinilor se poate face cu ajutorul unui complex de substanțe care se găsesc și sunt asociate în proporția ideală în forcapil, al cărui efect este vizibil și, mai ales, de durată.
Perioada din an
Ritmurile fiziologice normale ale omului sunt influențate profund de intensitatea luminii solare și de anotimp. Stilul de viață al omului modern și utilizarea luminii artificiale au dus la dereglarea ritmului circadian al proceselor biochimice, fiziologice și comportamentale. Așa se explică și apariția tulburărilor de somn, dar este și unul dintre cauzele mai puțin știute care au ca efect secundar căderea părului.
Totuși, în mod normal numărul firelor de păr pierdute toamna și iarna este mai mare, ca urmare a adaptării organismului la perioada rece, în care zilele sunt mai scurte și lumina naturală mai puțină.
Susținerea podoabei capilare, cu suplimente alimentare ori alte tipuri de preparate, cu scopul de a stimula tonifierea rădăcinii firelor de păr și prevenirea căderii acestuia, este mult mai eficientă dacă este urmată în lunile de toamnă și iarnă.
Deficitul de vitamină B8
Supranumită și vitamina H (biotina sau vitamina I) aceasta este prezentă în multe alimente (lapte, brânză, ficat, albuș de ou fiert, ouă, alune crude, legume albe – cartofi, conopidă, varză, ceapă, usturoi, păstârnac, țelină, ciuperci și drojdie de bere), dar pentru că este solubilă în apă, nu poate fi stocată în organism și se descompune rapid în prezența a numeroși alți compuși, așadar deficitul apare foarte repede.
Vitamina B8 este secretată și de flora intestinală, dar cantitățile nu sunt mereu suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic, care este undeva în jur de 100 de miligrame.
Deficitul agravează unele suferințe: insomnia, dezechilibrul metabolismului glucidelor și proteinelor, acneea și alte probleme cutanate, deficitul de atenție, oboseala, depresia și căderea părului. Acesta din urmă este deseori cel mai sever simptom și se accentuează după tratamente cu antibiotice, analgezice, cure de slăbire și perioade de stres intens. Aportul de alimente care conțin biotină nu este mereu suficient, astfel că suplimentele cu biotină pot compensa și echilibra acest deficit.
Disfuncții ale glandei tiroide
Înainte ca alte simptome să indice o problemă a glandei tiroide, căderea părului este un semn care poate arăta că aceasta nu funcționează în parametrii fiziologici. Căderea părului este asociată și cu hipertiroidismului, dar și cu hipotiroidismului, iar o funcționare normală a glandei se „vede' în părul frumos și strălucitor.
Activitatea glandei tiroide poate fi dereglată și din cauza stresului, a oboselii accentuate, în urma suprasolicitării nervoase, ca urmare a alimentației dezordonate sau a deficitului de minerale, inclusiv calciu, zic și iod.
Concluzionând, un păr frumos, care are un ritm normal de regenerare, este un indicator al stării generale bune a organismului, în timp ce căderea, fragilitatea și lipsa de suplețe naturală, indică un dezechilibru organic. Este foarte important de știut că singurele tratamente cu adevărat eficiente sunt cele care acționează din interior, pentru că acestea oferă nutrienții necesari pentru rezistența și stimularea creșterii părului și în timp ce impactul celor aplicate local este minim.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Springfarma.com