Ce carte este potrivita pentru un adolescent? 5 exemple de titluri

 advertising.ringier
.

Alegerea unei cărți potrivite pentru un adolescent poate fi o provocare, având în vedere varietatea de genuri și teme disponibile. În acest articol vei descoperi importanța lecturii în perioada adolescenței, și despre modul în care aceasta contribuie la dezvoltarea tinerilor la nivel intelectual, emoțional și social.În plus, vei afla care sunt cele mai interesante genuri și teme pentru adolescenți, precum și o listă cu cinci exemple de cărți young adults apreciate atât de critici, cât și de tinerii cititori. Află mai multe din rândurile de mai jos!

Importanța lecturii în perioada adolescenței

În perioada adolescenței, este deosebit de important ca tinerii să citească pentru a-și forma aptitudini esențiale, lectura contribuind din plin la dezvoltarea lor intelectuală, emoțională și socială. Cei care citesc în mod regulat au un vocabular mai bogat și o înțelegere mai bună a gramaticii și sintaxei.

Mai mult, cititul favorizează creativitatea și formarea gândirii critice și analitice, cei avizi de lectură fiind mai buni la rezolvarea problemelor și la găsirea de soluții inovatoare, abilități care pot fi folosite în viața de zi cu zi sau în dezvoltarea carierei. 

În plus, cărțile young adults pot aborda teme de interes la această vârstă, precum dragostea, prietenia, familia, pierderea sau diverse provocări ale vieții, ajutând adolescenții să înțeleagă și să gestioneze emoțiile proprii și ale celor din jur. Prin lectură și prin înțelegerea problemelor sociale și a cauzelor lor, ei vor învăța să comunice mai bine și să își dezvolte empatia, ajutându-i să devină cetățeni responsabili și implicați.

Ce cărți și teme sunt potrivite pentru adolescenți

Adolescenții sunt atrași de o gamă variată de genuri literare. Cei cu vârste între 13 și 17 ani, de pildă, sunt interesați în principal de aventuri, fantezie și mister, astfel de lecturi oferindu-le oportunitatea de a se identifica parțial cu personajele și de a înțelege mai bine lumea în care trăiesc. După această perioadă, printre interese se numără romanele de dragoste, science fiction, cărțile de dezvoltare personală sau cele autobiografice. 

Tinerii pot fi interesați și de subiecte care le oferă oportunitatea să își dezvolte pasiunile, să descopere alte culturi și alte moduri de viață, de lecturi care îi ajută să înțeleagă problemele sociale relevante sau subiecte de ajutor în această perioadă de tranziție precum depresia, anxietatea și abuzul de droguri.

5 exemple de cărți potrivite pentru adolescenți

1. Harry Potter, de J.K. Rowling

Această serie de cărți este un clasic modern și o must-read pentru adolescenți. În această serie, tânărul vrăjitor Harry Potter și prietenii săi se luptă împotriva forțelor întunericului, dezvoltându-și abilitățile magice și curajul. Cu toate că universul magic este un element important, temele centrale ale seriei sunt dezvoltarea personajelor, prietenia și curajul, subiecte extrem de importante pentru tinerii care trec prin perioade de transformare și încearcă să descopere cine sunt. În plus, povestea captivantă și personajele bine construite fac această serie o alegere excelentă pentru adolescenți. 

2. Jocurile foamei, de Suzanne Collins: 

Trilogia „Jocurile foamei' este o distopie care urmărește povestea lui Katniss Everdeen într-o societate futuristă în care tinerii sunt forțați să participe la un eveniment anual numit Jocurile foamei. Această serie abordează teme precum supraviețuirea, sacrificiul, opresiunea și puterea. Fiind o serie emoționantă și plină de acțiune, este potrivită datorită personajelor puternice și a lucrării emoționante. În plus, s-a bucurat de adaptare cinematografică de mare succes, un mod excelent de a atrage atenția adolescenților asupra cărții originale și de a încuraja interesul lor pentru lectură.

3. Năpasta regilor, de Jenn Lyons

Acest roman fantasy este crud, original dar deopotrivă convingător pentru adolescenți, datorită personajelor puternice și a conflictelor în care sunt prinse acestea de-a lungul minunatelor aventuri ale lor. Chiar dacă este vorba despre personaje mitice precum dragoni și zei, dar și prinți de demult, ele se confruntă cu teme care fascinează dintotdeauna, a eroului care câștigă, a intrigilor pentru putere sau a iubirii adevărate, cea care câștigă întotdeauna.

4. Un strop de întuneric, de Scarlett St. Clair

Acesta este primul volum din seria Hades x Persefona, eroii mitici din antichitate, sub forma unei abordări proaspete, pline de versatilitate. Persefona, zeița primăverii care transforma orice floare într-una ofilită este atrasă de puternicul zeu al întunericului, Hades, iar dragostea ei devine tot mai puternică, până la a deveni imposibilă. Tinerii pot descoperi și alte personaje și mituri antice reinterpretate, de exemplu pe stăpânitorul Olimpului, întruchipat de data aceasta sub forma unui puternic manager al unei agenții de publicitate, iar pe Apollo sub forma unui star rock.

5. De la fereastra mea, de  Ariana Goodoy

Cartea „De la fereastra mea', scrisă Ariana Godoy, este un alt exemplu de roman young adults de succes care s-a bucurat de o ecranizare pe măsură. Tinerii descoperă în paginile ei aventurile lui Rachel, o tânără îndrăgostită de vecinul ei misterios, și despre ceea ce este dispusă să facă pentru a-l cuceri…dar și mai multe despre secretele pe care le ascunde în mânecă.

Cărțile young adults sunt apreciate atât de adolescenți, cât și de critici, multe dintre acestea bucurându-se de adaptări cinematografice sau seriale de succes inspirate din ele, dovedind astfel impactul lor asupra popularității și a aprecierii operelor originale. Descoperă și tu cele mai noi titluri care să te inspire și să te ajute în această etapă importantă a vieții!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton