Ce este litiaza renală și ce metode de tratament există?

 advertising.ringier
.

Sursa foto: Pexels

Litiaza renală, cunoscută sub denumirea populară de 'pietre la​​ rinichi' ori de calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază, în limbaj științific, este o afecțiune descrisă prin apariția unor depozite dure, formate din săruri și minerale de la nivelul tractului urinar, în rinichi ori vezica urinară.

O dietă precară, kilograme în plus, anumite afecțiuni, dar și administrarea de suplimente alimentare ori de medicamente se numără printre factorii de risc ce determină apariția litiazei renale. Această afecțiune se poate manifesta la nivelul oricărei părți a tractului urinar, de la rinichi, la vezica urinară, potrivit Mayo Clinic (1). De obicei, însă, acei calculi renali apar atunci când urina este prea concentrată, astfel că mineralele se cristalizează și se depun.

Cum se manifestă litiaza renală – principalele simptome

Litiaza renală sau 'pietrele la rinichi', așa cum este cunoscută de mulți oameni, poate trece neobservată. De obicei, simptomele apar atunci când calculii renali încep să se 'miște' în interiorul rinichilor ori trec în uretre, acele tuburi care fac 'legătura' între rinichi și vezica urinară.

În cazul în care un calcul renal este blocat în uretre, acest lucru se poate reflecta printr-un flux mai redus de urină, prin apariția unui miros neplăcut sau prin spasme ale uretrelor, care sunt foarte dureroase. De asemenea, în anumite cazuri, pacienții pot resimți anumite simptome, precum:

  • Durere puternică, ascuțită, în spate, sub coaste;
  • Durere care radiază abdomenul inferior și care fluctuează în intensitate;
  • Durere sau senzație de arsură în timpul urinării.

Alte simptome includ:

  • Modificarea aspectului urinei, aceasta căpătând o culoare roz, roșie sau brună;
  • Miros diferit al urinei;
  • Senzație permanentă de urinare;
  • Stări de greață și vărsături;
  • Febră sau frisoane, în cazul în care există și o infecție.

Litiaza renală – modalități de tratament

În ceea ce privește tratamentul litiazei renale, acesta diferă în funcție de tipul de calculi renali, dar și de cauza apariției acestora.

Spre exemplu, pietrele la rinichi de mici dimensiuni nu necesită tratament invaziv. Acestea pot fi eliminate cu ușurință, prin adoptarea unor schimbări în ceea ce privește stilul de viață, precum:

  • Consumul de apă – să bei între 1,8 și 3,6 litri de apă pe zi te va ajuta să reduci riscul de formare a pietrelor la rinichi, deoarece rinichii vor filtra urina, ceea ce va ajuta la dizolvarea calculilor renali;
  • Analgezice – migrarea calculilor renali poate determina un disconfort, fapt pentru care, pentru a calma durerea, medicul ți-ar putea recomanda medicamente pentru ameliorarea acesteia, precum pastile care conțin ibuprofen ori naproxen de sodiu;
  • Administrarea de medicamente specifice – în anumite cazuri, medicul îți prescrie pastile care ajută la relaxarea mușchilor uretrei, permițând astfel migrarea calculilor renali cu un disconfort mai mic.

În cazuri mai severe, însă, atunci când vorbim de calculi renali de mai mari dimensiuni ori a avut loc o deteriorare a rinichilor sau au apărut infecții ale tractului urinar, va fi necesar un tratament mai invaziv.

Spre exemplu, în funcție de mărimea calculilor renali, pot fi folosite unde sonore pentru a-i distruge. De asemenea, în funcție de dimensiunea acestora și de localizare, medicul vă poate recomanda litrotiția laser pentru pietrele la rinichi, o procedură revoluționară, ce este recomandată în tratamentul calculilor care au mărime de până la doi centimetri. În cazul acestei proceduri minim invazive, cunoscută și sub numele de ESWL, potrivit denumirii în limba engleză, undele de șoc sunt aplicate direct asupra pietrelor la rinichi, fără incizii, fără a produce leziuni țesuturilor din jur.

Despre litrotiția laser pentru pietrele la rinichi trebuie să știi, de asemenea, că este o procedură simplă, pentru care nu este necesară internarea, căci această intervenție se poate face și în ambulatoriu. Această intervenție, însă, nu este recomandată persoanelor care suferă de boli cronice de rinichi, care nu au rinichii funcționali ori care au structuri ureterale, deoarece pot împiedica eliminarea calculilor.

Surse:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/diagnosis-treatment/drc-20355759
  2. https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/treatment/
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15604-kidney-stones
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton