Coroana dentară reprezintă o restaurare protetică fixă utilizată pentru refacerea morfologiei, funcției și rezistenței unui dinte semnificativ afectat structural. Coroana dentară se recomandă pacienților cu leziuni coronare extinse, complicații infecțioase sau în cazuri de distrucții coronare severe pe dinți temporari (la copii) sau permanenți (la adulți).
Ce este coroana dentara?
Coroana dentara este o structură protetică ce se fixează peste corpul unui dinte natural, pentru a-i restaura funcționalitatea. Procedura implică remodelarea și consolidarea țesutului dentar afectat. În cadrul intervenției se prepară suprafața dintelui, se prelevează amprenta și se confecționează o proteză ce corespunde dimensiunilor și formei originale a dintelui. Procedura se aplică în situații de deteriorare extensivă a smalțului sau a dentinei.
Cui îi este recomandată?
Tratamentul se impune în situații de restaurare a dinților afectați de carii profunde sau de traumatisme severe. Coroanele se recomandă în urma unui consult specializat și al efectuării investigațiilor imagistice. Pacienții cu leziuni extinse se pot bucura de o refacere estetică și funcțională a arcadei dentare. Coroanele se aplică în situații de deteriorare mecanică severă sau de pierdere semnificativă a țesutului dentar. De asemenea, tratamentul se recomandă pacienților ce suferă de afecțiuni dentare complicate de procese infecțioase (precum abcesul dentar), nefiind admis în prezența unor condiții sistemice de risc major.
Beneficii ale tratamentului cu coroane dentare
Reabilitarea dinților compromiși prin tehnici protetice se dovedește a fi o soluție de remediere a deficiențelor funcționale. Tratamentul restabilește integritatea arcadei dentare și reîntoarce pacienților încrederea în zâmbetul lor. Evaluările clinice arată o reducere semnificativă a riscului de complicații secundare. Se constată o îmbunătățire notabilă a calității vieții prin revenirea la o masticație eficientă.
Tehnicile intervenționale sunt alese în funcție de specificul patologiei și de nevoile individuale ale pacientului. În anumite situații se intervine în cazuri de inflamații severe, ce pot fi determinante pentru stabilitatea tratamentului. În cazul în care tratamentul este aplicat la copii, se impune o adaptare a tehnicii la particularitățile dinților, aflați în proces de dezvoltare. Profilul de tratament se conturează în urma unui consult efectuat la un medic specializat în stomatologie pentru copii.
Materiale utilizate în tratament
Materialele folosite pentru restaurarea structurii dentare se aleg în funcție de necesitățile clinice. Se utilizează aliaje metalice și materiale ceramice, fiecare tip prezentând avantaje specifice în ceea ce privește rezistența și aspectul vizual. Se poate opta pentru soluții ce reproduc cu fidelitate culoarea și translucența smalțului natural, în special în cazul reconstrucțiilor dinților aflați în regiunea frontală a gurii.