Ce este rozaceea și cum o poți preveni: 3 sfaturi utile

 bogdan.galca
.

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii care afectează vasele de sânge și glandele sebacee. Din acest motiv, manifestările, printre care cea mai comună este apariția unor pete roșii, se observă în special în zona centrală a feței, respectiv bărbie, nas, obraji și frunte.

Rozaceea este o boala cutanată care poate influența negativ calitatea vieții, întrucât înroșirea pielii poate determina scăderea stimei de sine. Este o afecțiune ale cărei simptome apar mai frecvent în rândul femeilor, dar manifestările sunt mai grave în cazul bărbaților care dezvoltă rozacee. Totodată, persoanele cu pielea deschisă la culoare sau cele care au antecedente de rozacee în familie sunt mai predispuse la a dezvolta această afecțiune cronică.

Rozaceea este împărțită în patru tipuri: rozacee eritematotelangiectatică, rozacee papulopustuloasă sau acnee rozacee, rozacee fimatoasă sau rinofimă și rozacee oculară.

Dacă ai piele cu roseata, este indicat să folosești produsele adecvate nevoilor tenului și să eviți factorii declanșatori.

Iată câteva modalități prin care poți preveni apariția rozaceei sau reducerea simptomelor bolii.

Alege produse cosmetice care să reducă roșeața

Cremele și gelurile aplicate local reprezintă o modalitate eficientă pentru a preveni și a trata rozaceea. Acestea ajută la menținerea tenului curat, fără să îl usuce, calmează iritațiile și decongestionează zonele seboreice cu roșeață. Pentru a stabili un tratament de îngrijire a tenului predispus la rozacee, este indicat să consulți un medic dermatolog, care îți poate recomanda produse cu ingrediente utile în tratarea petelor roșii. De pildă, niacinamida se numără printre ingredientele care prezintă numeroase beneficii asupra tenului, printre care reducerea inflamația, contribuind astfel la atenuarea roșeței asociată cu rozaceea, eczemele, acneea și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii.

Protejează-te de soare

Pentru prevenirea rozaceei este important să îți protejezi tenul în fiecare zi, iar aplicarea unei creme cu factor de protecție solară nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Razele ultraviolete reprezintă una dintre principalele cauze de îmbătrânire prematură a pielii. Din pricina expunerii prelungite la soare, pot apărea ridurile de expresie și cele profunde, petele pigmentare, dar și roșeața. Soarele este, așadar, un factor declanșator pentru rozacee, iar expunerea la razele ultraviolete, mai ales în perioadele în care acțiunea lor este mai puternică (între orele 10:00 și 16:00) trebuie, pe cât posibil, evitată. Specialiștii recomandă aplicarea unei creme cu factor de protecție solară cu 15 minute înainte de a ieși din casă și reaplicarea acesteia la fiecare două ore.

Evită factorii de stres

Gestionarea stresului reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți preveni apariția rozaceei și poți ține sub control simptomele acesteia. Stresul este inamicul sănătății întregului organism, întrucât afectează buna funcționare a proceselor interne. Drept urmare, pot apărea anumite probleme de sănătate asociate stresului, mai ales când acesta devine cronic.

Studiile au arătat că stresul poate fi asociat cu apariția anumitor afecțiuni cutanate sau cu agravarea simptomelor acestora. Printre problemele pielii pe care le poți dezvolta când ești stresat se numără acneea, eczema și rozaceea. Așadar, identificarea factorilor de stres și eliminarea sau ținerea lor sub control trebuie să reprezintă o prioritate dacă te numeri printre persoanele predispuse la a dezvolta rozacee.

Evitarea alimentelor care pot declanșa rozaceea, precum cele picante, limitarea consumului de alcool, dar și realizarea unor exerciții fizice (efortul intens poate agrava simptomele bolii) se numără printre acțiunile pe care le poți adăuga în programul zilnic, astfel încât să previi apariția acestei afecțiuni cutanate sau să ții sub control manifestările ei.

Sursă foto: Unsplash

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton