Ce este vata minerala și când se folosește?

 advertising.ringier
.

Sursa foto: Shutterstock

Atunci când vine vorba de alegerea unui material pentru realizarea termoizolațiilor, vata minerală reprezintă una dintre principalele opțiuni. O recomandă multiplele sale proprietăți, dar și avantajele pe care le are, în comparație cu alte materiale termoizolante.

Asupra acestor detalii vom insista pe parcursul articolului de față, așa că îți recomandăm să îl parcurgi până la final, pentru a afla  tot ce trebuie să știi despre vata minerală.

Cum se obține vata minerală?

Denumirea materialului vine de la materiile prime folosite, care sunt de origine minerală, și asupra cărora vom reveni puțin mai târziu.

Procesul de fabricație al vatei minerale este relativ simplu, constând în topirea acestor minerale și transformarea lor în fibre. Este nevoie însă de cuptoare speciale, întrucât mineralele care constituie materia primă se topesc doar la temperaturi foarte ridicate.

Se obține astfel o lavă, care se transformă în fibre cu ajutorul unui mecanism de rotație. În final, aceste fibre sunt așezate în paturi compacte, care sunt tăiate apoi la anumite dimensiuni și se comercializează sub formă de panouri sau de suluri.

Câte tipuri de vată minerală există?

Deși pe piața materialelor de construcții este disponibilă o gamă diversificată de vată minerală, putem vorbi de două tipuri distincte, în funcție materia primă din care sunt obținute.

Primul tip – și poate cel mai cunoscut – este vata minerală de sticlă, care se obține prin topirea sticlei în amestec cu nisipul sau a cuarțului în combinație cu calcarul.

Celălalt tip de vată minerală este vata bazaltică, ce se obține prin același procedeu al topirii la temperaturi ridicate. De această dată, materia primă folosită este constituită din roci bazaltice, în combinație cu cocs și calcar.  

Ce proprietăți are vata minerală?

Ambele tipuri de vată minerală au proprietăți asemănătoare dar totuși diferite din anumite puncte de vedere. Astfel, atât vata minerală de sticlă cât și cea bazaltică sunt materiale ușoare, însă prima cântărește cu până la 50% mai puțin decât cealaltă având și o densitate mai mică.

De asemenea, ambele sunt materiale ignifuge, dar vata bazaltică rezistă la temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius, în timp ce vata de sticlă cedează la temperaturi de peste 600 de grade.

Asigură o bună izolație termică, iar din acest punct de vedere vata minerală de sticlă este mai eficientă, având un coeficient de transfer termic mai bun.

Vata bazaltică are o rezistență mai ridicată la compresiune, fiind mai rigidă, în timp de flexibilitatea și elasticitatea vatei de sticlă ușurează transportul și manevrarea panourilor sau sulurilor.

Singurele proprietăți comune între care nu există diferențe semnificative sunt nivelul de izolare fonică și faptul că nu se deformează odată cu trecerea timpului.

La  ce se folosește vata minerală?

Datorită proprietăților pe care tocmai le-am amintit, vata minerală este prin excelență un material izolant. Prin urmare, se folosește preponderent pentru realizarea izolației termice a clădirilor, indiferent că este vorba de case, blocuri de locuințe, clădiri de birouri sau sedii de instituții.

În acest caz, vata bazaltică se folosește pentru suprafețele supuse compresiunii – cum ar fi pardoselile – dar și pentru izolarea pereților exteriori și a acoperișurilor.

De cealaltă parte, vata minerală de sticlă este ideală pentru izolarea pereților la interior. Totodată, aceasta se folosește și pentru izolarea termică a conductelor de apă și a altor instalații care au nevoie de protecție la îngheț.

Vata minerală se folosește și pentru izolarea fonică a unei încăperi sau a întregii locuințe dar și pentru protecția împotriva incendiilor. Această din urmă utilizare este întâlnită mai ales în sectorul industrial, în cazul instalațiilor care funcționează la temperaturi ridicate.

Acestea sunt informațiile esențiale legate de vata minerală, care te vor ajuta să faci o alegere potrivită a materialului, în funcție de nevoile tale.  

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton