Ce impact are îngrijirea personală asupra sănătății tale emoționale

 advertising.ringier
.

În secolul al XIX-lea, Fyodor Dostoevsky a spus că ”frumusețea va salva lumea”. Iar lumea în care trăim, în prezent, se confruntă cu o serie de provocări și crize, de la pandemia de coronavirus și până la conflictele militare. Incertitudinea ultimilor ani și-a pus amprenta asupra sănătății emoționale a întregii populații și tot mai mulți specialiști în domeniul sănătății pun accentul asupra faptului că problemele ce țin de sănătatea emoțională sunt la fel de importante precum cele ce țin de sănătatea fizică, chiar dacă sunt mai puțin vizibile.

Poate frumusețea să te ajute să combați afecțiuni precum depresia, anxietatea sau atacurile de panică? Iată care este impactul pe care îngrijirea și înfrumusețarea le au asupra sănătății tale emoționale:

Machiajul încurajează pozitivismul și susține stima de sine și încrederea în forțele proprii

Cele mai multe femei care poartă machiaj o fac deoarece acesta le face să se simtă bine în propria piele și să fie mai pozitive. Un studiu realizat de Universitatea Chieti și Harvard Medical School arată că machiajul poate îmbunătăți încrederea femeilor în forțele proprii și că purtarea acestuia în situații precum interviurile pentru un nou loc de muncă, întâlnirile de business sau cele romantice te pot ajuta să îți 'setezi' mintea pentru a te simți mai încrezătoare, indiferent de circumstanțe. Totodată, satisfacția pe care o simți după ce ai aplicat machiajul poate susține eliberarea dopaminei. 

Mai mult decât atât, utilizarea unor nuanțe vii în makeup poate avea același efect ca purtarea hainelor colorate. Creierul răspunde la stimulii cromatici – de exemplu, nuanțele de albastru te pot face să te simți melancolică, pe când cele de oranj îți vor spori nivelul de energie. Indiferent de stilul personal și de preferințele cromatice, asigură-te, în primul rând, că produsele de machiaj pe care le folosești provin de la branduri de încredere precum Estee Lauder, Benefit sau Clarins și că sunt în termen de valabilitate, pentru a te bucura de toate beneficiile lor, fără efecte secundare.

Îngrijirea pielii este grijă de sine

Îngrijirea pielii joacă, de asemenea, un rol pozitiv în menținerea sănătății emoționale. Conform Everyday Health, există o mulțime de modalități prin care poți practica grija de sine, dar concentrarea eforturilor în direcția îmbunătățirii sănătății pielii are avantaje inclusiv asupra sănătății mintale. Poate că ai observat și tu o corelație directă între rutina zilnică de îngrijire a pielii și starea ta emoțională. Faptul că îți acorzi timp pentru a-ți curăța tenul și a aplica un serum, o cremă hidratantă și una cu factor de protecție solară, înainte de a ieși din casă, îți conferă încredere în tine și un simț al controlului asupra felului în care va decurge ziua ta.

În plus, acest timp alocat în mod constant îngrijirii pielii îți conferă structură și stabilitate. Într-o lume aflată în plină schimbare și într-un context marcat de incertitudine, obiceiuri precum practicarea rutinei de îngrijire te ajută să îți relaxezi mintea, dar și să recapeți sentimentul de control asupra propriei vieți. Astfel, vei câștiga încrederea de care ai nevoie pentru a fi proactivă și în alte aspecte ale vieții, precum cariera sau relațiile cu familia, prietenii și partenerul.

Parfumul contribuie la bunăstarea emoțională

Conform Air-Scent și nu numai, memoria olfactivă este una dintre cele mai puternice de care beneficiem. Spre deosebire de alte simțuri, răspunsurile olfactive sunt conectate cu centrii emoționali ai creierului și fac corelația directă cu experiențele anterioare. De aceea, mirosul ploii, al mării, al prăjiturilor proaspăt scoase din cuptor te poartă rapid către amintirea primei experiențe avute cu astfel de miresme. Dacă ai simțit pentru prima oară mirosul unui parfum Paco Rabanne la o persoană dragă și apropiată, îl vei asocia de-a pururi cu sentimentele tale față de acea persoană. 

Mai mult decât atât, mai multe studii psihologice recente afirmă efectele anumitor note de parfum asupra stării de spirit și a comportamentului, datorită abilității directe și intrinseci a parfumului să interacționeze și să aibă impact asupra sistemului nervos central. Iată cu ce sunt asociate cele mai cunoscute mirosuri:

  • Aroma merelor te poate ajuta să îți controlezi mai bine senzația de anxietate.
  • Mirosul de chimen are un efect calmant și îți induce o stare de armonie și încredere. În același timp, te energizează și descurajează efectele stresului.
  • Mireasma de salcie reduce anxietatea, stresul și starea de tensiune. Notele sale floral-fructate, dulci și ierboase contribuie la îmbunătățirea stării emoționale.
  • Scorțișoara stimulează funcțiile cognitive și ajută la concentrare.
  • Citricele te ajută să îți recapeți energia și să combați anxietatea și iritabilitatea, fiind un aliat de nădejde în lupta cu stresul și stările depresive.
  • Eucaliptul minimizează efectele stresului și îți sporește nivelul de energie.
  • Feniculul promovează puterea spirituală și emoțională și te ajută să te simți mai încrezătoare și mai motivată.
  • Mirosul de iarbă proaspăt tunsă te poate face să te simți mai relaxată și mai veselă. În plus, îmbunătățește funcția de memorie și te ajută să te concentrezi.
  • Iasomia este asociată cu meditația și susține starea de armonie, reducând simțitor stările depresive.
  • Aroma lavandei te poate ajuta să reduci simptomele de anxietate, stres, melancolie, dar și insomnia, deoarece acționează deopotrivă ca sedativ și stimulent.
  • Menta combate eficient simptomele anxietății și depresiei și îți poate îmbunătăți starea și performanța mintală.
  • Mirosul de pin descrește anxietatea și scade nivelul de stres, conferindu-ți energie și o capacitate mai bună de concentrare.
  • Rozmarinul este recunoscut pentru reducerea oboselii și a nivelului de stres.
  • Aroma vaniliei aduce o stare de serenitate.

În concluzie, îngrijirea personală și folosirea produselor cosmetice, de makeup și a parfumurilor are un impact puternic asupra stării tale emoționale și te poate ajuta să te simți mai optimistă, mai motivată, mai încrezătoare în forțele proprii. Tu ce faci deopotrivă pentru a arăta mai bine și pentru a te simți și mai bine?

Foto: Freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton