Rata de emisie de CO2 reprezintă impactul poluării atmosferei cu carbon de la un autovehicul. Toate vehiculele pe benzină, diesel și GPL emit particule de carbon în aer. Printre poluanții emiși de vehicule se numără dioxidul de carbon, oxidul de azot, monoxidul de carbon, hidrocarburile și particulele fine.
Tu știi ce emisii de CO2 are mașina ta? Pentru a afla, consultă certificatul de înmatriculare al vehiculului tău, mai exact caseta V7. Un litru de diesel emite 2640g de CO2 – înmulțește cu consumul mașinii tale. O mașină diesel care consumă 5 litri/100 km emite 5×2640/100 = 132 g CO2/km. Cifrele sunt puțin diferite pentru o mașină pe benzină. Ce poți face să reduci această poluare?
Ține de alegerile tale să protejezi mediul! Pe piață există mai multe tipuri de mașini cu emisii reduse de CO2, fiecare cu propriile caracteristici și beneficii.
Mașinile electrice sunt o alegere sigură pentru protejarea mediului
Mașinile electrice funcționează 100% cu energie electrică și nu produc emisii directe de CO2. Acestea sunt alimentate de baterii reîncărcabile și sunt ideale pentru șoferii care doresc o mobilitate fără emisii și o reducere semnificativă a amprentei lor de carbon.
Așadar, principalul argument în favoarea mașinilor electrice este de natură ecologică. Un vehicul electric nu eliberează CO2 în atmosferă în timpul conducerii. Prin urmare, reprezintă o alternativă la vehiculele poluante, care respectă mediul înconjurător.
În plus, achiziționând o mașină electrică te vei bucura și de alte avantaje:
- dacă hotărăști să cumperi o mașină electrică, vei plăti mai puțin cu 75% decât atunci când conduci o mașină diesel. De asemenea, economisești bani la întreținerea autovehiculului deoarece nu va mai fi nevoie să mergi la service pentru a schimba filtrele sau a face schimb de ulei;
- când conduci o mașină electrică, pornești rapid (chiar și când este frig) și eviți poluarea fonică (la viteze mici) datorită unui motor silențios;
- de asemenea, mașina electrică îți permite să nu folosești niciodată ambreiajul pentru a schimba treptele, deoarece nu are cutie de viteze, ceea ce înseamnă că motorul nu se va opri niciodată accidental.
Mașinile hybrid sunt o altă variantă pe care poți conta pentru protejarea mediului
Mașinile hybrid combină un motor pe benzină sau diesel (mai rar) cu un motor electric. Aceste mașini folosesc motorul electric pentru a asista motorul cu ardere internă, reducând astfel consumul de combustibil și emisiile de CO2. Sunt vehicule ideale pentru cei care caută o tranziție lină la o tehnologie mai ecologică.
În funcție de nivelul de hybridizare al vehiculului, energia electrică astfel acumulată poate fi utilizată astfel:
- numai la pornirea vehiculului;
- la pornirea vehiculului și pentru a sprijini motorul termic pentru câteva momente;
- 100% electric pe distanțe foarte scurte (la o viteză mai mică de 30 km/h).
Pe de altă parte, un vehicul Plug-in hybrid este echipat cu o baterie și un motor electric mai mare decât al unui vehicul hybrid. Bateria sa este alimentată și în fazele de frânare și decelerare, dar nu numai, putând fi reîncărcată și la un terminal electric. O astfel de mașină poate parcurge câteva zeci de kilometri în modul 100% electric, adică fără a consuma o picătură de combustibil. În plus, în funcție de model, vehiculele hybrid și plug-in hybrid pot emite mult mai puțin CO2 decât o mașină cu motor cu combustie.
Fiecare tip de mașină cu emisii scăzute de CO2 are propriile sale avantaje și dezavantaje. Alegerea depinde de nevoile, stilul de condus, bugetul și disponibilitatea infrastructurii de încărcare din zonă.