Ce poți face pentru a stimula dezvoltarea creativității copilului tău

.

Indiferent de perioada anului, fie că e vacanță sau nu ar fi indicat să petreci timp cu cel mic în fiecare zi sau cât de des ai posibilitatea. Dacă încurajezi un copil să își stimuleze creativitatea acesta va ajunge să își pună la contribuție imaginația și să își dezvolte abilitățile de comunicare. Poate uneori ești în pană de idei, de aceea mai jos vei găsi o listă cu recomandări pe care ai putea să le implementezi și în educația copilului tău.

Iată cele 6 metode prin care să îi stimulezi creativitatea celui mic!


1.    Citiți împreună

Cu ajutorul cititului îi vei dezvolta imaginația, creativitatea, dar și gândirea critică. Încearcă să faci această activitate cât mai plăcută, puteți alege împreună cărțile și să amenajați un loc confortabil pentru a vă simți amândoi bine când citiți. În această situație se poate aplica și puterea exemplului, de aceea dacă ești o persoană căreia îi place să citească este posibil ca cel mic să își dorească să facă același lucru pentru că a văzut la părinți.


2.    Lasă-l să picteze și să deseneze

Cu ajutorul desenatului și pictatului cel mic își dezvoltă creativitatea și își stimulează imaginația. Pentru a-i extinde viziunea și a-i îmbunătăți cultura generală, ați putea merge la muzee și expoziții de artă. Poți să creezi și activități creative și amuzante, precum pictat cu mâinile sau picioarele.

3.    Jucați jocuri interactive

Nu aveți nevoie de jucării sofisticate pentru a crea amintiri distractive și pentru a-i dezvolta creativitatea celui mic. Ai mai multe posibilități prin care să vă jucați și să vă puneți imaginația la contribuție, una dintre ele ar putea fi seturile de construit. Spre exemplu, pe site-ul Altex.ro găsești o gamă variată de LEGO DREAMZzz, care te pot ajuta să te distrezi alături de cel mic într-un mod inedit.

4.    Limitează accesul la ecrane

Chiar dacă de multe ori sunt situații în care ai nevoie de o modalitate prin care să îi distragi atenția celui mic și să îl ții ocupat, ar fi indicat să limitezi accesul la dispozitivele digitale pe cât de mult posibil. Poți totuși să te folosești de muzică sau audiobook-uri și astfel vei combina utilul cu plăcutul.


5.    Încurajează-i curiozitatea

Pentru ca cel mic să fie curios și să aibă o imaginație cât mai bogată ați putea avea diverse experiențe. Vizitarea muzeelor, diverse hobby-uri, cititul sau gătitul îl va ajuta pe cel mic să își dezvolte orizonturile. Încearcă să fii răbdător și să îi răspunzi la toate întrebările.

6.    Explorați mediul înconjurător

Explorarea mediului înconjurător îl va ajuta pe cel mic să se conecteze cu natura. Puteți face drumeții, să observați cerul, să vizitați grădina botanică sau zoologică sau să realizați alte activități care i-ar putea stârni curiozitatea celui mic.


În concluzie, încearcă să combini activitățile clasice cu cele moderne, să fii atent la nevoile și dorințele celui mic și să faceți totul cu pasiune. Cu ajutorul sfaturilor de mai sus poți avea parte de activități diverse prin care să îi stimulezi creativitatea și imaginația celui mic, iar astfel puteți și crea o relație mult mai strânsă.

Sursă foto: Freepik.com