Apariția primului copil în viața ta poate fi copleșitoare. Te vei preocupa intens de acesta, adesea ignorând aspecte exterioare care ar putea avea un impact semnificativ.
Lista de mai jos îți va aminti ce ai de făcut în casă, pentru ca nou venitul, dar și adulții, să se poată bucura de spațiul disponibil fără stres, pericole, neplăceri sau restricții. Modificările îți vor aduce liniște și vor contribui, totodată, la creșterea armonioasă a copilului.
Nevoia de căldură peste tot
Cu un copil mic în casă, este necesar să încălzești corespunzător toată casa, nu doar camera în care acesta doarme. Va fi nevoie de căldură în orice încăpere, inclusiv în baie, unde este bine să crești cu câteva grade temperatura față de cea obișnuită. Totuși, pentru a afla temperatura ideală într-o încăpere pentru un nou-născut, discută cu medicul specialist.
Poți adăuga un calorifer baie special, pe lângă instalația obișnuită de încălzire. Astfel, vei putea avea temperatura potrivită atunci când faci baie micuțului, când corpul său sensibil este mai vulnerabil și are nevoie de multă căldură.
Colțuri „îmbrăcate' la mobilă
Ocupă-te cât mai curând de acest aspect, deoarece este esențial. Copilul va crește repede și va avea tendința să se joace pe jos, apoi să se ridice brusc, lovindu-se de diverse colțuri de mobilier. Setea de explorare și de joacă este mare, iar micuții încă nu știu să se ferească.
Vei găsi de cumpărat colțuri speciale cauciucate, moi și transparente, care se fixează pe colțul mesei, al scaunelor, dulapurilor și așa mai departe. Vor proteja deopotrivă mobila și locatarii.
Mânere de susținere și trepte
Probabil te duc cu gândul la persoanele în vârstă, însă mânerele de susținere pot fi de mare folos și copiilor, din momentul în care încep să meargă singuri și, de exemplu, să intre singuri în cădița pentru baie sau în duș.
Chiar dacă ești mereu acolo să îl ajuți și să îl veghezi, amândoi puteți avea momente de neatenție. De aceea, este bine să existe ceva de care copilul să se poată prinde și sprijini. De asemenea, poți amplasa câte o „treaptă' oriunde îi este necesar copilului tău să ajungă: la masă, la cadă, la chiuvetă etc.
Eliminarea pragurilor de la uși
Este o modificare importantă dacă nu vrei ca micuțul să se tot împiedice – și o va face cât timp este mic și neatent. Multe locuințe au praguri la uși, care ajută la izolarea încăperilor, dar pot fi și piedicile perfecte. Asigură-te că ai podele fără obstacole – copilul va vrea să alerge și să treacă foarte rapid, adesea brusc, dintr-o cameră în alta.
Schimbarea ordini în bucătărie și nu numai
Oriunde ai obiecte periculoase sau fragile, este bine să intervii un pic. Pune sticlăria de pe rafturile de jos din dulap pe cele de sus, mută vazele sau statuetele de pe podea și ai grijă chiar și la tacâmuri sau alte obiecte folosite în mod curent, obișnuite pentru tine, dar care prezintă un pericol pentru copil.
S-ar putea să fie nevoie să găsești locuri mai bune pentru ustensilele pentru cafea sau pentru machaj, de exemplu. Toți copiii sunt curioși și neatenți, așa că inevitabilul se poate produce cu ușurință.
Zona din casă neatinsă de schimbări
Este un lucru bine știut că viața unui cuplu se schimbă radical odată cu apariția copiilor. Se pierde romantismul, apropierea dintre cei doi, pasiunea…
Pentru a menține măcar parțial farmecul de dinainte, liniștea și intimitatea de care aveți atât de mare nevoie, păstrați o cameră care să rămână la fel – fără jucării sau alte obiecte de copii. Este foarte important ca adulții să poată avea o astfel de oază, în care să se conecteze în tihnă cu partenerul, așa cum o făceau înainte.
Așadar, nu este nevoie să modifici întreaga casă, ci să aduci câteva mici schimbări în puncte cheie. Orice astfel de schimbare trebuie să fie gândită în termeni de confort și siguranță. Totodată, este bine să lase copilului libertatea de a explora și a se simți în largul lui.
Sursa foto: Shutterstock