Ce spun specialiștii despre tratamentul modern al cancerului mamar

.

Cancerul mamar este o boală care provoacă multă anxietate în rândul femeilor.  Ani de-a rândul, el a fost asociat cu pierderea sânului și cu trauma psihologică pe care o aduce prin chirurgia mutilantă. Totuși, ultimele statistici sunt îngrijorătoare cu privire la rata de deces la femei, cancerul mamar trecând pe primul loc.

Care sunt noile arme împotriva cancerului mamar?


 Cancerul mamar nu poate fi prevenit. Este nevoie de un demers de conștientizare în rândul populației asupra modului de viață sănătos, însă nici acesta nu garantează apariția cancerului, de orice fel. Există totuși modalități prin care poate fi preîntâmpinat și anume prin screening imagistic, evitând astfel un diagnostic avansat, dificil de tratat cu succes.

 Care este abordarea modernă a cancerului mamar?

 Abordarea modernă, așa cum recomandă specialiștii, este cea multidisciplinară. Tratamentul cancerului mamar impune expertiza mai multor specialiști care aduc date despre: aspectul imagistic, terapia sistemică potrivită, abordarea chirurgicală, radioterapia precum și celelalte terapii de suport, cum ar fi psihoterapia sau consilierea de nutriție, cu scopul de a oferi o rețetă de tratament personalizată pacientei, în cele mai mici detalii.


 Chirurgia oncoplastică reprezintă de asemenea o terapie chirurgicală care aduce o îmbunătățire incontestabilă calității vieții după cancer.

 Iată care este rolul fiecărui specialist în parcursul terapeutic:

  • Prevenția/Primele suspiciuni de cancer mamar. Cancerul mamar dă semne subtile și de obicei atunci când apar, boala se află într-un stadiu avansat. De aceea, este recomandat ca anual femeile să efectueze un examen imagistic conform vârstei pe care o au. Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani trebuie să efectueze ecografie anual, iar femeile cu vârsta de peste 40 de ani mamografie, tot o dată pe an. Așadar, primul pas va fi parcurs în compania medicului specialist cu competență în ecografie generală sau a medicului imagist.
  • Diagnosticul precis presupune realizarea unui tablou clinic care să ofere suficiente date comisiei oncologice, adică echipei multidisciplinare care se va sfătui cu privire la planul de tratament).
  • Tratamentul sistemic. Chimioterapie sau chimioterapia neo-adjuvantă este prescrisă și monitorizată de medicul oncolog.
  • Tratamentul chirurgical. Medicul chirurg va da una dintre cele mai importante indicații din planul terapeutic. El va lua decizia cu privire la necesitatea mastectomiei sau, poate propune, dacă este cazul, chirurgia conservatoare, punând pe masă pacientei toate opțiunile pe care le are.
  • Radioterapia. În special când este vorba despre chirurgie conservatoare, este necesar ca parcursul terapeutic să fie completat de radioterapie.
  • Chirurgie oncoplastică. Chirurgia de reconstrucție este o soluție deosebit de utilă și importantă pentru calitatea vieții după cancer. Aceasta îmbunătățește nu numai fizicul pacientei cât și psihicul.
  • Psihoterapia. Boala poate fi învinsă mai eficient cu un psihic bun. Este important ca pacientele să ceară ajutor de specialitate atunci când lupta este prea grea.

Tratamentul cancerului mamar este așadar unul complex și are nevoie de o echipă de specialiști care lucrează împreună pentru ca prognosticul să fie unul favorabil.

Apelează întotdeauna la centre care abordează integrat cancerul mamar!

Acest articol vă este oferit de Institutul Sânului.