Realizarea elementelor din rigips, indiferent de tipul acestora, necesită finisarea corectă a suprafețelor. Pentru finisare sunt folosite benzile pentru rigips, elemente care asigură prinderea plăcilor, dar și închiderea corectă a rosturilor de îmbinare. Află tot ceea ce trebuie să știi despre benzile pentru rigips, dar și care sunt caracteristicile definitorii ale acestora.
Ce sunt benzile pentru rigips?
Atunci când se montează plăcile de rigips, la îmbinarea acestora apar anumite zone libere, denumite rosturi. Aceste rosturi trebuie umplute cu material (ipsos) și acoperite cu benzi speciale, pe toată deschiderea. În același timp, benzile pentru rigips au și rol de armare a suprafețelor, acoperind astfel exigențele în ceea ce privește rezistența.
Benzile nu se văd decât în etapa prealabilă finisării, atunci când sunt aplicate pe suprafețe. Ulterior, acestea sunt acoperite cu ajutorul tencuielilor decorative sau al vopselelor lavabile care vor constitui de altfel și stratul final de acoperire.
Există mai multe tipuri de benzi pentru rigips, iar în funcție de caracteristicile acestora le vei putea alege pe cele potrivite pentru tine. Este important să ceri ajutorul specialiștilor dacă nu știi ce anume să alegi, deoarece fiecare tip de bandă poate fi folosită în anumite contexte, după curm urmează.
Benzi de hârtie pentru rigips
Aceste tipuri de benzi sunt folosite pentru izolarea elementelor care nu sunt supuse unor solicitări foarte mari, cum ar fi scafele. Benzile din hârtie nu au o rezistență foarte mare, însă sunt suficient de bune încât să păstreze integritatea îmbinărilor.
Benzi din fibră de sticlă
Benzile din fibră de sticlă sunt o soluție foarte bună de armare, putând fi folosite pentru asigurarea rosturilor și a zonelor predispuse cedării. Benzile din fibră de sticlă se dispun pe un strat proaspăt de chit, pentru o fixare cât mai eficientă. Banda din fibră de sticlă nu ar trebui să fie atinsă în timpul șlefuirii suprafețelor, deoarece acest lucru poate conduce la deteriorarea și la smulgerea ei din zona în care este dispusă.
Benzile din fibră de sticlă sunt ușor flexibile, iar acest lucru ajută la preluarea încărcărilor cu o mai mare ușurință. Spre deosebire de benzile din hârtie, care se rup ușor, benzile din fibră de sticlă sunt mai rezistente și mai sigure.
În ciuda ușoarei elasticități, acest lucru nu înseamnă că banda trebuie să fie întinsă sau foarte tensionată, deoarece acest lucru va conduce la ruperea sa.
Benzi de etanșare autoadezive
Aceste tipuri de benzi pentru rigips prezintă avantajul durabilității în timp și a unei aderențe foarte bune grație adezivului folosit. În plus, benzile adezive rezistă foarte bine la temperaturi foarte scăzute, lucru care le face foarte utile mai ales în zonele expuse acestor condiții.
Aceste tipuri de benzi sunt folosite cu precădere în cazul montării profilului metalic pe stratul suport, aderența fiind foarte bună, cu rezistențe mari în timp.
Benzile sunt în general rezistente la temperaturi scăzute, la mucegai și umiditate, iar calculul necesarului de material se raportează la suprafețele măsurate și la modul de ambalare a benzilor (de obicei, role).
Benzile pentru rigips sunt opțiunile cele mai potrivite pentru realizarea lucrărilor de montaj prin lipire sau fixare pe profile metalice. Rigipsul este unul dintre cele mai eficiente materiale, el putând fi folosit pentru izolare termică, pentru realizarea panourilor de închidere în cazul izolațiilor cu vată minerală, pentru construirea pereților de compartimentare și pentru realizarea scafelor.
Totuși, este important ca fiecare element să fie sigilat și armat corespunzător pentru a putea răspunde solicitărilor de rezistență. Alegerea benzilor este așadar un aspect obligatoriu care asigură durabilitatea lucrărilor în care se folosesc elementele din rigips.