Ce sunt celulele stem?

.

Celulele stem sunt capabile să se reînnoiască la nesfârșit și să repare țesuturile deteriorate sau chiar să le creeze de la zero. Prin urmare, sunt utilizate în numeroase protocoale terapeutice. Dar despre ce anume este vorba?

Celulele stem oferă posibilități terapeutice inestimabile, în special în cazul cancerelor sau al bolilor ereditare. Datorită proprietăților lor, ele pot fi utilizate pentru a regenera sau recrea țesuturile distruse: acesta este principiul terapiei celulare. Care sunt diferitele tipuri de celule stem? Care sunt proprietățile acestora?


Ce este o celulă stem?

Celulele stem sunt celule nediferențiate care sunt capabile de autoreînnoire, de multiplicare infinită și de crearea de celule specializate. Spre deosebire de alte celule, ele nu sunt programate pentru o sarcină specifică, cum ar fi crearea unui mușchi, construirea unei inimi, creșterea părului etc. Ele sunt adesea numite „celule stem', „celule mamă', deoarece sunt la originea tuturor celorlalte celule: cartilaj, os, grăsime, mușchi etc. Numeroase sunt mamele care apelează la recoltare celule stem la naștere.


Care sunt proprietățile celulelor stem?

În stadiile timpurii ale dezvoltării embrionare și în stare fetală celulele stem se înmulțesc pentru a genera treptat toate celulele corpului uman. Apoi, pe parcursul vieții, acestea se grupează în anumite regiuni și înlocuiesc celulele care sunt epuizate sau deteriorate de boli sau leziuni, cum ar fi celulele sanguine și musculare, care nu se pot înmulți singure prin diviziune.

Transplantul de celule stem

Transplantul de celule stem poate fi utilizat pentru a trata mai multe boli, inclusiv boli ale sângelui și ale sistemului imunitar, sau pentru a reconstitui sistemul sanguin după tratamentul anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, celulele stem din piele au fost folosite încă din anii 1980 pentru a produce grefe de piele pentru pacienții cu arsuri grave și extinse.

Cu alte cuvinte, transplantul de celule stem permite înlocuirea celulelor stem defecte ale unui pacient cu celule stem sănătoase provenite dintr-o donare. Aceste celule stem (din sânge periferic, măduva osoasă sau sânge din cordonul ombilical) sunt transfuzate în funcție de tratamentul considerat cel mai adecvat de către echipa medicală.


În prezent, sunt în curs de desfășurare mai multe studii clinice pentru a evalua relevanța lor în contextul degenerescenței maculare, a bolilor neurologice (boala Parkinson, boala Huntington și alte boli ale neuronilor motori), diabetului, leziuni ale măduvei spinării, infarctul miocardic etc.