Ce sunt infecțiile nosocomiale

.

Infecțiile nosocomiale, cunoscute și sub numele de infecții intraspitalicești, reprezintă acel tip de infecție pe care un pacient o poate contracta în timpul unei spitalizări sau a unei vizite într-o unitate medicală. Astfel de infecții pot fi dezvoltate nu doar în cadrul spitalelor, ci și al oricărei unități medicale, cum ar fi centrelor de reabilitare, de îngrijire a bătrânilor, cabinete stomatologice, etc. În cazul infecțiilor nosocomiale, prevenția este cea mai importantă – OMS susține că între 1 din 10 pacienți care au fost infectați cu un agent patogen moare din această cauză. 

Care sunt cele mai frecvente bacterii care provoacă infecțiile nosocomiale?


Stafilococul auriu stă de cele mai multe ori la baza celor mai multe infecții nosocomiale, însă și alți agenți patogeni (bacterii, fungi și virusuri), cum ar fi E. Coli sau Candida pot produce astfel de îmbolnăviri – în aproximativ 90% din situații, bacteriile reprezintă cauza principală de apariție. Nu orice infecție cu un astfel de agent patogen este considerată infecție nosocomială, ci doar cele care apar în termen de maxim 48 ore de la internarea în spital. Gravitatea infecțiilor nosocomiale stă în tulpinile care sunt rezistente la antibiotice și prin urmare, greu de tratat. Tocmai din acest motiv, este important să fie implementat un protocol strict de curățare și dezinfectare și să se folosească produse curatenie speciale pentru prevenirea acestor infecții.


Cel mai adesea, infecțiile nosocomiale apar în cadrul unităților ATI sau în secțiile chirurgicale, pacienții în vârstă, cu diverse boli cronice sau care urmează ședințe de chimioterapie fiind mai predispuși la contractarea acestor infecții intraspitalicești. 

Cum pot fi prevenite infecțiile nosocomiale?

Având în vedere că majoritatea agenților patogeni care provoacă infecții nosocomiale se găsesc pe suprafața pielii, una dintre cele mai importante măsuri de prevenire este spălatul pe mâini și utilizarea unor materiale care limitează transmiterea acestor bacterii – un dozator săpun lichid ar trebui să se regăsească în fiecare baie sau spațiu medical.

Iată și alte măsuri prin care infecțiile nosocomiale pot fi prevenite:

  • Purtarea unui echipament de protecție individual de către personalul medical, cum ar fi mănuși, măști medicale sau halate,
  • Curățarea suprafețelor cu care pacienții intră în contact,
  • Asigurarea materialelor pentru igiena mâinilor – dezinfectant, săpun lichid, dispensere hartie, etc.
  • Izolarea pacienților care au dezvoltat astfel de infecții nosocomiale pentru a reduce riscul de răspândire al infecției,
  • Utilizarea unor dispozitive pentru dezinfecție cu lumină UV.

Implementarea unei politici de control al infecțiilor este de asemenea importantă pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, însă succesul acestei politici depinde mai ales de factorul uman. Cu cât personalul medical se implică mai mult în procesul de curățare și dezinfectare, cu atât riscul de dezvoltare al infecțiilor intraspitalicești este mai mic.