Lentilele de contact aderă de suprafața globului ocular și te ajută să îți îmbunătățești vederea. Alegerea tipului de lentile de contact depinde în primul rând de prescripția medicală, de nevoile, dar și de preferințele tale. Pentru fiecare produs și tip există indicații specifice ce trebuie urmate, pentru a te bucura de o vedere clară și corectă și pentru a evita complicațiile neplăcute.
Rolul controlului optometric
Controlul optometric este un examen medical complex care își propune să verifice starea de sănătate a ochilor. Acesta se realizează în cabinetul unui optometrist și include o serie de teste și măsurători menite să identifice eventuale probleme sau boli oculare. Știai că ai nevoie de control optometric periodic, chiar și dacă nu ai observat simptome evidente ale unor deficiențe de vedere? Apelează la un control de ochi gratuit, chiar acum, pentru o evaluare corectă și completă a ochilor. În funcție de rezultatele controlului, specialistul poate prescrie lentile de contact sau ochelari, pentru a corecta vederea, acolo unde este necesar.
Importanța controlului optometric nu poate fi subestimată. Acesta este esențial pentru menținerea sănătății ochilor și a unei vederi clare și corecte. În cadrul examinării, specialistul poate detecta diverse anomalii care pot afecta vederea, precum viciile de refracție: miopia, hipermetropia, astigmatismul, prezbiopia. Toate acestea pot fi diagnosticate și tratate timpuriu, pentru a preveni deteriorarea vederii.
Un alt aspect important al controlului optometric este rolul său în alegerea lentilelor de contact. În urma acestui examen, poți primi indicație pentru a purta lentile de contact.
Diferite tipuri de lentile de contact și caracteristicile lor
Lentilele de contact pentru corecția viciilor de refracție joacă un rol esențial în îmbunătățirea vederii pentru milioane de oameni. Acestea sunt concepute pentru a corecta problemele de vedere, prin focalizarea corectă a luminii pe retină. Fiecare lentilă este personalizată în funcție de nevoile individuale ale utilizatorului, astfel încât să ofere o vedere cât mai clară și confortabilă.
Tipuri de lentile în funcție de utilizare
- Lentile de contact cu dioptrii: lentile de contact monofocale pentru miopie sau hipermetropie; lentile de contact multifocale pentru prezbiopie; lentile de contact torice pentru astigmatism;
- Lentile de contact cu rol cosmetic: nu au dioptrii, sunt colorate și te pot ajuta să îți intensifici nuanța ochilor;
- Lentile de contact colorate cu dioptrii.
Tipuri de lentile în funcție de perioada de întrebuințare
- Lentile de contact de unică folosință;
- Lentile de contact săptămânale;
- Lentile de contact lunare, bilunare sau trimestriale;
- Lentile de contact anuale.
Trebuie să facem mențiunea că există lentile de contact care se poartă zilnic, timp de aproximativ 10 ore, apoi se scot, se curăță și se depozitează peste noapte în soluții speciale pentru a fi folosite în următoarea zi. O altă opțiune este reprezentată de lentile de contact cu purtare continuă, ce pot fi lăsate la ochi o perioadă lungă, apoi trebuie înlocuite. Descoperă gama de lentile Bausch and Lomb care îți pune la dispoziție sortimente variate de dispozitive medicale de corecție a problemelor de vedere.
Tipuri de lentile în funcție de materialul de fabricație
- Lentile de contact moi;
- Lentile de contact rigide;
- Lentile de contact mixte.
Cum să alegi lentilele de contact în funcție de stilul de viață?
Alegerea lentilelor de contact potrivite depinde în mare măsură de stilul de viață și de nevoile individuale. Înainte de a face o astfel de achiziție, este important să iei în considerare aspecte precum activitățile zilnice, ocuparea timpului liber și modul în care îți petreci timpul, dar și să ții cont de sfaturile optometristului. Toleranța față de lentilele de contact este un alt aspect important de luat în considerare. Unele persoane pot avea dificultăți în a se obișnui cu purtarea lentilelor de contact sau pot avea reacții adverse. De aceea, înainte de a face o alegere, este important să încerci diverse tipuri de lentile și să vezi care îți oferă confortul necesar.
Îngrijirea corespunzătoare a lentilelor de contact este esențială pentru menținerea sănătății ochilor. Lentilele trebuie alese în funcție de cât de des se intenționează purtarea lor și de cât timp ești dispus să aloci îngrijirii lor.
Înlocuirea la timp a lentilelor de contact este foarte importantă pentru sănătatea ochilor. În funcție de producător, dar și de indicațiile de specialitate, lentilele trebuie schimbate la un anumit interval. Orice depășire a perioadei poate duce la apariția iritațiilor și a infecțiilor oculare. Spre exemplu, lentilele de contact lunare SofLens, 6 lentile/cutie au o perioadă de utilizare lunară. După trecerea acestui interval de timp le arunci și folosești unele noi! Produsele sunt moi și pot fi purtate zilnic, fiind destinate celor care se confruntă cu miopie-hipermetropie și au dioptrii de la -9.00 până la +6.00. Atenție însă, nu trebuie să dormi cu ele la ochi!
Înainte de a purta lentile de contact ar trebui să mergi la un control optometric și să respecți indicațiile specialistului, pentru menținerea sănătății vederii! În definitiv, cele mai bune lentile de contact sunt cele care întrunesc toate elementele importante pentru tine și îți oferă beneficiile dorite!
Surse de informare:
1. Contacts – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10737-contacts, Accesat 31.01.2024
2. How to Find the Right Contact Lenses – https://www.webmd.com/eye-health/contact-lenses-colored-soft-hard-toric-bifocal, Accesat 31.01.2024
Sursa foto: Shutterstock