Ce trebuie să faci înainte de a cumpăra o maşină second-hand

.

Cumpărarea unei mașini second-hand poate fi o investiție inteligentă dacă știi cum să faci alegerile potrivite. Riscurile în cazul unei astfel de achiziții sunt mari, însă dacă ești atent la detalii și știi cum să verifici gradul de uzură, poți economisi sume de bani considerabile.

Înainte de a cumpăra o mașină second-hand, este important să stabilești bugetul pe care ți-l permiți și apoi să începi căutările și să faci documentarea în funcție de banii pe care ești dispus să îi dai pentru o astfel de achiziție. Fie că e vorba despre o mașină de la producători locali, precum Dacia Duster, fie că este una fabricată de liderii mondiali de pe piața auto, precum Volkswagen Golf, verificările pentru stabilirea nivelului de funcționare a automobilului și a gradului de uzură sunt aceleași.


Verificarea mașinii de către un mecanic

Unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să îi faci înainte de a cumpăra o mașină second-hand este să mergi la un service auto, unde mașina să fie verificată de un mecanic cu experiență. Chiar dacă tu vei plăti inspecția auto, această acțiune te poate scăpa de multe neplăceri în viitor și te poate ajuta să iei cea mai bună decizie. În plus, în funcție de raportul mecanicului auto, poți negocia mai bine prețul de vânzare a mașinii.


Realizarea unui test drive

Un studiu realizat în 2014 a arătat că doar 16% dintre persoanele care vor să cumpere o mașină second-hand realizează un test drive înainte de a finaliza achiziția. Pe de altă parte, cei care își cumpără mașini noi testează, în medie, șapte mașini, înainte de a alege una.

Când nu testezi ceea ce cumperi pot apărea regrete ulterior. De multe ori, deși mașina este într-o stare bună de funcționare, nu te simți confortabil la volanul ei, motiv pentru care șofatul devine o corvoadă. Pentru a te asigura că mașina pe care vrei să o cumperi este potrivită nevoilor tale, este indicat să faci un test drive pe mai multe tipuri de drum: în oraș, pe șosele de mare viteză, în pantă etc.

Verificarea istoricului mașinii

O mașină care a fost înmatriculată în România poate fi verificată la Registrul Auto Român. Astfel, vei putea afla kilometrajul real înregistrat la Inspecţiile Tehnice Periodice (ITP), dar şi istoricul de daune. În acest fel, îţi vei face o imagine de ansamblu asupra felului în care a fost îngrijită maşina, în ce accidente a fost implicată şi câţi proprietari a avut anterior. Având toate aceste informații, decizia de a cumpăra mașina va fi mai ușoară.


Negocierea

Un alt lucru care te ajută să iei cele mai bune decizii financiare când cumperi o mașină uzată este să știi să negociezi. După o documentare amănunțită despre modelul de autoturism pe care îl ai în vedere și după ce un mecanic auto a verificat componentele de bază ale mașinii, poți începe negocierea prețului. Fiind foarte bine pregătit, îți va fi mai ușor să justifici cererea de diminuare a prețului și să convingi vânzătorul să accepte o sumă mai mică.


Cumpărarea unei maşini second-hand este o investiţie serioasă, de aceea trebuie să te asiguri că iei toate măsurile necesare pentru a evita cât mai multe riscuri. 

Sursă foto: Harbucks/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Autovit