Dimineața, o ceașcă decentă de cafea poate da tonul pentru restul zilei. Cu toate acestea, să te bazezi pe un barista pentru a-ți turna ceașca zilnică poate să nu fie o opțiune atunci când cafenelele sunt închise. Dacă acesta este cazul, poate doriți să încercați să vă pregătiți propria ceașcă de cafea. De asemenea, acest lucru vă poate economisi bani, în funcție de câtă cafea beți în fiecare zi. Veți putea să vă pregătiți propria ceașcă ideală de cafea în fiecare dimineață în propria casă dacă urmați aceste opt principii simple enunțate mai jos.
Este mai ușor decât credeți – pași simpli, cum ar fi depozitarea corectă a boabelor și utilizarea celor mai bune filtre, vă vor menține ceașca fără amărăciune și arome neplăcute. Urmați aceste criterii fundamentale de fiecare dată pentru o ceașcă de cafea bună și plăcută:
Regula 1: Cumpărați boabe de cafea proaspete
Cafeaua este, fără îndoială, cea mai bună atunci când este consumată în câteva zile de la prăjire. Cea mai sigură abordare pentru a obține cele mai proaspete boabe este să cumpărați de la un prăjitor local (la ClaroCafe, noi ne ocupăm cu prăjirea cafelei pe îndelete). Evitați să cumpărați cafea în cantitate din pubele de expoziție de la supermarket. Deoarece oxigenul și lumina strălucitoare degradează aroma boabelor prăjite, cu excepția cazului în care comerciantul se angajează să vândă cafea proaspătă, tuburile de depozitare devin acoperite cu uleiuri de cafea, care se oxidează.
Boabele de cafea oferite în recipiente puternice, sigilate în vid de către prăjitorii atenți la calitate sunt adesea o alegere mai bună!
Regula 2: Păstrați boabele de cafea proaspete
Păstrați întotdeauna boabele de cafea într-un recipient ermetic după ce au fost deschise. Opțiunile bune includ borcane de conserve din sticlă sau vase ceramice de depozitare cu garnituri de etanșare din cauciuc. Nu o puneți niciodată la frigider (cafeaua prăjită este poroasă și absoarbe ușor umezeala și mirosurile alimentare). Cafeaua, în special roast-urile negre, nu ar trebui să fie niciodată înghețată, potrivit experților în arome. În mod ideal, cumpărați o cantitate de boabe proaspete pentru cinci până la șapte zile și păstrați-o la temperatura camerei.
Regula 3: Alege cafeaua bună dacă se încadrează în bugetul tău
Snobismul pasionaților de cafea rivalizează cu cel al băutorilor de vin, dar adevărul este că oricine dorește să călătorească dincolo de mărcile comerciale comercializate în masă va descoperi un univers uimitor de arome de cafea. Cafeaua de specialitate cu informații clare despre origine, cum ar fi țara, regiunea sau proprietatea, pot oferi o viață de oportunități de eșantionare. Arabica și Robusta sunt cele mai populare două boabe de pe piață. Boabele Arabica sunt mai frecvent disponibile, au o gamă mai mare de arome și sunt adesea considerate ca „bobul cel mai bun'.
Căutați boabe Arabica care sunt 100% pure. Boabele robuste, care au o concentrație mai mare de cofeină, dar cu arome mai aspre, pot fi folosite în alternativele cu preț redus. Pasionații de Arabica asociază adesea cafeaua Robusta cu eticheta de „urât'. Cu toate acestea, acest tip de cafea ar putea fi costisitor. Dacă bugetul dumneavoastră este redus, există o mulțime de mărci bune în magazinele alimentare care vă vor oferi un impuls de dimineață la jumătate din prețul fasolei de specialitate.
Regula 4. Grind Your Own
Aproape de îndată ce cafeaua este măcinată, calitatea începe să se deterioreze. Boabele măcinate imediat înainte de preparare produc cele mai bune cafele. Mașinile de măcinat electrice ieftine cu „lamă învârtită' precum Bodum vor efectua o lucrare satisfăcătoare, mai ales dacă moara este balansată în timpul măcinarii pentru a obține o dimensiune fină și uniformă a particulelor.
Regula 5. Folosește apă bună
Nimic nu poate distruge un ibric de cafea mai repede decât clorul sau aromele neplăcute din apa de la robinet. Consumatorii de cafea care sunt serioși în privința cafelei folosesc apă de izvor îmbuteliată sau filtre cu cărbune activ/carbon la robinete. Notă: Apa dedurizată sau distilată face cafea săracă; apa excelentă are minerale necesare pentru o cafea bună.
Regula 6. Evita filtrele ieftine
Potrivit experților, filtrele de cafea din hârtie la prețuri avantajoase produc cafea mai săracă. Căutați filtre de hârtie care sunt „albite cu oxigen' sau „fără dioxină' (de exemplu, Filtropa, Melitta). Alternativ, puteți obține un filtru placat cu aur care va dura mult timp (de exemplu, SwissGold). Se spune că acestea oferă cea mai mare aromă, dar dacă cafeaua este măcinată prea fin, pot lăsa sedimentele să treacă.
Regula 7. Atenție la căldură
Apa prea fierbinte extrage componente amare din cafea, mai degrabă decât cele plăcute. Pentru prepararea ei, temperatura ideală a apei este de 200°F sau aproximativ 45 de secunde după fierbere completă. (Majoritatea aparatelor de cafea de înaltă calitate fac acest lucru automat.) Cele mai mari arome ale cafelei nu rezistă mult timp după ce a fost preparată. Chiar și cea mai bună cafea va deveni amară și cu un gust urât dacă este reîncălzită, fiartă sau lăsată pe o platformă de încălzire pentru o perioadă lungă de timp.
Regula 8. Păstrați-vă echipamentul curat
Curățați recipientele de depozitare și râșnițele la fiecare câteva săptămâni pentru a îndepărta orice acumulare de ulei. Cel puțin lunar, aplicați o soluție puternică de oțet sau un produs de curățat special pentru echipamente de cafea, cum ar fi Urnex, prin aparatul de cafea pentru a dizolva orice depuneri minerale. Clătiți bine înainte de reutilizare.