Ai terminat studiile pentru asistenți dentari sau poate încă te gândești dacă această profesie ți se potrivește sau nu? Indiferent care este situația cu care te identifici, probabil ai încă nenumărate întrebări și nelămuriri – „dar oare mi se potrivește cu adevărat?'.
Ei bine, ți-am citit gândurile și îți venim în ajutor – alături de specialiștii de la Endo Learning, la care poți face oricând cursuri de stomatologie bune – ți-am pregătit un mini-ghid cu lucruri de care să fii conștient atunci când vrei să devii asistent dentar.
#1 Tehnic, dar nu numai
Mulți oameni cred că medicina este un domeniu tehnic. Și nu ne înțelege greșit, cu siguranță mare parte din stomatologie este tehnică, pragmatică, ai nevoie să fii extrem de bine pregătit pentru a practica. Însă o altă parte din stomatologie, una chiar generoasă, este…umană.
Dacă îți dorești să devii asistent dentar, va trebui să ai o abordare oarecum holistică: pe de-o parte, ai nevoie de o bază foarte solidă de informații. Pe de cealaltă parte, trebuie să îți dezvolți acele soft skills.
Trebuie să înveți să fii om înainte de a fi un bun specialist. Trebuie să îți dezvolți empatia, să fii conștient de nevoile celor din jur, să înțelegi că pe scaunul din fața ta se află un om temător, cu anxietate, cu probleme. De aceea, aceasta e cea mai importantă parte pe care trebuie să o reții: nu poți fi un asistent dentar bun dacă nu te identifici cu pacientul, dacă nu încerci să te conectezi la acesta.
#2 Multe lucruri depind de tine
Ca asistent dentar, va trebui să te familiarizezi cu ideea de multitasking. Pentru că vei avea extrem de multe sarcini – poate mai multe decât te-ai fi așteptat. Trebuie să ai o rezistență crescută la stres și să te asiguri că îți perfecționezi continuu abilitățile precum:
- organizarea – trebuie să fii extrem de organizat cu lucrurile din cabinet
- proactivitatea – trebuie să fii mereu deschis la noutate
- rezistența la stres
- gestionarea situațiilor de criză
În plus, asigură-te că îți cunoști cabinetul, mediul de lucru, cultura organizațională. Va trebui să cunoști valorile după care se ghidează întregul cabinet. Asistentul dentar este deopotrivă specialist dentar, dar și terapeut: e de datoria ta să înveți să înțelegi și să liniștești pacienții.
#3 Te oprești vreodată din învățat?
Poate te gândești că de abia aștepți să termini studiile, ca să scapi, în sfârșit, de „tocit' și învățat. Păi, lasă-ne să îți spulberăm acest micuț vis: de fapt, ca asistent dentar, nu te vei opri niciodată din învățat. Stomatologia este un domeniu care se modernizează continuu – ceea ce este minunat.
Însă asta presupune că tu va trebui să fii în permanență la curent cu noile tehnologii, aparaturi, instrumente, tehnici, materiale și așa mai departe. Deci, da, trebuie să înveți continuu – poate să faci un curs implantologie, să participi la conferințe sau chiar webinarii. Orice ai face, nu te gândi că vei scăpa de învățat. Ci întreabă-te dacă ești dispus să înveți continuu, pentru a le oferi pacienților tăi cele mai bune servicii de fiecare dată.
Așadar, stomatologia e o ramură fascinantă a medicinei – ne place pentru că e în continuă mișcare. Iar meseria de asistent dentar e una mai complexă – și frumoasă – decât te-ai fi așteptat. Însă e important să fii deschis la a te îmbunătăți continuu, dar și la a îmbunătăți relația cu pacienții.