Ce trebuie să știi înainte să adopți o pisică

 bogdan.galca
.

Vrei să salvezi o viață prin adopția unei pisici fără stăpân? Din păcate, zeci de animale de companie sunt abandonate în fiecare zi, fie pe stradă, fie la centrele de adopție. 

Deși puii de pisică sunt ființe adorabile, multe persoane îi adoptă fără să știe ce le așteaptă. Astfel, sub presiunea responsabilității, aleg să renunțe și să le dea din nou spre adopție. Informându-te corect, poți afla dacă ești sau nu pregătit să îngrijești acest animal de companie. 

Iată tot ce trebuie să știi înainte de a adopta o pisică.

Animalele de companie sunt o responsabilitate mare

În primul rând, trebuie să știi că nu adopți o pisică pe termen scurt, ci pe termen lung. Aceasta devine un membru al familiei pentru următorii ani. O pisică de apartament trăiește 12-18 ani, așadar va face parte din viața ta pentru mult timp. 

Deși este denumită „animal de companie', nu doar tu ai nevoie de compania pisicii. Aceasta necesită, la rândul ei, multă atenție din partea ta. Gândește-te dacă ești pregătit să fii cu adevărat stăpânul unei pisici, cu tot ceea ce implică acest lucru: timp, afecțiune, investiție financiară. 

Ține cont de programul tău zilnic, mai ales dacă adopți un pui de pisică. Până când se obișnuiește în noua casă, acesta trebuie supravegheat. Dacă ești plecat de acasă o mare parte din zi, gândește-te dacă poți să apelezi la un prieten sau la un alt membru al familiei în această perioadă.

Ce trebuie să faci imediat după ce adopți pisica 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce adopți pisica este, bineînțeles, să o hrănești și să-i dai să bea apă. Dacă o iei de pe stradă și nu de la un centru, cu siguranță este înfometată. 

Apoi, este esențial să o duci la veterinar pentru verificarea stării de sănătate. Medicul îi va estima vârsta, îi va efectua vaccinurile recomandate și o deparazitare. De asemenea, va trebui să îi întocmești un carnet de sănătate. 

Specialistul îți va recomanda tipul de hrana pisici în funcție de vârstă. Dacă puiul este foarte mic și necesită alăptare, va trebui să cumperi un lapte special, deoarece nu este indicat cel de vacă. 

Următorul lucru fundamental pe care trebuie să îl faci este să cumperi o litieră și un sac de nisip pentru pisici.

Ce presupune îngrijirea unei pisici

Pisica trebuie să aibă un colț al ei în locuință, amenajat în mod inteligent, confortabil și dotat cu toate cele necesare, cum ar fi hrană, apă și jucării. 

După fiecare utilizare a litierei, nisipul contaminat cu fecale trebuie îndepărtat. Apoi, tava trebuie igienizată o dată sau de două ori pe săptămână cu apă și o soluție specială de curățare. 

Se recomandă tăierea ghearelor la fiecare 2-3 săptămâni. Totuși, acesta este un proces dificil, mai ales pentru că tăierea incorectă produce sângerări și durere. Apelează la un specialist, până înveți să îi tai ghearele acasă. 

Lista de cumpărături după ce adopți o pisică include:

  • un bol pentru mâncare și unul pentru apă;
  • hrană potrivită vârstei și recompense;
  • litieră și nisip;
  • un pat sau un coș pentru pisici;
  • arbore pentru cățărat;
  • jucării;
  • covoraș/stâlp de zgâriat;
  • perie sau pieptene;
  • unghieră specială.

Bolul cu mâncare nu trebuie să fie plin în permanență. Medicul îți va recomanda numărul de mese și mărimea porțiilor, pentru o nutriție echilibrată a animalului. 

Alte lucruri pe care trebuie să le știi

Ce trebuie să mai știi înainte de a adopta o pisică:

  • Pisicile sunt vânători: Pregătește-te să te sperii, dar și să te umpli de energie și amuzament, atunci când pisica atacă o banală muscă sau draperiile, care se mișcă din cauza vântului. 
  • Ține cont de celelalte animale din casă: Dacă ești deja stăpânul unei alte pisici sau unui câine, poate fi dificil ca acestea să se împrietenească.
  • Există riscul să îți deterioreze mobilierul: Un comportament comun al pisicilor este zgârierea mobilei sau canapelei. Totuși, există metode de a dezvăța pisica să zgârie obiectele, cum ar fi prin utilizarea unui stâlp de zgâriat.
  • Dacă obișnuiești să călătorești: Pleci des în călătorii? Atunci este esențial să achiziționezi o cușcă pentru transportul pisicii. 
  • Dacă stai în chirie: În situația în care locuiești într-un apartament închiriat, cere acordul proprietarului înainte de a adopta pisica și asumă-ți responsabilitatea pentru costurile stricăciunilor posibile. 

Poate dura ceva timp până când felina începe să se simtă confortabil și să realizeze că locuința ta a devenit casa ei pentru totdeauna. Deși perioada de acomodare poate fi stresantă atât pentru tine, cât și pentru animal, ia lucrurile pas cu pas, astfel încât să-ți consolidezi relația cu noul tău prieten. 

Sursa foto: Freepik.com

(P) Material publicitar realizat de Animaland

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton