Cele mai comune 5 probleme ale tenului după vârsta de 40 de ani și cum să le gestionezi eficient

 advertising.ringier
.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea suferă modificări naturale, care pot duce la apariția unor probleme cutanate diverse. Tenul, în mod special, este, cel mai frecvent, primul pe care apar semnele îmbătrânirii. Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai comune probleme ale tenului care apar după vârsta de 40 de ani și care sunt cele mai eficiente soluții pentru gestionarea lor.

Liniile fine și ridurile

Începând cu vârsta de 40 de ani – în cazul unor persoane, chiar mai devreme -, producția de colagen și elastină, două proteine esențiale pentru fermitatea pielii, dar și cea de acid hialuronic, o polizaharidă responsabilă de menținerea hidratării la nivelul țesuturilor, scad în mod natural. Acest lucru poate duce la apariția liniilor fine și a ridurilor. Pentru a atenua aceste semne ale îmbătrânirii, este recomandat, în primul rând, să folosești zilnic o cremă hidratantă bogată în ingrediente antirid, de exemplu, acidul hialuronic ori retinolul. Optează pentru un produs potrivit tipului și nevoilor tenului tău, fie el normal, gras, uscat sau mixt. Ține cont de faptul că pielea matură nu mai are aceleași necesități ca cea tânără și are nevoie de mai multă hidratare. Îngrijirea zonei ochilor este esențială, deoarece aceasta este foarte sensibilă și fragilă și tinde să fie afectată mai repede de semnele îmbătrânirii. Poți spori efectele cremei hidratante antiîmbătrânire pe care o folosești aplicând înainte de aceasta un serum antirid. Pentru pielea uscată, alege un serum cu ingrediente precum acidul hialuronic, pentru cea grasă, acizi BHA și AHA, iar pentru echilibrarea pielii mixte, colagen și vitamina C. 

Petele pigmentare

Ce sunt petele pigmentare? O problemă dermatologică frecventă, aceasta se traduce prin închiderea la culoare a unor zone de pe față și/sau de pe corp. Printre cele mai comune cauze ale petelor pigmentare se numără expunerea prelungită la soare, mai ales fără protecție solară, dar și înaintarea în vârstă. Nivelul de melanocite, celulele din piele responsabile pentru producerea melaninei, pigmentul care dă culoarea pielii, a părului și a ochilor, scade odată cu procesul natural de îmbătrânire. O producție mai mică de melanină, care poate suferi și modificări în compoziția sa, face ca părul să încărunțească, iar, în acest caz, poți opta pentru colorarea lui, urmând ca mai apoi să-l întreții prin retusarea radacinilor. De asemenea, modificările în producția de melanină cauzează apariția petelor pigmentare. Folosirea zilnică a unui produs cu SPF adecvat, de minimum 30, este esențială pentru a preveni sau limita petele pigmentare. De asemenea, anumite ingrediente pot ajuta la albirea pielii, iar printre acestea se numără vitamina C, acidul kojic, acidul azelaic și retinolul. Exfolierea poate ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii și la promovarea regenerării acesteia. Însă nu exagera cu această procedură, pentru a nu irita tenul. Folosește exfolianți chimici blânzi, precum acidul glicolic. De asemenea, este recomandat să consulți un medic dermatolog, care îți poate oferi sfaturi personalizate privind limitarea hiperpigmentării.

Pierderea fermității pielii

O problemă obișnuită după vârsta de 40 de ani, aceasta apare pe fondul scăderii nivelului de colagen și elastină, proteinele care îi asigură structura. Pe lângă cremele hidratante, includerea în rutina de îngrijire a unor produse ce conțin vitamina C poate ajuta la stimularea producției de colagen și la îmbunătățirea elasticității pielii. De asemenea, masajul și exercițiile faciale pot contribui la întărirea mușchilor de la nivelul feței. Nu în ultimul rând, peeling-ul chimic și tratamentele cu laser pot ajuta la stimularea producției de colagen.

Rozacee

O afecțiune a pielii caracterizată prin vase de sânge dilatate și vizibile, aceasta este mai comună după vârsta de 40 de ani. Ereditatea, fluctuațiile hormonale și expunerea la soare se numără printre factorii care pot contribui la apariția acestei probleme. O rutină atentă de îngrijire a tenului, cu produse cu acțiune delicată, fără parfum, hipoalergenice, non-comedogenice, potrivite pentru pielea sensibilă, poate ajuta la gestionarea rozaceei. Cremele cu retinol pot ajuta la întărirea pereților vaselor de sânge, în timp ce tratamentele cu laser le pot viza pe cele dilatate. Este esențială și protejarea pielii de soare, deoarece expunerea poate agrava rozaceea, dar și identificarea și evitarea factorilor de risc, precum alimentele picante, băuturile fierbinți, alcoolul și temperaturile extreme. De asemenea, este recomandată gestionarea stresului, prin tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau exercițiile de respirație profundă, dar și consultarea unui medic dermatolog, pentru un plan de tratament adecvat.

Acneea la adulți

Această afecțiune a pielii nu este o problemă specifică doar adolescenței. Multe persoane dezvoltă o formă de acnee după vârsta de 40 de ani, cel mai frecvent din cauza fluctuațiilor hormonale, dar și a stresului, a alimentației ori a îngrijirii neadecvate a tenului. Dacă suferi de acnee, este recomandat să-ți stabilești o rutină de îngrijire a tenului care să includă produse fără uleiuri și non-comedogenice. Acestea trebuie să regleze excesul de sebum, să curețe porii, dar și să ofere un nivel de hidratare corespunzător. Ingrediente precum acidul salicilic și retinolul pot ajuta la gestionarea acneei, reducând, în același timp, semnele de îmbătrânire. Dacă acneea persistă, este severă sau afectează o zonă importantă a feței, este recomandat să consulți un medic dermatolog, pentru sfaturi adaptate situației tale specifice.

După vârsta de 40 de ani, îngrijirea tenului implică o abordare complexă, care include, în afară de produse specifice, o alimentație echilibrată, o hidratare adecvată și protecție solară. Prin stabilirea unei rutine atente de îngrijire a tenului, este posibil să limitezi efectele îmbătrânirii și să ai o piele frumoasă și sănătoasă după vârsta de 40 de ani.

Sursa foto: Freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton