Proteina S există în sânge, rolul său este acela de a preveni coagularea acestuia. Un test pentru proteina S vizează prelevarea unei probe de sânge pentru ca în laborator să se poată stabili cât de mult din această proteină există în organism și dacă sprijină buna funcționare. Un deficit al proteinei S în sânge denotă o problemă de coagulare ceea ce înseamnă că se poate ajunge la perturbarea circulației sângelui în artere și vene și la apariția unor afecțiuni ce pun viața în pericol.
Ne-am propus să răspundem în cadrul acestui material la cele mai frecvente întrebări despre proteina S pe care le poți avea în situația în care primești recomandare medicală pentru efectuarea unui test de determinare a acestei proteine din sânge.
Ce este proteina S?
Ceea ce trebuie să știi despre proteina S este că se găsește în sânge și ajută în mod normal la prevenirea formării cheagurilor în lichidul vital. Acțiunile sale sunt susținute de o altă proteină din sânge, proteina C, care are grijă ca la nivelul organismului coagularea să se producă normal.
O cantitatea insuficientă de proteină S în sânge poate crește riscul de formare a cheagurilor și de apariție a unei afecțiuni grave numită tromboză venoasă profundă. Cheagurile de sânge se formează la nivelul membrelor superioare sau al celor inferioare, dar pot călători prin corp și pot ajunge în cele din urmă la plămâni unde determină embolie pulmonară, o afecțiune care pune viața persoanei afectate în pericol.
Deficitul sever de proteină S conduce la dezvoltarea cheagurilor de sânge în vasele mici din corp, o problemă considerată gravă. (1)
Când este recomandată determinarea proteinei S în sânge?
Medicul poate solicita efectuarea testării în condițiile în care există un risc față de bolile de coagulare ale sângelui:
- apariția unor cheaguri de sânge inexplicabile;
- identificarea unor cheaguri de sânge în zone neobișnuite – vase hepatice, renale sau cerebrale;
- prezența în familie a unor tromboze;
- rude diagnosticate cu deficit de proteină S;
- existența unor avorturi spontane;
- înaintea administrării anticoncepționalelor orale la persoane cu antecedente de trombocite sau cu risc familial. (1), (2)
Care sunt pregătirile în vederea testării proteinei S?
Tratamentul cu anticoagulante trebuie oprit cu 2 săptămâni înainte de recoltarea unei probe pentru determinarea proteinei S din sânge. În situația în care tratamentul prescris poate să conducă la un test neconcludent, așa cum se poate întâmpla în administrarea heparinei, medicul va impune cu câte zile înaintea analizei de sânge stoparea acesteia.
Nu se poate mânca și bea înainte de prelevarea probei de sânge venos din braț pentru determinarea proteinei S din sânge. (3)
Care sunt valorile de referință normale pentru proteina S?
Valorile de referință sunt diferențiate de la un laborator la altul, deoarece reactivii și metodele de lucru pot varia, acestea sunt notate pe buletinul de analize. La modul general, valorile considerate normale pentru proteina S sunt cuprinse între 60% până la 150% din inhibarea coagulării. La femei, proteina S normală este între 54.7% și 123.7%, în timp ce la bărbați valorile sunt între 74.1% și 146.1%.
În momentul în care se determină activitate scăzută a proteinei S, medicul poate recomanda testarea antigenului proteinei S totale și libere. (2), (3)
Ce reprezintă valorile crescute și valorile scăzute ale proteinei S în sânge?
Valorile crescute ale proteinei S din sânge nu sunt considerate periculoase deoarece nu determină probleme de sănătate. Un nivel sub medie al proteinei S în sânge înseamnă un risc crescut de apariție a cheagurilor. Un nivel anormal de mic este un semnal de pericol.
Deficitul de proteină S moștenit nu este o certitudine pentru apariția unui cheag de sânge, dar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care specialistul poate sugera efectuarea unui test genetic. Pentru un deficit de proteină S dobândit, problema poate fi temporară sau de durată și poate conduce la agravarea stării de sănătate. Tratamentul are posibilitatea de a oferi ajutor, în asociere cu schimbarea stilului de viață și a dietei, conform indicațiilor medicului.
Acest material despre proteina S este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă te confrunți cu unele afecțiuni de sănătate, consultă medicul și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. Protein S (Blood) – https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=protein_s_blood
2. What Is the Protein S Activity Test? – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-protein-s-activity-test
3. Protein C and Protein S Tests – https://medlineplus.gov/lab-tests/protein-c-and-protein-s-tests/