Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre hemoroizi

 advertising.ringier
.

Boala hemoroidală este o afecțiune comună, de care suferă milioane de persoane la nivel mondial. În pofida prevalenței, mulți oameni au numeroase întrebări despre această boală. Descoperă în cele ce urmează, care sunt cele mai frecvente întrebări despre hemoroizi și răspunsurile lor, pentru o înțelegere cuprinzătoare a acestei afecțiuni.

Boala hemoroidală este o afecțiune comună, de care suferă milioane de persoane la nivel mondial. În pofida prevalenței, mulți oameni au numeroase întrebări despre această boală. Descoperă în cele ce urmează, care sunt cele mai frecvente întrebări despre hemoroizi și răspunsurile lor, pentru o înțelegere cuprinzătoare a acestei afecțiuni.

Ce sunt hemoroizii?

Boala hemoroidală, cunoscută și mai simplu ca hemoroizi, este o inflamație a vaselor de sânge, mai precis a venelor, situate în rect sau anus. Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de această afecțiune este ce sunt hemoroizii interni si externi. Răspunsul este următorul: dacă inflamația apare în rect, se vorbește despre hemoroizi interni, ce sunt de obicei nedureroși. Pe de altă parte, hemoroizii externi se formează sub pielea din jurul anusului și pot fi dureroși. Hemoroizii apar frecvent din cauza creșterii presiunii asupra venelor din zona rectală, în contextul unui efort prea mare depus în timpul defecării, dar și al sarcinii, obezității ori al unui stil de viață sedentar.

Care sunt simptomele bolii hemoroidale?

Simptomele acestei afecțiuni variază în funcție de tipul de hemoroizi și de gradul de severitate. Astfel, după cum am menționat anterior, hemoroizii interni sunt, de obicei, nedureroși. În schimb, pot provoca apariția de sânge de un roșu aprins în timpul procesului de defecare sau pot induce o senzație de evacuare incompletă a intestinului. 

Hemoroizii externi, pe de altă parte, pot provoca disconfort, mâncărimi, dureri și umflături în jurul anusului.

Câte tipuri de hemoroizi există?

Hemoroizii sunt clasificați în patru tipuri, în funcție de mărime, de unde sunt localizați și de gradul de prolaps:

  • hemoroizii de gradul 1 sunt interni, mici, nu prolapsează și nu ies din anus
  • hemoroizii de gradul 2 sunt interni, prolapsează în timpul defecării, dar se retrag spontan, după o anumită perioadă
  • hemoroizii de gradul 3 sunt interni și necesită repoziționare manuală după prolaps
  • hemoroizii de gradul 4 rămân prolapsați și nu pot fi repoziționați decât printr-o intervenție chirurgicală.

Cum este diagnosticată boala hemoroidală?

De obicei, diagnosticarea bolii hemoroidale implică un examen medical vizual – se poate folosi și o investigație digitală rectală, precum și evaluarea simptomelor pacientului. În unele cazuri, medicul poate decide folosirea unor metode suplimentare de diagnosticare, cum ar fi anuscopia sau sigmoidoscopia, cu ajutorul cărora pot fi examinate rectul și colonul.

Care sunt principalele opțiuni de tratament în boala hemoroidală?

Tratamentul în boala hemoroidală depinde de nivelul de severitate, precum și de simptomele acesteia. De obicei, cazurile ușoare pot fi gestionate prin modificări ale obiceiurilor legate de stilul de viață și anumite măsuri de autoîngrijire. Acestea pot să includă o dietă bogată în fibre, asociată cu creșterea consumului de lichide, evitarea statului prelungit pe scaun, a efortului prea mare în timpul evacuării materiilor fecale, precum și practicarea unei bune igiene anale.

Pe de altă parte, în cazurile mai severe sau persistente, pot fi necesare tratamente medicamentoase și chiar intervenții chirurgicale. Tratamentele, care au rolul de a atenua durerile și mâncărimile, pot include creme, precum Procto Glyvenol, unguente sau supozitoare eliberabile fără prescripție medicală. De asemenea, băile calde de șezut au rolul de a reduce inflamația și de a relaxa zona anală, diminuând simptome precum mâncărimile și senzația de arsură.

În cazul hemoroizilor interni, mai pot fi folosite scleroterapia, coagularea cu lumină infraroșie sau laser, ligatura cu benzi de cauciuc, capsarea, precum și tratamentul cu radiofrecvență.

În cazurile severe de hemoroizi externi, mai pot fi folosite proceduri ca electrocoagularea, hemoroidectomia (excizia lor completă) și, mai rar, trombectomia (drenarea trombului după o incizie la nivelul hemoroidului).

Metodele de gestionare și tratament pentru boala hemoroidală sunt decise de medic, după evaluarea fiecărui pacient în parte.

Cum poate să fie prevenită boala hemoroidală?

În general, este de dorit să previi o problemă, decât să o tratezi, în măsura în care acest lucru este posibil. În ceea ce privește boala hemoroidală, prevenția presupune respectarea unui stil de viață sănătos și implementarea anumitor măsuri:

  • adoptarea unei diete bogate în fibre – fructe, legume, cereale integrale și leguminoase -, care ajută la stimularea tranzitului intestinal și poate să prevină constipația, reducând riscul de hemoroizi
  • hidratarea adecvată – consumul unei cantități potrivite de apă ajută la înmuierea scaunului, stimulând tranzitul intestinal
  • practicarea de exerciții fizice în mod regulat – orice activitate fizică, de la mersul pe jos în ritm alert la alergat, înot etc. Activitățile fizice ajută la îmbunătățirea funcției intestinale și la reducerea presiunii asupra venelor rectale.
  • practicarea unor bune obiceiuri intestinale – evitarea efortului în timpul evacuării materiilor fecale, precum și a amânării mersului la toaletă
  • menținerea unei bune igiene locale
  • evitarea statului pe scaun perioade lungi de timp – dacă ai o meserie ce presupune acest lucru, ia pauze, pentru a diminua presiunea asupra venelor rectale
  • menținerea unei greutăți sănătoase – excesul de greutate poate contribui la dezvoltarea hemoroizilor.

Boala hemoroidală este o afecțiune frecventă, ce poate să provoace disconfort și dureri. O bună înțelegere a simptomelor, modului de diagnosticare, a opțiunilor de tratament și a metodelor de prevenție este foarte importantă pentru gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Nu ezita să ceri sfatul unui medic în orice situație, pentru ca bunăstarea ta fizică și psihică să nu aibă de suferit.

Sursa foto: Freepik

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton