De ce avem nevoie de vitamine? Iarna este, fără îndoială, un anotimp care aduce fericire și există multe motive pentru a iubi sezonul, inclusiv jocul de zăpadă care pare să nu se oprească, ceașca obișnuită de ceai și distracția de a te bucura de vacanță și sărbători alături de familie și prieteni. Cu toate acestea, împreună cu toată distracția care vine odată cu iarna, există și câteva dezavantaje.
Temperatura rece ne ține departe de activitățile noastre în aer liber, expunerea la lumina soarelui este mai puțină, pe măsură ce zilele devin mai scurte, pielea învinsă de vreme devine uscată și crăpată, opțiunile de a cumpăra produse proaspete din piețe sunt mult reduse, avem o senzație regulată de lipsă de energie, apare inflamația articulațiilor și gripa sezonieră.
Toate aceste dezavantaje enumerate mai sus ne arată nevoia imensă de a suplimenta cantitatea de vitamine, multivitamine și minerale în această perioadă pentru menținerea balanței organismului și combaterea deficiențelor de vitamine pentru prevenirea afecțiunilor obișnuite acestui sezon. În timpul iernii, alimentația este săracă în vitamine, iar acest lucru trebuie să fie substituit prin aport extern de vitamine și minerale. Există anumite vitamine pe care trebuie să le incluzi în alimentație, pentru a-ți pregăti organismul pentru vremea rece. Vitaminele de iarnă (vitamina A, E, C, D și vitamina B, sau mai bine zis complexul de vitamine B) sunt esențiale pentru întărirea imunității și pentru a preveni uscarea și tonicitatea pielii și a părului.
În acest articol, îți voi vorbi despre toate beneficiile acestor vitamine de iarnă, în ce alimente le regăsești, și cel mai important, cum te ajută ele, pe timpul iernii, să îți menții sănătatea și frumusețea.
Ce semne arată că organismul are nevoie de unele vitamine
S-ar putea să credeți că deficiențele de nutrienți sunt de domeniul trecutului, experimentate doar de marinarii în călătoriile pe mare. Dar, chiar și astăzi, este posibil să lipsească unii dintre nutrienții esențiali de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa optim. Atunci când ei lipsesc, corpul tău îți dă indicii despre acest lucru. În continuare, îți voi prezenta câteva din indiciile pe care organismul nostru ni le furnizează.
Afecțiuni ale pielii și părului (păr fragil, piele deshidratată)
Prea puțină niacină (vitamina B3) în dieta ta poate duce la afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita, care duce la descuamări, cruste sau mâncărimi și pete pe piele. Deficitul de niacină poate fi, de asemenea, asociat cu dermatita de fotosensibilitate (fotodermatită) care provoacă erupții cutanate, pete solzoase sau vezicule ca răspuns la radiațiile ultraviolete de la soare. Aportul redus de vitamina B12 în dietă poate provoca afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică (pete uscate, solzoase) și acnee.
Deoarece vitaminele B sunt atât de importante pentru pielea cu aspect sănătos, nu este surprinzător că deficiența de vitamina B6 poate duce, de asemenea, la mâncărimi, uscăciunea pielii sau descuamarea ei.
Obținerea biotinei din abundență de (vitamina B7) în dieta ta este o parte esențială a menținerii pielii hidratate. O deficiență de biotină este foarte rară, dar, atunci când apare, putem întâlni semne ca: păr fragil, uscat, unghii casante și pielea uscată și descuamată. Cazurile severe duc la piele roșie și solzoasă. S-ar putea să vă gândiți la vitamina C ca fiind un nutrient pentru imunitate și nu o asociați neapărat cu o piele cu aspect tânăr. Dar vitamina C este esențială pentru pielea sănătoasă, hidratată și producția de colagen. Pielea aspră, uscată și solzoasă este un semn că ai putea avea deficit de vitamina C.
Ulcere bucale sau crăpături în colțurile gurii
Ulcerele bucale, denumite și afte, sunt adesea rezultatul deficiențelor de fier sau vitamina B. Un mic studiu remarcă faptul că pacienții cu afte par să aibă de două ori mai multe șanse de a avea niveluri scăzute de fier, iar, un alt studiu arată că aproximativ 28% dintre pacienții cu ulcere bucale au avut deficiențe de tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2) și piridoxină (vitamina B6).
Sângerarea gingiilor
Uneori, o tehnică de periaj aspru a dinților stă la baza sângerării gingiilor, dar o dietă lipsită de vitamina C poate fi, de asemenea, de vină. Vitamina C joacă un rol important în vindecarea rănilor și în imunitate și chiar acționează ca un antioxidant, ajutând la prevenirea deteriorării celulelor.
Deficiențele de vitamina C sunt rare la persoanele care consumă suficiente fructe și legume proaspete.
Vedere proastă pe timp de noapte
Aportul scăzut de vitamina A este adesea legat de o afecțiune cunoscută sub numele de orbire nocturnă, care reduce capacitatea oamenilor de a vedea în condiții de lumină slabă sau întuneric. Asta pentru că vitamina A este necesară pentru a produce rodopsină, un pigment care se găsește în retinele ochilor care te ajută să vezi noaptea.
Oboseală inexplicabilă
Când somnul, stresul sau boala nu explică de ce te simți obosit, este timpul să-ți verifici vitamina D. Această vitamină este unică. Corpul tău o face atunci când pielea ta este expusă la soare, dar nu apare în mod natural în multe alimente. Faptul că pe durata iernii expunerea la soare este minimă trebuie combătut prin aport extern din alimentație sau suplimente cu vitamina D.
Acum știm ce se întâmplă cu organismul nostru când nu avem nutrienții necesari. Dar haideți să vedem în continuare de ce sunt ei atât de importanți pentru organismul nostru și cum ne ajută specific aceste vitamine. Să le cunoaștem mai bine!
Vitamina E: efect antioxidant, contribuie la netezirea ridurilor
Vitamina E este o vitamină liposolubilă cu mai multe forme, dar alfa-tocoferolul este singurul folosit de organismul uman. Cel mai mare atu al vitaminei E este acțiunea sa antioxidantă. Aceasta înseamnă că vitamina E are capacitatea de a proteja celulele de stres oxidativ, acel proces generator de radicali liberi care atacă celulele și este responsabil de îmbătrânire. Rolul său principal este de a acționa ca un antioxidant, eliminând electronii liberi – așa-numiții „radicali liberi' – care pot deteriora celulele.
Se găsește în sebumul nostru, unde creează o barieră naturală pentru a menține umiditatea în piele. Deci suprafețele pielii mai grase, precum fața, conțin cantități mai mari de vitamina E. Sebumul, împreună cu nivelul de vitamina E, scade în mod natural odată cu vârsta. Vitamina E este, de asemenea, epuizată de surse de lumină ultravioletă (UV), cum ar fi lumina soarelui, surse de bronzare artificială, unele becuri fluorescente. În cremele hidratante, vitamina E oprește pielea să piardă din umiditate, protejează celulele de deteriorare și contribuie la netezirea ridurilor și înmoaie pielea.
Complexul de vitamine B, acidul folic: piele, păr și unghii sănătoase
Vitaminele B, în special, susțin sănătatea pielii într-o multitudine de moduri, făcând includerea lor în regimul zilnic – fie prin dietă, suplimente, produse de îngrijire personală sau o combinație a celor trei – o modalitate eficientă și sigură de a trata problemele pielii.
Vitamina B: la ce este bună?
Cele opt vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) sunt necesare pentru aproape fiecare proces din organism. Ele ajută la transformarea alimentelor în energie și afectează sănătatea sistemului nostru nervos, metabolismului, organelor, mușchilor, pielii și părului. Ele sunt, de asemenea, esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea generală a celulelor. Ca atare, oferă beneficii serioase sănătății pielii, deoarece pielea noastră se regenerează în mod constant.
Vitamina B2 – ajută la menținerea nivelurilor colagenului, care protejează integritatea structurală a pielii, reduce inflamația și accelerează vindecarea rănilor. De asemenea, ajută la secreția de mucus în piele, prevenind, astfel, uscarea care duce la producerea de ulei (și la acnee) și îmbunătățește absorbția zincului, un alt mineral important pentru sănătatea pielii.
Vitamina B3 – tratează o varietate de afecțiuni și iritații ale pielii, inclusiv dermatita, acneea, rozaceea, eczema, pielea uscată și deteriorată de soare și hiperpigmentarea. Este, de asemenea, un ingredient puternic anti-îmbătrânire și, ca atare, are un loc proeminent în produsele de îngrijire a pielii care vizează liniile fine și ridurile
Vitamina B5 – umectant, păstrează umiditatea pielii, ceea ce îmbunătățește elasticitatea pielii și contribuie la o față mai plină și mai hidratată. Deoarece pielea hidratată este, de asemenea, mai rezistentă, B5 poate ajuta la prevenirea acneei și la reducerea semnelor de îmbătrânire.
Vitamina B7 – este necesară pentru metabolismul acizilor grași și protejează celulele de deteriorare și pierdere de apă, ajutând să vă mențineți pielea hidratată.
Vitamina B9 – studiile au arătat că acidul folic aplicat local împreună cu creatina, combate semnele de deteriorare a soarelui și de îmbătrânire, ceea ce duce la un aspect mai ferm al pielii.
Vitamina A: menține sănătatea pielii
Cele două forme principale de vitamina A din dieta umană sunt vitamina A preformată (retinol, esteri retinilici) și carotenoizii de provitamina A, cum ar fi beta-carotenul, care sunt transformați în retinol.
Molecula de vitamina A aduce beneficii incredibile pielii, dacă aceasta se regăsește la niveluri optime în organismul nostru.
Ea poate aduce beneficii pielii prin:
- Îmbunătățirea aspectului ridurilor prin stimularea producției de colagen. Retinoizii precum retinolul pot îmbunătăți, de asemenea, elasticitatea și fermitatea pielii, ajutând la îndepărtarea fibrelor de elastină deteriorate și promovând formarea de noi vase de sânge.
- Reducerea hiperpigmentării și a altor daune solare. O dietă bogată în carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, poate ajuta la prevenirea deteriorării celulelor, îmbătrânirii pielii și a bolilor de piele. Carotenoizii vă pot ajuta, de asemenea, să vă protejați pielea de factorii de mediu precum poluarea și radiațiile UV, care pot afecta, de asemenea, sănătatea și aspectul pielii. Retinoizii promovează refacerea celulelor pielii. Deci, ele pot ajuta la îmbunătățirea hiperpigmentării, a petelor de vârstă și a petelor solare, plus pot duce la o nuanță mai uniformă a pielii, în general.
- Ajută la tratarea acneei. Retinoizii pot ajuta la exfolierea pielii de la suprafață, îndepărtând murdăria, uleiul și celulele moarte ale pielii din pori pentru a preveni formarea coșurilor. De asemenea, ele pătrund în suprafața pielii pentru a stimula producția de colagen și elastină, ceea ce poate ajuta la reducerea aspectului porilor și a cicatricilor de acnee.
Vitamina C: antioxidant, protejează întregul organism
Vitamina C (acidul ascorbic) joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Pielea normală are nevoie de concentrații mari de vitamina C, care joacă multe roluri în piele, inclusiv formarea barierei cutanate și a colagenului în derm.
Câteva studii clinice au demonstrat că vitamina C poate ameliora ridurile. Ele arată că utilizarea zilnică a unei formulări de vitamina C timp de cel puțin trei luni a îmbunătățit aspectul ridurilor fine și grosiere ale feței și gâtului, dar a și îmbunătățit textura și aspectul general al pielii.
Vitamina C poate ajuta, de asemenea, la protejarea pielii de razele ultraviolete dăunătoare atunci când este utilizată în combinație cu o protecție solară cu spectru larg. Studiile clinice au arătat că combinarea vitaminei C cu alte ingrediente topice, și anume acidul ferulic și vitamina E, poate diminua roșeața și poate ajuta la protejarea pielii de daunele pe termen lung cauzate de razele solare dăunătoare.
În plus, vitamina C locală poate ajuta la acnee, prin proprietățile sale antiinflamatorii, care ajută la controlul producției de sebum în piele.
Vitamina D: când nu ne expunem suficient la soare
Expunerea la soare este sursa principală de vitamina D pentru majoritatea dintre noi. La expunerea la radiațiile ultraviolete-B, previtamina D3 este sintetizată în keratinocitele epidermei. Previtamina D3 se transformă în vitamina D3 (colecalciferol), care este ulterior transportată în circulație sau metabolizată de keratinocite.
Acoperirea pielii expuse sau utilizarea protecției solare ori de câte ori suntem afară sunt factori de risc pentru deficitul de vitamina D. Deficitul de vitamina D poate duce la o pierdere a densității osoase, care poate contribui la osteoporoză și fracturi. Deficitul sever de vitamina D poate duce la rahitism.
În ce alimente regăsim aceste vitamine
Vitaminele de mai sus se regăsesc în alimente precum: ulei de cod, ficat, ouă, somon (vitamina A); cereale, mazăre, nuci, semințe (vitamina B); citrice, pătrunjel, ardei gras, legume verzi, sparanghel (vitamina C); ficat de vită, ciuperci, brânzeturi (vitamina D); ulei de măsline, ouă, arahide, spanac (vitamina E).
Importanța suplimentelor pentru frumusețe, în sezonul rece
Frigul, vântul și schimbările bruște de temperatură își pun amprenta asupra tenului tău, în sezonul rece. Pe lângă crema de față protectoare și intens hidratantă, înfrumusețarea este susținută și din interior, de aceea, este esențial să-ți îmbogățești dieta cu vitamine, prin alimentație sau suplimente nutritive.
Beneficiile pe care suplimentele alimentare le aduc în materie de menținere a frumuseții și de menținere a sănătății pielii nu pot fi depășite doar de o alimentație corectă, deoarece nivelurile obținute nu sunt suficiente.
Suplimentele conțin concentrații optime de vitamine și multivitamine și îți asigură aportul zilnic necesar constant.
Produsele cosmetice care conțin și vitamine
Produsele topice cu vitamina A sunt sensibile la oxigen și asta înseamnă că preparatele cosmetice trebuie ambalate într-un tub metalic sau într-o pompă fără aer și să nu fie aplicate în timpul zilei, datorită fotosensibilității.
În timp ce vitamina C are o serie de beneficii, este un ingredient ce necesită atenție crescută. Antioxidantul este dificil de stabilizat, motiv pentru care atât formula, cât și ambalajul produsului dumneavoastră cu vitamina C contează. Acidul L-ascorbic este cea mai activă și mai studiată formă de vitamina C, dar este greu de formulat. O alternativă mai stabilă poate fi găsită în ascorbatul de tetrahexildecil (THD), o formă modificată chimic de acid L-ascorbic care pătrunde mai bine în piele. Serurile cu vitamina C tind să ofere cel mai puternic component, dar el poate fi găsit și în creme, măști. Deoarece vitamina C se oxidează la contactul cu aerul, iar expunerea la lumină îi poate degrada beneficiile, căutați produse care se află în borcane sau fiole de sticlă etanșe, închise la culoare sau opace. În plus, depozitați-l într-un spațiu răcoros și uscat (adică nu în dulapul pentru medicamente dintr-o baie aburoasă).
Utilizarea cremelor, a serurilor, a șampoanelor ce conțin vitamine poate contribui în mare măsură la corectarea și prevenirea unui număr de probleme ale pielii. Deși este important să adăugați în siguranță și atent ingrediente noi în rutina dvs., unul dintre beneficiile acestor substanțe active este că tind să funcționeze bine împreună. Cele mai multe dintre aceste vitamine pot fi folosite împreună și funcționează de fapt sinergic pentru a îmbunătăți pielea.
Sfaturi finale
Desigur, este foarte important să contribuim la sănătatea noastră și să ne menținem frumusețea în sezonul rece, prin administrarea acestor vitamine, dar, în final, aș vrea să îți mai dau câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi:
- Hidratează-ți pielea
- Utilizează un umidificator
- Nu face dușuri lungi și fierbinți
- Fii constant activ pentru a-ți spori strălucirea natural
Sursa foto: Shutterstock