Cele mai interesante lucruri de ştiut despre şosete

 advertising.ringier
.

Şosetele sunt niște piese vestimentare ce se poartă pe picioare, acoperind adesea gleznele sau o parte a gambelor. Cu toţii le purtăm. Le folosim pentru a ne ţine picioarele calde şi uscate, dar şi pentru a întregii designul unei ţinute vestimentare.

Ştiai, însă, că aceste piese vestimentare aparent insignifiante au jucat un rol crucial în istoria modei şi a culturii? Vrei să ştii mai multe?

Iată, în rândurile ce urmează, câteva lucruri interesante despre şosete

Unul dintre rolurile şosetelor este absorbţia transpiraţiei. Deoarece piciorul se numără printre cei mai mari producători de transpiraţie din corp, acesta poate produce peste 0,25 l de transpiratie pe zi – şosetele ajută la absorbţia acestei transpiraţii, atrăgând-o în zone în care aerul o poate evapora.

In mediile reci, se recomandă purtarea sosetelor lungi din bumbac sau lana, deoarece acestea ajută la încălzirea piciorului rece, contribuind astfel la scăderea riscului de apariţie a degerăturilor.

Şosetele subţiri sunt purtate cel mai frecvent in lunile de vară sau în zonele cu climat cald, pentru a mentine picioarele răcoroase.

Şosetele albe sau de culoare deschisă sunt de obicei purtate cu pantofi sport, în timp ce şosetele de culoare închisă sunt recomandate ţinutelor casual, office sau elegante. În plus, şosetele de culoare închisă absorb caldura, ajutând astfel la mentinerea piciorului cald, în timp ce sosetele de culoare deschisă reflectă căldura, menţinând în acest fel picioarele răcoroase.

În ziua de azi, şosetele sunt confecţionate dintr-o mare varietate de materiale, inclusiv bumbac, lâna, nailon, acril, poliester, polipropilenă sau spandex. Pentru a obţine un nivel crescut de moliciune, alte materiale care ar putea fi utilizate in timpul procesului pot fi mătase, bambus, in, caşmir sau mohair.

În cele mai vechi timpuri, şosetele erau confecţionate din piele sau din păr scurt de animale.

Primele articole tricotate au fost realizate în Iutlanda şi datează din anul 1500 i. Hr. Cele mai vechi articole tricotate asemânâtoare şosetelor au fost găsite în mormintele egiptene din Antinopolis şi datează din jurul anului 500 d. Hr.

S-a descoperit însă că, pentru prima dată, şosetele au fost realizate in secolul al VIII-lea i. Hr., în Grecia, fiind confecţionate din piele sau din păr de animale impletit.

Cea mai veche pereche de şosete ce a rezistat pana în ziua de azi a fost creată prin nalebinding, o tehnica de creare a ţesăturilor care precede atât tricotatul, cât şi croşetatul. Acestea datează din perioada anilor 300 – 500 d. Hr. şi au fost excavate din Oxyrhynchus pe Nil in Egipt.

În secolul V, feţele bisericeşti din Europa purtau nişte şosete numite puttees' care simbolizau puritatea.

Până în anul 1000, şosetele aveau să fie purtate mai mult de către nobilime, fiind considerate un simbol al bogăţiei. Acestea aveau să fie, în principal simple, abia din secolul al XVI-lea dezvoltându-şi designul ornamental (atunci au început să se confecţioneze şosetele cu design ornamental pe partea laterală sau în jurul gleznei, numit ceas).

În anul 1589 a apărut prima masină de tricotat şosete, această fiind inventată de către William Lee. Datorită acestei maşinării, şosetele au putut fi tricotate de şase ori mai repede decât dacă ar fi fost tricotate manual – sustine magazinul online de şosete, insosete.ro.

1938 a fost un alt an important in istoria şosetelor. Atunci s-a introdus nailonul, putându-se astfel să se împletească doua sau mai multe fire în producţia de şosete. Până la acea vreme, şosetele aveau să fie realizate din mătase, lână sau bumbac.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton