Certificarea ISO 9001 și impactul său asupra performanței organizaționale

 advertising.ringier
.

Atât standardizarea cât și calitatea continuă să joace un rol crucial în afacerile de azi. Printre cele mai cunoscute standarde se numără cele ale Organizației Internaționale de Standardizare (ISO). Acestea asigură calitatea, eficiența și siguranța produselor și serviciilor, iar unul dintre cele mai cunoscute este ISO 9001.

ISO este o organizație non-guvernamentală, independentă, care dezvoltă standarde prin intermediul comitetelor internaționale de experți. Aceste standarde sunt înțelese și acceptate la nivel global și ajută la nivelarea câmpului de joacă în afaceri, facilitând comerțul internațional și încurajând bunele practici. Astfel, doar un număr mic de tari din lume nu au implementat încă aceste standarde, din diverse motive.

ISO 9001 este un standard care se concentrează pe Sistemul de Management al Calității (QMS în Engleza) și este recunoscut pe scară largă că unul dintre cele mai importante standarde ISO. Acesta a fost conceput pentru a ajuta organizațiile să se asigure că îndeplinesc nevoile și așteptările clienților și ale altor părți interesate, prin îmbunătățirea constantă a sistemului de management al calității. 

Certificarea ISO 9001 se referă la un proces care evaluează dacă sistemul de management al calității al unei organizații este în conformitate cu standardul. Acest proces este efectuat de un organism de certificare independent, care inspectează și analizează sistemul de management al calității al unei organizații.

ISO 9001 este un standard bazat pe un număr de principii de management al calității, inclusiv o abordare puternic orientată către client, implicarea angajaților, o abordare a procesului, o îmbunătățire continuă, o abordare factuală a luării deciziilor și relațiile reciproc benefice cu furnizorii.

Primul pas către certificare este implementarea unui sistem de management al calității în conformitate cu standardul ISO 9001. Acest proces poate fi complex, implicând multe aspecte, inclusiv înțelegerea și aplicarea standardului în contextul specific al organizației, elaborarea și implementarea politicilor și procedurilor adecvate, instruirea personalului și revizuirea continuă a sistemului pentru a asigura îmbunătățirea continuă.

După implementarea standardului urmează auditul de certificare. Acesta este realizat de către un auditor extern, practic o firma denumită Organism de Certificare, care vă evalua sistemul de management al calității al organizației, pentru a se asigura că acesta este în conformitate cu standardul ISO 9001. În cazul în care organizația trece auditul, aceasta vă primi un certificat ISO 9001, care este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care trebuie reînnoit prin intermediul unui nou audit.

Certificarea ISO 9001 oferă numeroase beneficii. Aceasta îmbunătățește eficiența și eficacitatea organizației, ajută la sporirea satisfacției clienților, reduce riscul de erori și îmbunătățește calitatea produselor și serviciilor. În plus, certificarea poate aduce avantaje de marketing, întrucât reprezintă o dovadă a angajamentului organizației pentru calitate. Însă cele mai multe firme și companii doresc obținerea acestui standard dar și a altora pentru a putea participa la licitații publice, acolo unde în multe cazuri existența acestora poate fi chiar necesară pentru a putea participa. 

O certificare este importantă atât pentru a oferi clienților siguranță că ceea ce o firma vinde sau oferă este de calitate, este sigur și corect realizat dar și pentru a permite unei firme ce o deține să poată colabora sau face comerț cu alte firme, practic o relație Business To Business. Întrucât se dorește obținerea de produse finite de o anumită calitate, este normal că cei de la care se cumpără piese sau materii prime să dețină o anumită garanție a produselor lor. 

Trebuie remarcat faptul că certificarea ISO 9001 nu este un garant al calității produselor sau serviciilor unei organizații. În schimb, aceasta indică faptul că organizația a implementat un sistem de management al calității care își propune să îmbunătățească constant calitatea.

Exista și la noi în țară numeroase firme ce activează că și organisme de certificare, fiecare oferind anumite standarde, la anumite prețuri desigur. Este important însă să se ia în calcul nu doar costurile ci și timpul în care o certificare poate fi obținută precum și nivelul de implicare al clientului. Astfel, o firmă bună are și prețuri accesibile dar în același timp dă mereu dovadă de promptitudine și oferă implicare minima din partea clienților. Nu este însă nicio problemă nici dacă organismul de certificare ales inițial nu și-a făcut bine treaba deoarece atunci când o certificare expiră, reînnoirea se poate face la o altă firmă. Înțelegem de aici deci că un standard are perioada de valabilitate limitată și nu este așadar obținut pe viață'.

Având acces la internet mai mereu, este foarte simplu acum să aflăm ce sunt standardele ISO și de ce sunt atât de importante, mai ales că cele mai multe firme care le oferă au și site-uri personale în care sunt prezentate serviciile oferite alături de alte detalii de interes. Că un exemplu, siteul certificare ISO ne menționează înainte de toate tipul de certificări pe care firma le poate emite precum și promisiunea că acestea su prețuri foarte accesibile și se obțin în timp scurt. 

Foarte cunoscute sunt și standardele ce fac referire la siguranță informației, protecția mediului sau siguranță angajaților. Comparativ cu ISO 9001 însă, acestea nu sunt necesare pentru toate companiile, dacă în domeniul respectiv nu este dăunat mediul sau dacă angajații nu sunt supuși la niciun pericol sau risc. 
Putem concluziona astfel prin a spune că ISO 9001 este un standard de referință pentru orice organizație care își dorește să îmbunătățească performanța și să își asigure succesul pe termen lung. Prin implementarea și certificarea acestui sistem, organizațiile pot asigura îmbunătățirea continuă a produselor și serviciilor lor, sporind astfel satisfacția clienților și poziția lor pe piață.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton