Chirie sau rate la bancă. Ce opțiune este mai avantajoasă

 bogdan.galca
.

Un plan de locuire pe termen lung trebuie precedat de un ansamblu de calcule realiste, luând în considerare și scenariile negative

Dacă nu ai încă o locuință a ta, dar vrei să te muți pe cont propriu, cu siguranță te întrebi ce soluție este mai potrivită pentru tine: să stai în chirie sau să contractezi un credit imobiliar/ipotecar? Desigur că la această întrebare nu există un răspuns universal valabil, astfel că lucrurile trebuie cântărite temeinic, de la caz la caz. Există mai multe semne care îți arată că închirierea unei locuințe este soluția recomandată pentru tine, însă, în general vorbind, se poate spune că, dacă îți permiți să plătești o chirie de unul singur (sau în cuplu/familie), și asumarea unei rate la bancă este o variantă viabilă. Dincolo de nevoile tale particulare, din cele de mai jos poți afla care din cele două opțiuni este mai avantajoasă, strict din punct de vedere financiar – pe termen scurt sau pe termen lung. 

Ce este mai avantajos, un credit imobiliar cu rate la bancă sau o chirie?

Înainte de a opta pentru a sta în chirie sau, dimpotrivă, pentru contractarea unui credit la bancă, trebuie să faci o serie de calcule pentru fiecare dintre cele două variante. Luând ca exemplu un apartament cu două camere, trebuie să știi că prețul mediu solicitat la nivel de Capitală se cifra, în trimestrul al doilea din 2021, la 400 de euro pe lună, potrivit portalului specializat Imobiliare.ro. Conform aceleiași surse, valoarea medie de listare pentru un apartament ajunsese la 1.540 de euro pe metru pătrat în perioada analizată – ceea ce înseamnă că o unitate locativă cu o suprafață medie de 50 de metri pătrați putea fi achiziționată cu 77.000 de euro. De menționat este că, prin intermediul serviciului de brokeraj de credite disponibil pe portal, ratele lunare pentru un împrumut cu avans de 15% ar ajunge la 1.436 de lei, adică echivalentul a circa 300 de euro pe lună.

Costurile pe care le implică închirierea unei locuințe

Din calculul de mai sus reiese în mod limpede că, strict din punctul de vedere al valorii chiriei, comparativ cu cea a ratei la bancă, cea de-a doua variantă este mai avantajoasă pe termen lung. Asta luând în calcul o evoluție normală a pieței rezidențiale, în care variațiile consemnate de prețurile locuințelor ar fi comparabile cu cele de pe piața chiriilor, desigur. Totuși, ambele variante de locuire implică niște costuri suplimentare, ce trebuie luate în calcul înainte de a te decide pentru una dintre ele. În cazul semnării unui contract de închiriere, costurile inițiale sunt mai mici, acestea implicând, de regulă, achitarea contravalorii a două-trei chirii în avans – plus, dacă este cazul, a comisionului datorat agentului imobiliar. Avantajul statutului de chiriaș este că, deși vei avea de suportat cheltuielile lunare cu utilitățile, o serie de alte cheltuieli nu intră în responsabilitatea ta – aici se încadrează costurile pentru verificările anuale ale sistemului de încălzire, pentru eventualele reparații, dar și impozitul pe proprietate, spre exemplu. 

Mulți români sunt dornici să se mute la casa lor, însă nu sunt pregătiți pentru toate responsabilitățile pe care această schimbare le aduce

Costurile pe care le implică un credit imobiliar

Dacă te gândești că astfel vei rămâne, în cele din urmă, cu o locuință a ta, probabil că înclini spre varianta de a plăti rate la bancă în loc de chirie. În cazul unui credit, însă, cheltuielile inițiale sunt semnificativ mai mari. Cea mai mare pondere din acestea este reprezentată de valoarea avansului, care ajunge, în cazul unui împrumut ipotecar standard, la un minimum de 15%. În cazul unei locuințe ce costă 77.000 de euro, asta ar echivala cu o sumă de 11.550 de euro. La acestea s-ar adăuga plata cheltuielilor notariale, pentru care poți folosi un calculator de taxe notariale; acestea sunt compuse din onorariul pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, taxa de intabulare datorată Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și, respectiv, onorariul pentru autentificarea contractului de ipotecă (excepție făcând locuințele achiziționate prin Noua Casă). Pe lângă comisionul datorat agentului imobiliar (dacă este cazul), în momentul contractării creditului băncile solicită constituirea unui depozit colateral care să cuprindă trei rate din dobânda percepută pentru credit. Pe termen lung, rambursarea anticipată este o soluție recomandată, pentru a face ca împrumutul să fie, per ansamblu, mai avantajos.

Sursă foto: Pixabay.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton