Doctorul Teodor Holhoș este unul dintre puținii medici chirurgi din România care realizează aproape toate operațiile din sfera oftalmologiei, de la uzualele intervenții de corectare a dioptriilor până la complicatele operații pe retină, considerate cele mai dificile din această disciplină medicală. Povestea doctorului Holhoș e una a realizării profesionale pe cont propriu, chiar aici, la noi acasă. Lucrurile ar fi putut însă sta cu totul altfel, iar românii nu ar mai fi beneficiat de cele peste 20.000 de operații, câte are chirurgul la activ.
Medicul Teodor Holhoș aparține generației care și-a petrecut maturizarea profesională în anii care au urmat aderării României la Uniunea Europeană, atunci când oamenii au putut să plece să muncească fără viză în țări mult mai bogate și mai dezvoltate din Vest. „Am avut multe ocazii să plec din țară, spune dr. Holhoș. „Prima mea ieșire mai lungă din țară a fost chiar în America, eram încă student. Țin minte și acum ce șoc am avut când am văzut cum se practică medicina acolo. Mă gândeam că n-o să ajungem niciodată să facem aici ce făceau ei acolo. Și uite că acum noi realizăm, în clinicile noastre, cele mai avansate operații de reducere de dioptrii care se fac la nivel mondial. De fapt, nu sunt prea multe locuri în toată țara unde există această posibilitate.
Singurul medic din Transilvania care realizează operații de ultimă generație
În România, soții Teodor și Andra Holhoș au pus bazele unei afaceri de familie care a pornit practic de la zero: o întreagă rețea de unități medicale (cuprinzând în prezent cinci clinici și 12 cabinete de optică medicală) care funcționează în Transilvania, cu centrul în Alba Iulia, orașul natal al medicului. Povestea Rețelei de Clinici de Oftalmologie „Dr. Holhoș a plecat de la un singur cabinet de optică medicală (deschis cu darul de la nuntă!), unde medicul a început să profeseze, în anul 2010. În 2013 a urmat deschiderea primei clinici, la Alba Iulia, și odată cu aceasta pasul spre chirurgia oftalmologică.
La el acasă, medicul a devenit cunoscut pentru că este singurul din Transilvania care face operații de ultimă oră, cu cele mai avansate tehnici chirurgicale din lume, pentru corectarea dioptriilor. Este cazul unei proceduri ca SMILE Pro, o intervenție minim invazivă de ultimă generație, deocamdată singura operație cu laser care poate corecta dioptrii cu plus (hipermetropie). Doctorul Holhoș realizează în doar 7 secunde această operație care-l scapă pe pacient de ochelari.
De asemenea, medicul realizează și operația Presbyond, singura intervenție chirurgicală destinată pacienților cu presbiopie (prezbitism).
În trecut, pacienții din regiunea în care lucrează dr. Holhoș – din Cluj-Napoca, de exemplu – erau nevoiți să meargă la București dacă aveau nevoie de o intervenție chirurgicală de ultimă generație, cum este SMILE Pro, pentru corectarea dioptriilor. Acum, se poate întâmpla ca oamenii să parcurgă drumul invers, căci medicul are inclusiv pacienți care vin din Muntenia sau din afara țării.
În cele cinci clinici de oftalmologie „Dr. Holhoș din Alba Iulia, Turda, Cluj-Napoca, Sibiu și Mediaș, doctorul Teodor Holhoș este singurul care realizează intervențiile chirurgicale, în timp ce celelalte cadre medicale se ocupă de consulturi, investigații și tratamente. Astfel, medicul a ajuns până în prezent la peste 20.000 de operații efectuate, media anuală fiind de circa 3.500 de intervenții. Recordul lui personal este de 66 de operații realizate într-o singură zi.
La mijloc nu este o magie, ci avantajele tehnologiei de vârf, care au făcut posibile proceduri chirurgicale ce durează efectiv doar câteva secunde. Și dragostea pentru această meserie. „Medicina e un drum lung, e ca la maraton: dacă nu-ți place și nu simți că are sens pentru tine, nu reziști, spune doctorul Holhoș.
În acești ani, medicul nu încearcă neapărat să își doboare recordul. Preferă să opereze „doar câteva zeci de pacienți pe zi, ca să îi rămână timp și pentru altceva, nu doar pentru muncă – este un pasionat de fotbal, sport pe care îl practică ori de câte ori își găsește timp liber.
Printre medicii oftalmologi, dr. Teodor Holhoș aparține unei minorități, căci efectuează majoritatea intervențiilor din sfera chirurgiei oculare. „Chirurgia oftalmologică este o specializare mai rară, nu doar în România. Puțini oftalmologi se încumetă să opereze. Poate unul din zece face și operații și unul dintr-o sută face operații de retină. Ca să faci operații pe ochi e nevoie de pregătire de specialitate în chirurgie oculară, de o foarte bună motricitate fină a mâinii. Ca să vă dau un exemplu, atunci când am început să fac operații de cataractă se făcea o incizie în cornee lungă de un centimetru și jumătate. Când închideai, trebuia să faci niște suturi atât de fine, încât nu se puteau vedea cu ochiul liber.
Acum e mult mai simplu, cataracta se operează laparoscopic, dar îndemânarea și pregătirea medicului au rămas la fel de importante. Sunt alte operații în care roboții chirurgicali nu ajută decât în mică măsură, cum sunt cele de retină, care mie îmi plac cel mai mult, pentru că reprezintă o provocare profesională.
Mituri despre sănătatea ochilor
Din păcate, spune doctorul, stilul modern de viață favorizează apariția afecțiunilor oftalmologice precum sindromul de ochi uscat, provocat de expunerea prelungită la lumina ecranelor – monitoare, televizoare, telefoane etc. În același timp, pe canalele de social media și chiar în presa tradițională, circulă din ce în ce mai multe mituri referitoare la sănătatea ochilor.
„Unele dintre aceste mituri sunt doar supărătoare și arată lipsa de informare corectă. De exemplu, nu este adevărat că ochii trebuie protejați cât mai mult, că cititul, de exemplu, îi «uzează». Nu este chiar nicio problemă să ne folosim ochii, acesta este scopul lor, să ne ajute să vedem. La fel și cu purtarea unor ochelari prea «tari», care supracorectează dioptriile pacientului. Asta de obicei provoacă dureri de cap sau, cel mult, rezultatul e că nu se corectează vederea pacientului. Pe de altă parte, alte mituri sunt chiar periculoase. De pildă, în ochi nu punem, sub nicio formă, ceai de mușețel sau lapte de mamă, pentru că acestea pot favoriza infecții bacteriene ce pot amenința vederea. În ochi avem voie să punem doar ser fiziologic sau, eventual, picături recomandate de medic – lacrimi artificiale, coliruri, tratamente, nimic altceva.
Operațiile de reducere de dioptrii, nerecomandate gravidelor
Cu toate avantajele lor (siguranță, rapiditate, risc redus de complicații, rezultate în general excelente pe termen lung sau chiar permanent, timp redus de recuperare etc.) operațiile de reducere a dioptriilor nu sunt pentru toată lumea.
„În general, nu sunt recomandate gravidelor, spune dr. Holhoș, „pentru că în sarcină apar niște modificări hormonale care alterează vederea, mai mult sau mai puțin temporar. Regula de aur este că nu operăm decât ochi cu dioptrii stabile, nu aflate în evoluție. Corecția dioptriei prin intervenție chirurgicală trebuie să fie, pe cât posibil, la zero, adică pacientul să vadă perfect fără ochelari. În practică, în cazul în care pacientul are un defect sever de vedere, cum ar fi o miopie forte, se acceptă o abatere de la țintă de o dioptrie, adică să ajungem de la o miopie de -8 la una de -1, iar ochelarii să devină opționali.
Cui i se recomandă operațiile de reducere de dioptrii. Când trebuie să mergem la doctor
Opțiunea pentru o astfel de intervenție depinde de foarte multe variabile, nu doar de dioptrii: vârsta, alte boli asociate, grosimea corneei, starea de sănătate a retinei, toate ajută la recomandarea celei mai bune opțiuni pentru pacient. În unele cazuri – de exemplu, la pacienți cu cornee prea subțire sau care au keratoconus – operațiile nu se pot face. Dar decizia o ia doar medicul, în urma unui consult de specialitate și a unor investigații clinice.
„În general, am constatat o tendință îngrijorătoare în rândul pacienților, mai ales la cei care se știu deja diagnosticați cu anumite boli sistemice, spune dr. Holhoș. „De exemplu, am întâlnit mulți pacienți cu diabet care fie nu știau, fie nu au fost interesați să afle ce riscuri pentru sănătatea ochilor are această boală. Cei care suferă de diabet au un risc crescut să dezvolte glaucom, care e o afecțiune serioasă, progresivă, ce poate duce chiar la pierderea vederii. Glaucomul nu dă simptome, pacientul se poate simți perfect, crede că vede bine, dar ochiul e supus unui stres major. Am avut inclusiv pacienți tineri, veniți la un control de rutină, la care am descoperit glaucoame. Sunt foarte multe boli silențioase, sunt foarte multe situații grave care se pot preveni cu un simplu consult. Trebuie doar să depășim frica de doctor, teama de «dacă îmi găsește ceva?».
Ce ar trebui să facem pentru a ne proteja ochii?
„Am avut pacienți cu un cui intrat în ochi, spune dr. Holhoș. „Aici, indiscutabil, vorbim despre o urgență chirurgicală. Pe de altă parte, ceea ce vreau să subliniez este că și simptome care nu par grave pot indica o problemă serioasă. Dacă avem, de exemplu, simptome de genul unei pete negre în câmpul vizual, sau impresia că vedem ca printr-un geam crăpat, acestea pot fi urgențe majore, care nu trebuie sub nicio formă ignorate. O pată neagră indică o dezlipire de retină, în timp ce vederea unui fel de păienjeniș poate fi un simptom al unei rupturi de retină. Aceste patologii retiniene trebuie tratate ca urgențe chirurgicale, în cel mult două săptămâni de la apariție, altfel șansele de vindecare scad dramatic. O întârziere de câteva luni reduce la minimum șansele de reușită a operației. Așa că orice incident de acest fel, în care clar e ceva în neregulă cu vederea, trebuie luat foarte în serios.
Pentru cei care nu au probleme de vedere, spune medicul, se recomandă totuși controale periodice în fiecare an, obligatoriu după vârsta de 40 de ani. Primele controale ar trebui, spune doctorul Teodor Holhoș, efectuate chiar din copilăria timpurie, eventualele probleme putând fi depistate chiar și de la vârsta de 6 luni. Primul consult oftalmologic este recomandat să se realizeze până la vârsta de 3 ani.
Dacă există cazuri de afecțiuni de vedere în familie sau dacă se observă probleme de vedere la cel mic, consultul ar trebui să se realizeze chiar mai repede. Motivul este că probleme comune la copii, precum ambliopia („ochiul leneș) pot fi tratate cu succes doar până la vârsta de circa 6-7 ani, după care lasă sechele permanente.
Clinicile „Dr. Holhoș, o afacere de familie
Dacă medicul este singurul care realizează intervențiile chirurgicale, celelalte „operații sunt în mâinile soției sale, Andra. Ea se ocupă de managementul clinicilor.
Absolventă de Litere la Universitatea Babeș-Bolyai, cu specializarea spaniolă-engleză, Andra Holhoș a fost timp de zece ani profesoară; în timpul facultății, a avut chiar o bursă de spe-cialitate în Spania. Doar că viața s-a dovedit că avea alte planuri, așa că a renunțat la cariera didactică pentru a fi alături de soțul ei în afacerea familiei.
Andra Holhoș a urmat apoi un masterat în Managementul dezvoltării afacerilor (un program de studiu susținut în limba engleză), tot la Universitatea Babeș-Bolyai, iar apoi, un curs de management pentru directori de spital, în cadrul Școlii Naționale de Sănătate Publică.
Noua sa carieră a însemnat, pentru Andra Holhoș, practic o nouă formare profesională, care a implicat și cursuri de specialitate, și participarea la workshop-uri, conferințe și congrese internaționale de oftalmologie din străinătate. Pentru a-și îndeplini rolul de director general al Rețelei de Clinici „Dr. Holhoș, ea a urmat inclusiv cursuri de management de clinică oftalmologică (administrație, resurse umane, juridic și marketing) organizate în cadrul American Society of Ophthalmic Administrators (Societatea Americană a Administratorilor Medicali din Oftalmologie) și American Society of Cataract and Refractive Surgery (Societatea Americană de Chirurgie Refractivă și de Cataractă), două prestigioase organizații profesionale din Statele Unite.
Așa că nu e de mirare că, în cele din urmă, atunci când a decis că vrea să renunțe la ochelari, Andra s-a operat la medicul în care avea cea mai mare încredere – soțul ei.
De câțiva ani – „ardelenește, adică lent, dar așezat, glumește doctorul – se află în construcție primul spital interdisciplinar sub brandul „Dr. Holhoș, la Alba Iulia. Ritmul în care avansează proiectul se datorează unui motiv simplu: ca și în cazul celorlalte unități ale rețelei, și acest spital este finanțat integral din fonduri proprii, fără sprijinul unor investitori externi sau credite. Anul viitor ar putea fi gata.
Un al doilea spital multidisciplinar este deja planificat în Cluj-Napoca, unde proiectul tehnic deja există, iar terenul destinat construcției a fost achiziționat. În rețeaua medicală pe care a construit-o, familia Holhoș planifică totul la milimetru și nu lasă loc riscului, la fel cum face echipa medicală când abordează fiecare pacient al clinicilor.