Cinci pași către obiceiuri digitale mai sănătoase

.

Fie că ne place sau nu, lumea s-a schimbat, iar astăzi digitalizarea face parte din viața noastră de zi cu zi, pe plan personal și profesional. Aproape că nu există posibilitatea să te extragi din această nouă realitate, chiar dacă locuiești în mediul rural, eventual într-o zonă mai izolată. 

Oricum, va trebui să interacționezi cu furnizori de servicii și produse, cu autorități, cu bănci digitale. De altfel, toate schimbările vin cu multe avantaje pentru oameni, care au acces mai rapid și mai simplu la absolut orice. Totul devine chiar mai ieftin prin simplificarea unor procese, iar timpul este valorificat la maximum.


În acest context, românii au ajuns să petreacă multe ore online și în fața ecranelor. TV-ul (intrat și el în epoca Smart) nu mai deține monopolul, căci este concurat intensiv de smartphone, tabletă și computer – desktop sau / și laptop. Conform celor mai recente date, telefoanele mobile inteligente sunt folosite chiar și peste 7 ore pe zi de o parte din populația României – nu mai puțin de 36% dintre deținătorii de smartphone-uri.

A fi online atât de mult timp este bine și rău în același timp. Chiar dacă mediul online vine cu atât de multe beneficii, folosirea echilibrată a acestor resurse digitale este alegerea cea mai inspirată! Modul în care folosim internetul și gadgeturile cu tehnologie de ultimă generație are cu siguranță un impact major asupra vieții noastre. Cu puțină grijă, putem face în așa fel încât aspectele pozitive să predomine.


Iată mai jos cinci pași pe care îi putem avea în vedere pentru a ne crea obiceiuri digitale mai sănătoase:

Pauze regulate

Cadrul natural ne este cel mai bun prieten din punct de vedere al sănătății. Lumina artificială și energia dispozitivelor pot avea un impact negativ asupra noastră. Soluția este să limităm această expunere la tehnologie. Este ideal să luăm pauze cât mai dese și mai lungi de la activitățile care presupun privitul la un ecran. Oricât de multă satisfacție ne aduce mediul online, offline-ul este mai apropiat de natura noastră umană și nu trebuie eliminat din viața noastră.


De fapt, orice activitate prelungită – chiar și fără a fi mediată de tehnologie – poate determina o anumită cantitate de oboseală psihică, eventual și probleme de concentrare. Din acest motiv, este imperios necesar să faci pauze. Ușor de zis, mai greu de făcut, mai ales pe platforme de jocuri care nu te atenționează în legătură cu timpul petrecut. O inițiativă bună a fost implementată în ultimii ani pe platformele cu jocuri online de cazino, acolo unde utilizatorii sunt înștiințați în legătură cu fiecare oră petrecută pe platformă. Mai mult, turneele de poker lungi au pauze de 5 minute la fiecare oră de joc. 


Distracție în stand-by

În unele momente, smartphone-ul are capacitatea să ne atragă prin fel de fel de avertizări de la aplicațiile pe care le folosim – cele mai multe, legate de zona de divertisment (rețele sociale, jocuri video, platforme de streaming și multe altele). Cel mai bine este să punem cât mai des totul în stand-by, când vrem să fim departe de ecran și să ne focusăm pe o altă activitate. Întreruperile determinate de telefonul mobil nu sunt deloc benefice, așadar putem opri avertizările, punem dispozitivul pe modul silențios sau uneori chiar pe modul Avion.


Fără digitalizare înainte de culcare

Somnul este vital, o necesitate absolută pentru o viață lungă și sănătoasă. Din păcate, în lumea modernă, foarte multe persoane au probleme cu somnul și nu se odihnesc în mod corect. Este indicat ca, înainte de culcare, să nu stăm în pat cu telefonul mobil, privind la TV sau folosind alte gadgeturi. Creierul nostru are nevoie de un timp pentru „deconectare' înainte de culcare. Zona de somn nu ar trebui să fie asociată oricum cu alte activități care pot induce stres, chiar dacă nu sesizăm acest lucru. Distracția poate fi plăcută, dar obositoare în același timp. 


Monitorizare a activității online

Smartphone-urile moderne oferă utilizatorilor statistici complete despre timpul petrecut pe fiecare aplicație în parte. Este indicat să privim aceste aspecte retroactiv și să ne analizăm comportamentul în mediul digital, pentru a preveni excesele viitoare. Preluând controlul, vom putea să ne mobilizăm astfel încât să ne limităm expunerea la ecrane în general.


Atenție la semnalele corpului

Când apare oboseala, creierul încearcă să transmită semnale, trebuie doar să nu le ignorăm. Chiar dacă a sta până la ore târzii pe canapea, folosind diverse dispozitive, pare distractiv și relaxant, de fapt aceste activități pot determina efecte nedorite asupra sănătății noastre. Ar trebui de asemenea să învățăm să observăm cum ne simțim în diverse momente, cu și fără tehnologie alături.

Sursa foto canva.com