Cinci semne ale îmbătrânirii pielii

 bogdan.galca
.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră suferă o serie de schimbări. Unele dintre acestea sunt vizibile, precum ridurile și petele pigmentare, în timp ce altele nu se pot vedea cu ochiul liber, cum este, de pildă, scăderea nivelului de colagen.

Deși îmbătrânirea este un proces natural și inevitabil, la unii oameni semnele apar mai devreme și mai proeminent decât la alții.

Sunt numeroși factori care pot accelera îmbătrânirea pielii. Soarele, condițiile meteorologice, poluarea, rutina de îngrijire și stilul de viață sunt doar câțiva dintre aceștia.

Drept urmare, pe măsură ce înaintăm în vârstă, apar schimbări la nivel cutanat. Pielea devine mai aspră, mai fragilă, își pierde elasticitatea, porii sunt mai vizibili și apar riduri și pete de vârstă.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai vizibile și frecvente semne ale îmbătrânirii pielii:

Linii fine și riduri

Liniile fine și ridurile, care sunt principalele semne ale îmbătrânirii pielii, sunt mai vizibile în zonele expuse la soare, cum ar fi fața, gâtul, mâinile și brațele.

Deși factorul genetic determină, în principal, structura și textura pielii, expunerea la soare este o cauză majoră a dezvoltării ridurilor, mai ales în rândul persoanelor cu pielea deschisă la culoare. Dar sunt și alte cauze pentru apariția acestor semne de îmbătrânire: stresul, fumatul, poluanții, rutina de îngrijire deficitară și chiar și expresiile faciale.

De fapt, liniile fine și, ulterior, ridurile, sunt cauzate de o combinație de factori. În primul rând, începând cu vârsta de 20 de ani, nivelul colagenului și elastinei începe să scadă, ceea ce face ca pielea să-și piardă din elasticitate și rezistență. Apoi, expunerea la soare (vreme de câțiva ani) fără protecție solară accelerează procesul de îmbătrânire. Nu în ultimul rând, expresiile faciale repetate sunt responsabile pentru dezvoltarea unor riduri, cele de expresie, care apar, mai ales, în jurul gurii și al ochilor (pentru că zâmbim) și în centrul frunții (pentru că ne încruntăm).

Cel mai bun mod de a preveni ridurile sau de a întârzia apariția lor este să ne protejăm pielea de soare, să folosim produse cosmetice care conțin antioxidanți și susțin sinteza colagenului, să evităm zonele poluate și să renunțăm la vicii.

Totodată, este important să respectăm rutina zilnică de îngrijire și să folosim produse hidratante, indiferent de tipul de piele. Când pielea este uscată, riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor este mai mare.

Gama ivaRG, lansată recent de Ivatherm, prima companie românească de dermatocosmetice cu apă termală Herculane, este ideală pentru regenerarea pielii mature, precum și pentru prevenirea și corectarea semnelor de îmbătrânire. Aceasta conține trei produse, care pot fi ușor integrate în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Upgradează-ți rutina zilnică de îngrijire cu produsele din gama ivaRG de la Ivatherm:

  • Cremă de zi regenerantă SPF30 – reduce liniile fine, ridurile și petele pigmentare, prin combaterea stresului oxidativ la nivel celular, asigură protecție solară ridicată și previne fotoîmbătrânirea.
  • Cremă contur de ochi regenerantă – diminuează liniile fine și ridurile, prin stimularea sintezei de colagen și elastină.
  • Cremă de noapte regenerantă– reduce liniile fine, ridurile și petele pigmentare, prin stimularea reînnoirii celulare, iar pielea devine mai fermă și luminoasă, prin stimularea sintezei de colagen și elastină.

Pete de vârstă

Petele maronii sau petele pigmentare sunt, alături de linii fine și riduri, printre cele mai comune semne ale îmbătrânirii pielii. Cunoscute și sub denumirile lentigine solare (pete de soare) și lentigine senile (pete de vârstă), petele maronii sunt cauzate de celulele pigmentare hiperactive. Principalul factor pentru apariția petelor de vârstă este reprezentat de expunerea la soare.

Lumina ultravioletă accelerează producția de melanină, un pigment natural care oferă culoare pielii. Nivelul de melanină crește ca urmare a expunerii la soare și astfel apar petele pigmentare. De regulă, aceste pete sunt cauzate după ani de zile de expunere la soare, de aceea apar, cu precădere, la vârsta matură (după 40 de ani). Însă, pot fi prevenite dacă ne protejăm de soare, folosind creme cu factor de protecție solară de fiecare dată când ieșim afară și evitând expunerea la radiațiile ultraviolete, în special vara, în timpul orelor de vârf (10.00 – 16.00).

Pentru tratarea petelor pigmentare, putem folosi produse care conțin ingrediente care au efect iluminator, precum niacinamida, retinolul, acidul glicolic și vitamina C, însă acestea pot fi estompate și prin intermediul terapiei cu laser.

Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai predispuse riscului de a dezvolta pete de vârstă.

Piele uscată, ternă și lipsită de elasticitate

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde elasticitatea, ceea ce o face să pară lăsată. Acest semn al îmbătrânirii pielii este mai vizibil în jurul liniei maxilarului, gâtului și ochilor. O modalitate de a preveni lăsarea pielii este printr-un stil de viață sănătos, care să cuprindă atât o alimentație echilibrată, cât și exerciții fizice regulate. De asemenea, masajul facial poate ajuta pielea să-și păstreze fermitatea și rezistența.

Totodată, pielea devine mai subțire, ceea ce o face mai susceptibilă la deshidratare, principalul factor de risc pentru uscarea pielii. Când pielea este uscată, funcția de barieră are de suferit, iar riscul de a dezvolta linii fine și riduri este mai mare. În plus, pielea uscată este ternă, lipsită de luminozitatea naturală, dar și pruriginoasă și predispusă la eczeme.

Pentru a evita uscarea pielii, este important să avem o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, și să consumăm cel puțin doi litri de apă în fiecare zi, dar și o rutină eficientă de îngrijire a pielii, care să conțină produse hidratante. Acidul hialuronic este unul dintre cele mai bune ingrediente pentru hidratarea pielii.

Pori mai vizibili

Porii sunt acele mici orificii în piele care eliberează sebum și sunt conectați cu glandelele sebacee și cu foliculii de păr. Glandele sebacee sunt în număr mai mare la nivelul feței.

Dimensiunea porilor este determinată de factorul genetic și, cu toate că micșorarea lor nu este posibilă, aspectul lor poate fi minimizat printr-o rutină eficientă de îngrijire a pielii.

Însă, pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde elasticitatea și se lasă, făcând porii să pară mai mari. Mai mult decât atât, cu cât ne-am expus mai mult la radiațiile ultraviolete ale soarelui, cu atât porii sunt mai vizibili la vârstă adultă, întrucât pielea este mai puțin fermă și elastică.

Cearcăne și pungi sub ochi

Cearcănele și pungile sub ochi sunt o consecință a îmbătrânirii pielii, pentru că țesuturile din jurul ochilor slăbesc, inclusiv unii dintre mușchii care susțin pleoapele. Așadar, subțierea pielii, lipsa elasticității și o forță redusă a țesuturilor și a mușchilor din jurul ochilor pot cauza cearcăne și pungi sub ochi, odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru că nivelul grăsimilor și al colagenului scade, vasele de sânge de sub piele devin vizibile, ceea ce face ca zona ochilor să se întunece.

În concluzie, pielea suferă o degenerare structurală și funcțională progresivă, pe măsură ce trec anii, ceea ce cauzează atât probleme considerate mai ales de ordin estetic, cum sunt liniile fine, ridurile și cearcăne, dar și afecțiuni supărătoare, cum sunt eczemele. Cu toate că îmbătrânirea este un proces natural, putem lua măsuri eficiente, pentru ca pielea să-și păstreze luminozitatea, rezistența și fermitatea cât mai mult timp.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton