Conformarea afacerilor la economia circulară reprezintă un avantaj în fața competitorilor

.

Cu siguranță ai auzit vorbindu-se din ce în ce mai des de principiile economiei circulare și de importanța aplicării lor în ceea ce înseamnă gestionarea mai eficientă a unei afaceri. Economia circulară se referă la dezvoltarea durabilă a planetei prin abordarea unor soluții sustenabile în managementul business-ului. Acest lucru se referă la producerea unor bunuri sau servicii și implementarea unor strategii care să minimizeze efectele negative ale activităților comerciale asupra mediului. Într-o economie circulară, resursele sunt utilizate într-un mod sustenabil și eficient, ciclurile de viață ale produselor sunt extinse, iar risipa și poluarea sunt reduse la minimum.

Ce este economia circulară și de ce reprezintă un avantaj


Pentru a lucra în dezvoltarea conceptului de economie circulară, produsele sau serviciile oferite de o companie trebuie gândite în așa fel încât să aibă o durată de viață cât mai lungă, să poată fi reparate și reutilizate, dar și reciclate. De asemenea, se promovează utilizarea materialelor reciclate ca materie primă secundară în procesul de producție. 

Societatea de astăzi are un mod de consum liniar de tipul fabricare-folosire-aruncare, iar economia circulară dorește schimbarea modelului liniar și implementarea unuia circular, de tipul fabricare-folosire-reparare-reutilizare-reciclare. Este important ca aceste lucruri să fie puse în aplicare, pentru a ține anumite produse în circuitul economic cât mai mult timp posibil.


În economia circulară, se urmărește și utilizarea cât mai eficientă a resurselor de orice tip, minimizarea risipei și promovarea unui stil de viață sustenabil, atât la locul de muncă, dar și acasă. Scopul acestui concept este să creeze un sistem economic sustenabil, care să reducă consecințele negative asupra mediului, pe care activitățile unor companii le pot avea, și să creeze valoare economică durabilă pentru societate. Prin adoptarea principiilor economiei circulare, se poate contribui la protejarea mediului înconjurător și la oferirea unui viitor mai bun pentru viitoarele generații.


Acestea sunt unele dintre avantajele pe care mediul le are, însă și companiile au de câștigat de pe urma implementării unor astfel de principii. Un lucru important pe care orice antreprenor trebuie să îl cunoască este faptul că firmele trebuie să se conformeze cu legislația în vigoare, iar un prim pas de a face acest lucru este prin servicii de audit de mediu, așa cum oferă Stratos.ro, procesul esențial prin care antreprenorii se asigură că respectă regulile în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător. 


Odată ce toate aceste lucruri sunt îndeplinite, iar obligațiile către autoritățile de mediu respectate, operatorii economici se pot bucura de avantajele pe care economia circulară le oferă. În primul rând, se poate vorbi de scăderea costurilor pentru consumul utilităților. În al doilea rând, se poate observa o creștere a popularității brandului, datorită faptului că atât posibilii investitori, cât și clienții sunt mult mai deschiși spre interacțiunea cu afaceri sustenabile, care arată grijă față de mediu și comunitate. 


Așadar, economia circulară  înregistrează o tendință ascendentă, care va deveni, cu siguranță, un punct de reper nu doar în viața oamenilor, ci și în modul de conducere al afacerilor din viitor. 

Sursă foto: Unsplash.com