Una dintre sursele importante care alimentează stresul cotidian este zgomotul. Locuitorii aglomerărilor urbane, inclusiv cei din zonele rezidențiale, suportă continuu un nivel al decibelilor peste limitele normale (maximum 40 decibeli), iar acesta este un element cu un impact negativ sever asupra sănătății. Din fericire, există soluții care pot crea oaze de liniște în locuințele noastre, soluții de care merită să ții cont atunci când te ocupi de amenajarea interioară.
Izolarea termică corectă reduce zgomotul
Se pune accent pe izolarea termică a locuințelor, pentru că aceasta crește eficiența energetică a casei, indiferent dacă este o locuință la bloc sau o casă individuală. Puțini știu că alegerea materialelor pentru izolația termică vine la pachet cu reducerea zgomotelor din interior. Însă nu toate materialele pentru izolația termică au aceeași eficiență pentru izolarea fonică.
Dinamica undelor sonore face ca propagarea lor să fie de jos în sus, astfel că atunci când alegi soluții pentru pardoseli, fie că este vorba despre pachet, fie gresie, ia în calcul și capacitatea acestora de a reduce dispersia undelor sonore. O izolatie pardoseli care poate fi utilizată ca bază pentru parchet are ca efect o reducere a zgomotelor din încăpere. Mai mult, efectul va fi dublu, obținându-se o diminuare a zgomotului pașilor proprii, dar și a celor care provin de la nivelul inferior al apartamentului.
O regulă nescrisă spune că la alegerea materialelor folosite pentru realizarea finisajelor să iei mereu în calcul indicațiile producătorului cu privire la proprietățile fonoizolante ale acestora. Diferențele, chiar dacă sunt mici, sunt importante și contribuie la binele general din casă.
Amenajarea interioară inteligentă
Felul în care amenajezi locuința poate contribui la reducerea zgomotului din interior. Ia în calcul câteva soluții simple care au efect.
Amenajează dormitorul în camera cea mai îndepărtată de sursele de zgomot. Este de preferat ca ușa dormitorului să fie una compactă din materiale dense. Poziționează pe pereții exteriori ai camerelor piesele de mobilier mari, cum sunt șifonierul și biblioteca. Oricare dintre acestea va funcționa ca un ecran fonic și va limita zgomotul din interior.
Placarea cu gresie și cu faianță a băii, a bucătăriei și a podelelor din holuri poate fi un alt element care să ofere mai multă liniște în interior și în camerele învecinate.
Utilizează covoare groase sau mochete, acestea sunt, în egală măsură, un izolator fonic și termic eficient. Un efect similar au draperiile groase, obloanele și jaluzelele din lemn. Materialele poroase absorb zgomotele, sticla împrăștie sunetele, ceea ce face ca intensitatea acestora să scadă, iar suprafețele tari și netede au efect de oglindă și reflectă undele sonore. Efectul fonic al obiectelor și al materialelor dintr-o cameră este mereu unul combinat.
Efectele nocive dovedite ale zgomotului
Expunerea la zgomot intens (peste 50 de decibeli) în mod constant are efecte severe asupra sănătății. Riscul este cu atât mai mare, cu cât, deși ajungem să nu mai sesizăm zgomotul de fond, acesta continuă să existe și să producă o stimulare continuă a cortexului auditiv, fiind o cauză a nervozității, a oboselii cronice și a incapacității de concentrare.
Alte efecte negative ale zgomotului intens sunt tulburările de somn, afecțiunile cardiovasculare și metabolice, precum și tulburările cognitive la copii. Zgomotul este considerat ca fiind o cauză pentru agravarea bolilor de inimă, dar și un factor favorizant pentru accidentele vasculare cerebrale.
Toate acestea fac ca Organizația Mondială a Sănătății să considere zgomotul ca fiind a doua cauză ambientală care provoacă și agravează problemele de sănătate după poluarea atmosferică.
O concluzie care se desprinde este aceea că orice măsură care poate duce la diminuarea zgomotelor din interior este utilă și necesară și merită luată în calcul ca beneficiu pe termen lung în favoarea sănătății.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat de Isoteckline