Știai că alegerea parfumului poate fi influențată și de anotimp? Sau poate chiar ai observat că parfumul preferat se simte diferit vara și iarna? Totul se bazează pe căldura cu care intră în contact parfumul – atât căldura de pe piele, cât și cea din aer, având un impact asupra intensității și aromei parfumului. Pentru a face alegerile potrivite, iată ce parfumuri să porți în funcție de anotimp!
De ce este important să alegi parfumul în funcție de anotimp
Așa cum am menționat deja, parfumul este influențat de căldura de la nivelul pielii și cea din aer. Mai exact, rata de evaporare a aromei, care poate modifica atât intensitatea unui parfum, cât și modul în care percepem aroma.
Ca regulă de bază, ne axăm întâi pe diferențele de temperatură între vară și iarnă. Temperaturile ridicate intensifică aromele (în special notele de vârf) și le fac să se simtă puternic și rapid după aplicare, întrucât acestea se evaporează mai repede când se încălzesc. De cealaltă parte, temperaturile scăzute încetinesc procesul de evaporare, ceea ce înseamnă că aroma nu va fi la fel de intensă iarna (vor domina notele de bază și notele de mijloc).
Totuși, alegerea parfumului poate depinde și de anumite aspecte secundare, mai personale:
– starea de spirit (vara suntem mai energice, în timp ce iarna, căutăm confort și căldură);
– intensificarea experiențelor senzoriale (cum percepem și cu ce asociem anumite arome vara comparativ cu iarna);
– asocierea cu anumite activități specifice anotimpului respectiv;
– modul în care dorești să te exprimi și să îți adaptezi stilul de la un anotimp la altul.
Parfumul potrivit în funcție de anotimp
Primăvara și vara, trebuie să acorzi atenție notelor de vârf, iar toamna și iarna, te poți axa mai mult pe notele de mijloc și de bază. Iar în ceea ce privește aromele, te poți orienta urmând sfaturile de mai jos:
1. Iarna căutăm arome bogate, intense, care să ne confere căldură, dar și note senzuale, festive, ușor dulci. Astfel, specialiștii recomandă să alegi parfumuri orientale (cu note de vanilie, ambră, mosc, lemn de santal), cu arome gurmande (ciocolată, caramel, cireșe, mere, prune), cu arome lemnoase sau de pădure (brad, cedrul paciuli, vetiver) sau cu arome de condimente (scorțișoară, cuișoare, ghimbir, cardamom).
2. Primăvara, odată cu înverzirea naturii în jurul nostru, suntem în căutare de note revigorante, proaspete, florale și ușor dulci. Vei face alegerea potrivită dacă te orientezi către parfumuri cu note florale (trandafir, iasomie, liliac, crin, frezie), arome fructate (citrice, mere verzi, piersici, fructe de pădure) sau note verzi, ierboase (mentă, busuioc, ierburi aromatice, lemn de cedru), cu un strop de condimente (piper roz, ghimbir).
3. Vara, pentru a face față temperaturilor caniculare, căutăm parfumuri cu arome proaspete, ușoare, răcoritoare, care să nu ne asalteze simțurile; iar dacă au o notă ușor senzuală și vibrantă, cu atât mai bine! Alege parfumuri cu arome citrice (lămâie, portocale, grepfrut, bergamotă), note marine (care îți vor aminti de briza mării), arome de fructe tropicale (mango, ananas, kiwi, cocos), note florale ușoare (frezie, lavandă, neroli) și note răcoritoare de mentă și eucalipt.
4. Toamna începem deja să adăugăm un strop de căldură pentru a face față cu brio schimbărilor de temperatură și ne orientăm către arome dulci, intense. Optează pentru parfumuri cu arome lemnoase (cedru, santal, paciuli), arome condimentate (scorțișoară, cuișoare, ghimbir, cardamom), note de fructe coapte (mere, pere, prune), arome gurmande dulci (ciocolată, vanilie), note florale calde (trandafir, ylang-ylang) sau arome de pădure/frunze uscate sau de ambră și mosc.
Alte sfaturi utile pentru alegerea parfumului
Indiferent de anotimp, poți pune în valoare aroma parfumului preferat ținând cont de câteva reguli universale. Pune-le în aplicare în special când îți dorești un parfum nou:
– înțelege ce înseamnă notele și cum evoluează pe parcurs: notele de vârf sunt cele pe care le simți imediat după aplicare și durează aproximativ 20 de minute, notele de mijloc sunt cele care se dezvoltă ulterior, iar notele de bază sunt cele care rămân pe pielea ta și persistă timp de aproximativ 4 ore;
– testează parfumul pe piele, întrucât aromele vor evolua în funcție de pH: dacă ai pielea normală cu pH normal, parfumul nu se va modifica prea mult; dacă ai pielea uscată, cu pH scăzut, aromele vor fi mai slabe și mai puțin rezistente și ai nevoie de parfumuri mai intense; dacă ai pielea grasă, cu pH ridicat, aromele se vor simți intens și te poți orienta către parfumuri mai ușoare, cu arome de citrice sau flori;
– intensitatea parfumului poate depinde și de nivelul de melanină: dacă ai pielea mai închisă la culoare, parfumul se simte mai intens și va rezista mai mult, iar dacă ai pielea mai deschisă, parfum se poate simți mai slab și se duce mai repede;
– nu te grăbi în alegerea parfumului după ce îl testezi; după cum am menționat deja, studiază cum va reacționa și evolua pe pielea ta și, ideal, ia o decizie după 1-2 zile;
– ia în considerare ocaziile potrivite pentru parfum: parfumurile mai ușoare, cu arome proaspete, sunt ideale pentru activitățile de zi, în timp ce aromele orientale, intense, sunt recomandate pentru evenimentele speciale de seară;
– studiază notele (mosc, lemnoase, citrice, florale, plante verzi, marine, orientale) și descoperă ce arome preferi sau ce să eviți;
– dacă este posibil, ia o mostră acasă și cere sfatul prietenelor sau al iubitului/soțului privind aroma și cât de bine ți se potrivește.
Acum că știi tot ce trebuie despre alegerea parfumului potrivit, în special în funcție de anotimp, poți aplica aceste informații pentru a-ți alege aroma perfectă pentru evenimentele de iarnă, precum petrecerea de Crăciun de la firmă, cina cu familia sau petrecerea de anul nou. Sau, desigur, profită de sfaturile primite pentru a dărui drept cadou de Crăciun parfumul potrivit unei persoane dragi!