Cum alegi produsul potrivit pentru a scăpa de mătreață

 bogdan.galca
.

Mătreața este una dintre cele mai frecvente probleme capilare, afectând milioane de oameni în întreaga lume. Ea reprezintă forma noninflamatorie a dermatitei seboreice. Scuamele (sub forma unor fulgi), pruritul (mâncărimea) și eritemul (roșeața pe piele) sunt printre simptomele comune ale mătreții.

Pentru a putea trata mătreața, primul pas este identificarea cauzelor apariției. În funcție de cauza care a dus la apariția mătreții, poți alege produsele care să ajute la combaterea acestei probleme supărătoare. Iată, așadar, care sunt pașii de urmat când alegi produsele potrivite antimătreață:

Înțelege cauzele apariției mătreții

Este important de precizat că nu igiena precară este cauza mătreții, însă îngrijirea neadecvată poate accentua simptomele sau le poate face mai vizibile. Printre cele mai comune cauze ale apariției mătreții se numără:

  • ciuperca Malassezia;
  • producția excesivă de sebum;
  • dermatita seboreică;
  • dermatita de contact;
  • pielea uscată;
  • produsele de îngrijire folosite și obiceiurile de șamponare;
  • folosirea în exces a produselor de styling;
  • stresul;
  • sistemul imunitar slăbit.

De cele mai multe ori, tratamentul pentru mătreața nu presupune altceva decât mici modificări în stilul de viață (scăderea nivelului de stres, o alimentație sănătoasă), evitarea factorilor declanșatori (evitarea alergenilor și iritanților) și folosirea unor produse antimătreață. Când mătreața este însoțită și de alte simptome, precum căderea părului, atunci poate fi nevoie de un consult de specialitate, pentru ca un medic să recomande tratamentul potrivit.

Identifică ingredientele benefice în lupta antimătreață

Majoritatea produselor antimătreață conțin ingrediente active, care combat ciuperca Malassezia. Aceasta ciupercă trăiește, în mod natural, pe scalp, este responsabilă pentru descompunerea grăsimilor și se hrănește cu uleiurile naturale ale pielii. În cazul unor adulți, organismul lor percepe descompunerea sebumului ca pe un iritant și astfel viteza de reînnoire a celulelor pielii crește, provocând mătreață.

Acele scuame fine care se văd pe scalp și păr la persoanele care suferă de mătreață sunt, de fapt, straturi epidermice subțiri, care se desprind de pe pielea capului. Acest lucru se întâmplă pentru că regenerarea celulară are loc mai repede – între două și șapte zile. În mod normal, regenerarea celulară la nivelul scalpului are loc în aproximativ o lună.

Printre ingredientele care și-au dovedit eficiența în lupta antimătreață se numără:

  • Dandrilys – o alternativă naturală la piritiona de zinc, reechilibrează microbiota scalpului;
  • Crinipan® AD – un activ antimătreață, are acțiune antifungică sigură, stabilă și selectivă asupra ciupercii Malassezia;
  • Octopirox® – un ingredient activ antimătreață, nontoxic, are acțiune antibacteriană și antifungică, fiind foarte eficient și sigur de folosit.
  • ulei de migdale dulci – hrănește și hidratează în profunzime scalpul;
  • piritiona de zinc – cunoscută pentru proprietățile sale antifungice, ajută la controlul ciupercii Malassezia, reducând astfel mătreața, dar este foarte iritantă pentru scalp.
  • Ketoconazol – un ingredient antifungic puternic, care vizează ciuperca Malassezia;
  • sulfură de seleniu;
  • ulei de arbore de ceai.

Încearcă noul serum Ivatherm împotriva mătreții!

Ivadermaseb Ser intensiv antimătreață pentru scalp iritat redă aspectul sănătos al scalpului, având efect imediat și de durată. Are acțiune antiinflamatoare, antifungică, antibacteriană și calmantă, contribuie la refacerea echilibrului microbiotei scalpului, elimină mătreața și scuamele, reduce pruritul, hrănește și hidratează în profunzime scalpul. Este eficient în lupta împotriva mătreții datorită ingredientelor pe care le conține: Dandrilys, Crinipan® AD și Octopirox®, ulei de migdale dulci, apă termală Herculane. Se aplică pe scalp după fiecare spălare, fiind recomandat inclusiv persoanelor cu piele sensibila.

Identifică șampoanele antimătreață fără chimicale

Unele șampoane antimătreață trebuie utilizate o dată pe săptămână, în timp ce altele pot fi folosite mai frecvent. În momentul în care alegi un produs antimătreață, este important ca acesta să se potrivească rutinei de îngrijire a scalpului și nevoilor sale specifice. De exemplu, persoanele care au pielea grasă își șamponează scalpul și părul mai des decât persoanele cu pielea uscată.

Produsele cosmetice care conțin substanțe chimice dure pot exacerba mătreața la persoanele cu piele sensibilă, de aceea sunt de evitat. Nici ingredientele sintetice nu sunt recomandate pentru combaterea mătreții. Produsele care au un conținut ridicat de ingrediente sintetice și care sunt folosite în exces pot agrava simptomele mătreții, prin dezechilibrarea microbiotei de la nivelul scalpului.

Așadar, șampoanele antimătreață vin în diverse formulări, răspunzând la diferite tipuri de păr și nevoi. Unele sunt blânde și potrivite pentru utilizare zilnică, în timp ce altele sunt mai puternice și ar trebui folosite mai rar. Înainte de a alege șamponul antimătreață, este esențial să știi ce tip de scalp și păr ai și care este cauza apariției mătreții.

Cere recomandări și consulta-te cu un specialist

Înainte de a începe căutările pentru șamponul antimătreață potrivit, este important să știi că există două tipuri de mătreață: grasă (apare ca urmare a producției excesive de sebum și se manifestă sub formă de scuame mai mari, gălbui și uleioase) și uscată (pielea uscată de pe scalp poate duce la descuamare și se manifestă sub formă de scuame mici, albe sau gri, fiind mai vizibilă în lunile reci, când pielea este predispusă la deshidratare). Cunoscând tipul de mătreață, poți alege produsul potrivit pentru combaterea acestei probleme.

Poți alege produsele antimătreață ținând cont de sfaturile și recomandărilor altor persoane care s-au confruntat cu această problemă capilară, însă nu pierde din vedere nevoile specifice ale părului și scalpului.

Dacă ai o formă severă de mătreață sau ai încercat mai multe produse fără succes, consultă un dermatolog sau un triholog. Acești specialiști pot oferi o evaluare detaliată a stării scalpului tău și pot recomanda produse specifice.

Folosește produse antimătreață într-o rutină sănătoasă de îngrijire capilară

Deși folosirea unui șampon antimătreață foarte bun este esențială, menținerea unei rutine sănătoase de îngrijire a părului este la fel de importantă. Spală-ți părul regulat, dar evită șamponarea excesivă, deoarece aceasta poate usca scalpul, folosește un balsam după șamponare, pentru a menține părul hidratat, evită factorii declanșatori ai dermatitei de contact și asigură-te că te relaxezi, pentru a ține sub control nivelurile de stres.

Găsirea celor mai bune produse antimătreață poate fi o sarcină dificilă, însă, înainte de a alege șamponul, serumul sau balsamul pe care să le folosești în rutina de îngrijire a scalpului și părului, identifică factorii care cauzează mătreața, precum și tipul de piele și nevoile sale specifice. Alege produsele cu ingredientele active care se potrivesc tipului de piele și păr și folosește-le constant pentru a scăpa de mătreață.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton