Cum alegi un avocat: 4 criterii esențiale de urmărit 

 advertising.ringier
.

Avocatul este un partener important, care te va ajuta să rezolvi anumite situații juridice neclare sau dificile în care te poți afla, la un moment dat. Alegerea lui depinde de mai multe criterii și circumstanțe, pe care ți le vom detalia imediat mai jos. 

  1. Specializarea

În funcție de situația în care te afli, va trebui să cauți un avocat potrivit. Pentru că sunt diferiți în ceea ce privește pregătirea, aceștia dețin specializări și competențe pe anumite domenii și direcții, precum: 

  • Avocat drept civil, cu competențe privind moștenirile, testamentele sau litigiile pe poziții de egalitate juridică. 
  • Avocat drept penal, cu competențe privind accidente auto, vătămare corporală, furt, lipsire ilegală de libertate etc. 
  • Avocat dreptul familiei. De exemplu, aici intră competențele privind procedurile de divorțuri și de custodie copii. 
  • Avocat drept comercial. Acesta este specializat în brevete și patentări tehnologice (proprietate intelectuală), dar și expertize cu soluții legale pentru business-uri. 
  • Avocat specializat în întocmirea și verificarea actelor. Poți apela la acest tip de avocat atunci când cumperi sau vinzi un bun material cu un statut mai complicat și vrei să te asiguri că procedura se desfășoară în deplină legalitate. 

Pe lângă importanța specializării, experiența unui avocat contează enorm de mult. Cu cât este mai vastă și are mai multe cazuri rezolvate în favoarea clienților, cu atât onorariul acestuia va fi mai mare. 

  1. Onorariul

O întrebare care se află pe buzele tuturor celor care au nevoie de serviciile unui avocat se referă la onorariul acestuia. 

Este bine să știi faptul că nu găsești în nicio lege o sumă specificată, ci mai degrabă un onorariu minim pentru o ședință de consultanță. De exemplu, un avocat bun poate cere și 400-500 de lei + TVA pe oră drept servicii de consultanță. Prin urmare, onorariul este stabilit de avocat sau de casa de avocatură din care face parte. 

Așadar, în ceea ce privește întrebarea cat costa un avocat, răspunsul diferă în funcție de situație. De exemplu, avocații aflați la început de carieră vor avea tarife mai mici decât cei cu multă experiență acumulată. Totodată, contează și aria acestuia de expertiză (drept civil, drept penal etc.), precum și localitatea unde îl cauți. Cum în principalele orașe avocații sunt mai căutați, ei vor avea tarife mai mari decât în restul țării. 

Totodată, un avocat renumit, așadar, cu un onorariu mare, nu îți garantează succesul cazului tău. Sfatul nostru este să studiezi puțin piața și să ții cont de recomandări. 

  1. Recomandările

Dacă nu ai avut nevoie până acum de serviciile unui avocat, este foarte probabil să nu știi ce să faci pentru a-l alege pe cel mai potrivit cazului în care te afli. 

Prin urmare, o metodă simplă și eficientă este să întrebi cunoștințele tale dacă cunosc un avocat sau pe cineva care te poate pune în legătură cu unul. De asemenea, poți găsi și pe internet recenzii despre avocați. 

Alege un avocat dintre cei care au o reputație bună sau foarte bună. De asemenea, asigură-te că este înscris în Baroul Avocaților din România. 

  1. Implicarea

Conexiunea cu un avocat trebuie să fie una foarte deschisă. Dacă se creează o relație de încredere reciprocă, deciziile pe care le veți lua în cazul tău pot fi mult mai inspirate și corect alese. 

Modul în care acesta se implică se observă încă din primele întâlniri. În plus, un avocat implicat te va ține la curent de fiecare dată cu tot ce se întâmplă sau urmează să se întâmple cu dosarul tău. 

Este ideal să găsești un avocat dedicat muncii sale și care, pe deasupra, să fie și empatic sau cu abilități psihologice. Sunt aspecte subiective care, așa cum spuneam, se pot lămuri destul de repede chiar și după o oră-două de consultanță cu acesta. 

Așadar, este dreptul tău să te reprezinte un avocat pe măsura așteptărilor tale. Pe de altă parte, și avocatul ales, pe baza propriilor convingeri, are dreptul să nu îți preia cazul în care te afli. 

În concluzie, criteriile și circumstanțele tocmai descoperite în articol te vor ajuta în alegerea celui mai potrivit avocat. 

Sursă foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton