Cum îți îngrijești colecția de cărți - 5 sfaturi practice

 advertising.ringier
.

Lectura este, probabil, unul dintre hobby-urile îndrăgite de aproape toată lumea. Aceasta are capacitatea de a influența pozitiv puterea de concentrare, memoria și creativitatea. Dacă ești un cititor pasionat și ai în casă o colecție de cărți, atunci vei dori să o păstrezi în condiții cât mai bune. Astfel, ai nevoie de un sistem de depozitare și o strategie de organizare. Am pregătit o listă cu 5 sfaturi utile care te vor ghida pas cu pas. 

  1. Alege spațiul de depozitare potrivit

În general, cărțile sunt păstrate în living, în dormitor sau chiar pe hol, dacă acesta este unul generos. De aceea, o alegere potrivită este să folosești soluții de depozitare care maximizează spațiul din casa ta. În ceea ce privește camera de zi, optează pentru mobila living durabilă și cu design practic, care să confere spațiului un echilibru vizual.

Alege, de exemplu, o bibliotecă ce combină mai multe variante de corpuri și etajere suspendate, pentru a experimenta moduri diferite de a aranja cărțile pe raft. În ceea ce privește culorile, mizează pe cele neutre, precum antracitul, pinul antic sau pe nuanțe de bej, deoarece acestea oferă o notă elegantă.

  1. Notează toată colecția

Atunci când ai o colecție impresionantă, probabil că te gândești că va dura ceva până vei trece prin toate și vei face o listă completă. Dar, un inventar te va ajuta să ai o evidență a cărților, mai ales dacă obișnuiești să le împrumuți prietenilor.

După ce le-ai notat, caută mai multe idei de organizare a acestora: este important să le găsești repede și în același timp, să păstrezi lucrurile ordonate. În plus, poți face atât un plan de lectură pentru perioada următoare, cât și o listă cu viitoarele achiziții.

  1. Stabilește un criteriu de organizare

Există mai multe surse de inspirație pentru organizarea estetică, dar și practică a operelor literare. Găsește acea variantă care te îndeamnă să citești și îți oferă un sentiment de relaxare și armonie. Câteva dintre soluțiile la îndemână sunt sortarea după editură, autor sau dimensiuni. Dacă ai mai multe categorii, precum beletristică, dezvoltare personală sau limbă străină, le poți aranja în zone diferite ale bibliotecii.

Ține cont că recomandarea generală este le pui pe verticală. Depozitarea pe orizontală pune mai multă presiune pe cotor, de aceea, această opțiune este de preferat doar pentru operele voluminoase. Suplimentar, folosește suporturi pentru cărți construite dintr-un material solid. Acestea oferă un aspect plăcut bibliotecii și te ajută să ordonezi lucrurile, pentru a avea acces ușor la ele. Pune-le la marginea unui raft sau intercalate și bucură-te de o mai bună organizare.

  1. Oferă un plus de protecție 

Dacă obișnuiești să faci diverse însemnări sau să îndoi colțurile paginilor, pentru a te întoarce la anumite pasaje, folosește, în schimb, stickere adezive, colorate sau transparente. Evită să pui cartea deschisă cu paginile în jos, atunci când iei o pauză. Acest lucru va pune presiune pe cotor, așa că ține la îndemână un semn de carte. Totodată, dacă îți place să iei cu tine ceva de citit în metrou sau atunci când mergi în vacanță, folosește o copertă rigidă sau o husă. 

  1. Menține umiditatea la un nivel constant

Montează biblioteca departe de țevi și conducte, astfel, vei evita problemele cu eventualele defecțiuni ale acestora. Dacă optezi să o amplasezi în living, o poți încadra, de exemplu, în spațiul din jurul televizorului sau în spatele canapelei, dar ferită de razele soarelui. Indiferent de alegere, ține cont de personalitatea încăperii și de stilul tău. În plus, protejează paginile cărților și menține umiditatea din cameră undeva între 30%-50%, cu ajutorul unui dezumidificator.

Cărțile sunt mai mult decât un obiect decorativ, deoarece reprezintă o sursă de cunoaștere. Pentru aceasta, este important să le îngrijești, iar cu sfaturile de mai sus, vei face alegerile potrivite. Tu cum obișnuiești să ai grijă de ele?

Sursă foto: Freepik

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton