Cum îți poți ajuta copilul să devină mai independent

.

În calitate de părinți, unul dintre obiectivele noastre principale este să ne învățăm copiii să fie independenți. Dar nu este întotdeauna ușor pentru ei să devină autosuficienți și responsabili sau pentru părinți să îi lase să experimenteze. Instinctul ne îndeamnă să  facem lucrurile mai ușoare pentru ei și să-i ferim de greșeli.

Însă, copiii trebuie să fie provocați pentru a-și dezvolta abilitățile, tenacitatea, curajul și încrederea în sine necesare pentru a se descurca, în cele din urmă, pe cont propriu. Este nevoie de timp, efort și încredere pentru acest lucru, dar recompensele merită.


Iată câteva lucruri simple pe care le poți face în fiecare zi pentru a-ți ajuta copilul să fie mai independent.

Permite-i să greșească

Poate părea contraintuitiv, dar lăsând un copil să facă greșeli va învăța cum să reușească singur. Arată-i că este în regulă să greșească și ajută-l să-și dea seama cum ar putea face mai bine data viitoare. 

Să îi permiți să simtă orice disconfort sau dezamăgire care vine odată cu unele alegeri poate fi dificil. Dar acest lucru îi va dezvolta și îmbunătăți, de fapt, stima de sine și capacitatea de a face față provocărilor. Dacă te concentrezi pe faptul că eșecul este o oportunitate de învățare, această percepție îl va ajuta să dezvolte o mentalitate de creștere. Astfel, va putea depăși orice situație cu încredere și va face alegeri mai bine informate în viitor.


Așadar, a învăța din propriile greșeli este una dintre vorbele bunicilor noștri care rămâne de actualitate în parentingul modern.  Însă, le putem oferi copiilor noștri o plasă de siguranță pentru situații neprevăzute dacă optăm pentru o asigurare de viata copii.

Implică-l în treburile casnice

Încurajează-ți copilul să se ocupe de sarcini mici, cum ar fi strângerea jucăriilor înainte de culcare, depozitarea cumpărăturilor și organizarea camerei sale. Asigură-te că îi dai sarcini care sunt adecvate vârstei. Treburile pe care le face ar trebui să îi solicite gândirea și abilitatea de planificare. Astfel, se va simți implicat cu adevărat în treburile casei, asemeni unui om mare, ceea ce îl va ajuta să se comporte, la rândul lui, precum adulții pe care îi admiră.


Oferă-i alegeri și libertate, dar cu limite

A-i permite să facă alegeri reprezintă o modalitate excelentă de a-l responsabiliza și de a-i arăta că ai încredere în abilitățile sale de luare a deciziilor. De exemplu, acest lucru poate însemna să îl lași să decidă dacă să poarte o cămașă roșie sau albastră sau să aleagă ce să mănânce la restaurant. Atunci când poate face propriile alegeri, un copil are ocazia de a experimenta și consecințele acestora. Dacă greșește, ajută-l să își dezvolte abilitățile necesare pentru a încerca din nou în viitor, când va fi pregătit.


Oferă-i spațiu

Copiii au nevoie de spațiu pentru a învăța și a se dezvolta. Încurajează încrederea în sine oferindu-i copilului oportunități de a explora fără a fi supravegheat în exces. Dacă se joacă în altă cameră, lasă-l să se joace fără tine sau, dacă trebuie să verifici, încearcă să o faci cu discreție. Dacă observi un conflict cu un frate sau un prieten, dă-i șansa de a-l rezolva în mod productiv înainte de a interveni.

Încearcă să găsești în fiecare zi cel puțin o modalitate prin care copilul să poată realiza ceva de unul singur, fără a fi lângă el, precum așezarea hainelor, hrănirea animalului de companie sau împachetarea prânzului pentru școală.


Evită corecția excesivă

Pe cât posibil, evită să corectezi copilul atunci când încearcă să facă ceva în mod independent. De exemplu, dacă îl rogi să își facă patul și nu iese perfect, rezistă impulsului de a-l rearanja tu. Încearcă întotdeauna să ții cont de faptul că nu perfecțiunea este scopul. Scopul este de a-i permite celui mic să își asume responsabilitatea. Nu va dori să continue să încerce dacă, de fiecare dată când o face, simte că nu o face la standardele tale.


Amenajează intuitiv spațiul de locuit

Modul în care organizezi spațiul va avea un impact asupra capacității copilului de a-și exersa independența. Gândește-te la modalitățile prin care poți crește șansele celui mic de a putea face ceva pe cont propriu. De exemplu, ai putea folosi un raft mai jos pentru haine, astfel încât acestea să fie mai ușor accesibile. Adaugă un cuier la nivelul lui pentru a-și agăța ghiozdanul după școală. Păstrează un scăunel lângă blatul de bucătărie pentru a-l lăsa să-și ia gustarea din dulap fără ajutor.


Așadar, cu cât faci mai mult pentru ei, cu atât mai puțin pot învăța să facă pentru ei înșiși. Cheia pentru a-i ajuta pe copii să devină mai independenți este să le permiți în mod activ și cu încredere să fie independenți.

Sursa foto: shutterstock.com