Cum îţi regăseşti echilibrul după o perioadă stresantă

.

Indiferent că este vorba despre câteva săptămâni solicitante la locul de muncă sau de o situaţie dificilă în familie, după o perioadă cu foarte mult stres avem nevoie să ne redobândim echilibrul, să ne încărcăm bateriile şi, uneori, chiar să ne reconectăm cu noi înşine şi cu cei dragi. Iată câteva idei care te pot ajuta să-ţi refaci nivelurile de energie pozitivă, după o perioadă mai complicată, care te-a epuizat fizic sau emoţional. 

O ieşire în natură


Ce poate fi mai plăcut, după săptămâni întregi de stres, decât să ieşi din rutină şi să petreci un weekend cu familia sau cu prietenii într-un loc frumos, în mijlocul naturii? Poţi încerca ceva deosebit, cum ar fi cazarea în bungalouri, pentru a transforma această escapadă într-o experienţă memorabilă. 

Plimbările în natură şi aerul curat de la munte cresc nivelul de oxigen din creier, ceea ce stimulează producţia de serotonină, un neurotransmițător care îţi va îmbunătăţi starea de spirit. În plus, sporturile în aer liber, cum ar fi drumețiile, ciclismul sau caiacul, cresc producția de endorfine, ceea ce va ajuta organismul să se recupereze, după o perioadă de stres accentuat. 


Lectura

Dacă nu eşti genul de persoană care apreciază activităţile în aer liber, cu atât mai puţin în acest anotimp, încearcă să te relaxezi făcând altceva. Lectura, de exemplu, are beneficii extraordinare pentru sănătatea mintală şi pentru echilibrul emoţional.

Într-un studiu din 2009 al Universităţii din Sussex, Marea Britanie, testele au arătat că lectura poate reduce nivelul de stres cu până la 68%, făcând-o un mijloc de relaxare mai eficient  decât mersul pe jos, de exemplu. Aşadar, dacă vrei să te simţi relaxat cât mai rapid, citeşte o carte! Poate fi orice, de la o biografie a unei personalităţi celebre până la un roman de aventuri. 

Yoga

Yoga este considerată unul dintre multele tipuri de abordări complementare și integrative ale medicinei. Această practică reunește mai multe discipline fizice și mentale, care te ajută să îţi linişteşti corpul şi mintea. Aşadar, după perioade stresante, yoga poate fi un instrument ideal, care să te ajute să te relaxezi și să-ţi regăseşti echilibrul interior. Anumite studii au arătat că yoga poate ajuta semnificativ la reducerea stresului și a anxietății, dar şi la îmbunătăţirea stării de spirit.


Yoga are multe stiluri și intensități. Hatha yoga, în special, poate fi o alegere bună pentru gestionarea stresului. Hatha este unul dintre cele mai comune stiluri de yoga, iar începătorilor le vor plăcea ritmul mai lent și mișcările mai puţin complicate. 

Un stil de viaţă mai lent

Chiar dacă nu poţi face acest lucru pe termen lung, încearcă, după un eveniment stresant, să adopţi un stil de viaţă mai lent, cel puţin câteva zile. Creierul și organismul nostru au fost concepute pentru a face față factorilor de stres acut, atât timp cât există şi perioade de recuperare. În prezent, nu avem parte întotdeauna în mod firesc de această perioadă de odihnă și recuperare, de aceea e important să-ţi impui, pentru două sau trei zile, un ritm mai calm. Te poţi ocupa de hobby-urile tale sau poţi să petreci mai mult timp cu familia şi prietenii. Important este ca organismul tău să perceapă această perioadă ca pe o veritabilă pauză de la activităţile care te-au stresat. 


Indiferent cât de des suntem sfătuiţi să evităm stresul, trebuie să recunoaştem că el face parte din viaţa noastră. De aceea, este cu atât mai important să găsim instrumentele şi mecanismele potrivite pentru a ne asigura că putem gestiona eficient perioadele dificile şi că organismul nostru beneficiază de recuperarea necesară.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Casatimis.ro