Cum îţi speli hainele astfel încât să arate ca noi pe termen lung

 bogdan.galca
.

Indiferent că este vorba de ţinutele speciale sau de hainele de zi cu zi, toţi ne dorim ca ele să arate impecabil cât mai mult timp. Iar pentru a ne putea bucura de ele, chiar şi mai mulţi ani, este important să avem grijă cum le curăţăm, dar, mai ales, să acordăm atenţie frecvenţei cu care facem acest lucru. Chiar dacă maşinile de spălat au programe din ce în ce mai sofisticate, adaptate chiar şi materialelor mai delicate, rămâne esenţial să ştim cum şi când să ne spălăm hainele. Iată câteva sfaturi în acest sens. 

Spălare frecventă

Există articole care se spală după fiecare utilizare. În această categorie, intră lenjeria,  șosetele, dresurile, dar şi costumele de baie şi hainele de vară din materiale nepretenţioase cum sunt bumbacul şi inul. De asemenea, se spală după fiecare utilizare şi echipamentul sportiv. Este important să ştii, mai ales în ceea ce priveşte obiectele care intră în contact direct cu pielea, că pentru a ucide bacteriile este necesară spălarea la 60°C. Pentru textilele care pot fi curățate la maximum 40°C, optează pentru un detergent antibacterian. În ceea ce priveşte utilizarea uscatorului de rufe, verifică întotdeauna etichetele produselor.  

Spălare după mai multe purtări

Majoritatea obiectelor vestimentare se spală după mai multe purtări. Deşi este foarte simplu să pui hainele în maşina de spălat la un ciclu scurt de 20-30 de minute după fiecare purtare, ţesăturile pot avea de suferit, mai ales dacă temperatura apei este de peste 30°C. Aşadar, în ceea ce priveşte pantalonii din doc, jeanşii, jachetele şi puloverele, este mai bine pentru longevitatea lor să le speli după trei, maxim cinci purtări. Desigur, totul depinde şi de activităţile tale. O haină pătată sau una în care ai transpirat foarte mult trebuie spălată cât mai curând. 

Spălare săptămânală

Potrivit regulilor de igienă, lenjeria de pat se schimbă în fiecare săptămână, la fel şi prosoapele de baie, dar şi pijamalele. Atenţie, prosoapele mici de faţă se spală după fiecare utilizare. Când sunt umede, ele pot deveni un adevărat „incubator' de bacterii care vor ajunge mai apoi pe faţa ta. 

În cazul în care peste noapte ai transpirat abundent, pune pijamalele imediat la spălat. Pijamalele subţiri de vară se pot spăla după fiecare purtare dacă sunt din bumbac sau la două-trei purtări dacă sunt din alte materiale. Cele din mătase se spală doar manual, cu detergent special pentru materiale delicate. 

Cum îţi speli hainele ca să nu le deteriorezi forma sau culoarea

Ca să te bucuri de hainele tale preferate cât mai mult timp, există câteva reguli de care trebuie să ţii cont: 

  • Citeşte întotdeauna eticheta hainelor. Vei găsi instrucţiuni clare despre cum trebuie curăţate şi este important să le respecţi dacă vrei să păstrezi produsul în condiţii cât mai bune. 
  • Separă întotdeauna hainele albe de cele colorate, chiar dacă foloseşti produse speciale care opresc migrarea culorilor dintr-o ţesătură în alta.
  • Sortează hainele şi în funcţie de materiale. Țesăturile groase, de exemplu, pot fi spălate folosind un program mai scurt şi mai blând sau unul special pentru lână.
  • Spală întotdeauna separat hainele foarte murdare, cum ar fi salopetele de joacă ale copiilor, șorțurile de bucătărie, etc.
  • Dacă este posibil, pune rufele la uscat imediat după ce s-a oprit maşina de spălat. Dacă nu ai uscător de rufe, întinde hainele la aer liber sau într-o cameră încălzită şi ventilată. 

Aşadar, spălarea hainelor și păstrarea lor în stare optimă necesită doar puțină atenţie și practică. Odată ce înveţi care sunt programele maşinii de spălat potrivite pentru articolele tale vestimentare şi realizezi că nu orice produs se spală după o singură purtare, nu vei avea nicio problemă să-ţi păstrezi hainele impecabile pe termen lung.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Beko.ro

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton