Atunci când începi să citești o carte, înveți pentru examen sau pur și simplu te documentezi asupra unui subiect care te pasionează, îți dorești să reții cât mai multe informații, pe care să ți le poți însuși și transmite mai departe cu naturalețe. Este, însă o modalitate minune prin care să reușești acest lucru? Ei bine, ceea ce ai nevoie este ca tu să fii un cititor activ implicat, conștient și critic, mai exact sa creezi imagini mentale ale conceptelor, să-ți adresezi întrebări și să reformulezi ulterior materialul citit cu propriile cuvinte.
Iată așadar, în mod detaliat care sunt modalitățile prin care vei memora cu mai multă ușurință informațiile pe care le citești
- Pregateste-te să citești și să reții ceea ce citești
Înainte de a începe o nouă carte trebuie mai intai sa te întrebi de ce faci acest lucru și ce ar trebui sa inveti de pe urma acesteia. Faptul că îți setezi un scop te va ajuta să fii concentrat asupra celor mai relevante părți din text. De exemplu, dacă înveți pentru un examen, probabil te vei axa pe date, evenimentele importante și oameni.
Totodată informează-te asupra subiectului despre care urmează să citești, printr-o căutare rapidă pe internet. Acest lucru te va ajuta să faci asocieri și să-ți amintești informațiile principale. De exemplu dacă citești despre o anumită religie, informează-te mai intai asupra provenienței acesteia.
Pe lângă aceasta, este folositor dacă citești în fragmente scurte, astfel incat sa reusesti sa-ti mentii și să-ți antrenezi concentrarea. Crește treptat timpul de citire de la o săptămână la alta.
- Fii un cititor critic
Pentru a fi un cititor critic trebuie mai întâi să iei notițe. Pe masura ce citești, notează informațiile relevante, iar simpla acțiune de a le scrie te va ajuta sa le reții cu mult mai bine.
Totodată, subliniază aspectele importante. Încearcă sa evidentiezi cuvintele, frazele, construcțiile relevante care transmit o anumită idee pe care nu vrei sa o scapi din vedere. Înainte de a face acest lucru întreabă-te dacă informația respectivă îndeplinește scopul pentru care tu lecturezi aceasta carte. În acest sens te poți ajuta de evidentiatoarele de pe Paperie.ro. Acestea sunt disponibile în diverse culori astfel incat tu sa le alegi pe cele care îți atrag atenția, îți mențin concentrarea și te vor putea ajuta pe parcursul întregului proces.
Pe lângă toate acestea este important să asociezi materialul citit cu lucruri pe care tu deja le cunoști. De exemplu dacă personajul are aceeași zi de naștere ca cea a mamei tale, îți va fi cu mult mai ușor sa retii informația.
- Consolideaza-ti memoria
După ce ai finalizat de citit un segment din carte, notează informațiile cu propriile cuvinte. În acest fel îți vei da seama ce ai reținut deja și care sunt ideile pe care nu le poți memora. Acest lucru îți va permite să revii asupra fragmentului respectiv și să-l aprofundezi. Totodată discuta materialul citit cu un prieten pentru a crea noi asocieri în mintea ta și a-ți fixa informațiile parcurse.
În concluzie, dacă îți dorești să reții mult mai multe informații din ceea ce citești, atunci trebuie să-ți fixezi un scop înainte de a începe, sa citești atata timp cat iti poți menține concentrarea, și iei notițe, sa subliniezi ideile relevante, sa asociezi ceea ce lecturezi cu lucruri deja cunoscute și să redai conținutul atât verbal cât și în scris folosindu-te de propriile cuvinte.
Sursa foto: unsplah.com