Sursa foto: Shutterstock.com
Cancerul de col uterin sau cervical, este un tip de cancer care apare la nivelul celulelor cervixului și este caracterizat prin creșterea necontrolată a acestora.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape toate cazurile de cancer de col uterin (99%) sunt asociate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV), un virus foarte comun, care poate fi răspândit prin contact sexual [1].
Întrucât acest tip de cancer este al patrulea cel mai des întâlnit în rândul persoanelor de sex feminin [1], află în continuarea acestui articol cum poate fi prevenită și tratată această boală severă.
Metode de prevenție și screening pentru cancerul de col uterin
Pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer, este recomandată evitarea infectării cu virusul HPV. Ca urmare, poți efectua următoarele acțiuni:
- interesează-te despre vaccinare anti-HPV – vaccinul pentru prevenirea infecției cu HPV poate reduce atât riscul de cancer cervical, cât și riscul de alte cancere asociate cu această infecție. Discută cu medicul tău de familie, dacă ești eligibilă pentru un astfel de vaccin.
- programează-te pentru testul Babeș Papanicolau – testul Papanicolau THIN PREP este utilizat pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Acest test reprezintă o metodă nedureroasă, neinvazivă și rapidă de depistare a cancerului de col uterin sau a altor anomalii de țesut la acel nivel.
- asigură-te că iei măsuri de siguranță în timpul contactelor sexuale – pentru a reduce riscul de infectare cu HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin, ia măsuri pentru prevenirea contractării infecțiilor cu transmitere sexuală, prin folosirea prezervativelor de fiecare dată sau limitarea numărului de parteneri.
- renunțarea la fumat – persoanele de sex feminin care fumează și care au infecție cu HPV, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancerul de col uterin, comparativ cu femeile care nu fumează [2].
Opțiunile terapeutice disponibile
Tipul tratamentului recomandat pentru cancerul de col uterin depinde de mai mulți factori, cum ar fi stadiul în care se află boala, vârsta persoanei afectate și starea ei generală de sănătate.
Opțiunile terapeutice pot include radioterapie, chimioterapie, intervenție chirurgicală, sau o combinație a acestora [3].
Tratamentul pentru stadiul incipient
Rata cea mai mare de succes o are tratamentul care este realizat în stadiul incipient al cancerului, atunci când acesta este prezent doar în cervix. Cu cât cancerul se răspândește mai departe de zona inițială, cu atât rata de succes a tratamentului este mai redusă.
În acest stadiu, tratamentul chirurgical reprezintă o opțiune des folosită pentru a îndepărta cancerul. Este posibil totuși, ca medicul să recomande și tratament cu radioterapie, dacă este de părere că au rămas celule canceroase în interiorul corpului.
Chiar dacă nu este o abordare prea des întâlnită, medicul poate cere și micșorarea tumorii înainte de operație, prin folosirea chimioterapiei, atunci când mărimea inițială a acesteia ar putea îngreuna procedura [3].
Tratamentul pentru stadiile avansate
Atunci când boala s-a răspândit mai departe de cervix, intervenția chirurgicală nu mai reprezintă de obicei o opțiune corespunzătoare.
Acest tip de cancer invaziv (deoarece a invadat și alte țesuturi din organism), este tratat fie prin radioterapie, fie prin chimioterapie, sau o combinație a celor două opțiuni.
În stadiile cele mai avansate, medicii vor oferi tratament paliativ pentru a ameliora simptomele și pentru a crește cât mai mult calitatea vieții [3].
Datorită severității acestui tip de cancer, de-a lungul timpului au apărut opțiuni de screening pentru a evidenția din timp potențiala existență a bolii. Acestea oferă posibilitatea de a începe tratamentul cât mai curând posibil, atunci când afecțiunea este încă în stadiul incipient.
Asigură-te astfel, că efectuezi toate testările recomandate de către medicul specialist și că iei măsurile necesare de prevenire a infectării cu HPV.
Referințe:
- Cervical Cancer.' World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cervical-cancer#tab=tab_1. Data accesării: 04.11.2022
- Cervical Cancer.' Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501. Data accesării: 04.11.2022
- Cervical Cancer: Symptoms, Causes, Stages, and Treatment.' Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/159821#treatment. Data accesării: 04.11.2022