Există lucruri care, deși par dificil de realizat, le poți face singur atunci când urmezi anumite instrucțiuni sau când ții cont de sfaturile potrivite. Schimbarea balamalelor de la ușă unui mobilier este una dintre acele activități pe care le poți realiza chiar tu singur acasă dacă urmezi pașii necesari.
De ce ai nevoie înainte să începi?
Înainte de a începe schimbarea propriu-zisă a unor balamale ușă de la mobilă, ai nevoie de câteva unelte. Printre acestea se numără o șurubelniță clasică sau una electrică, un boloboc sau o nivelă, de șuruburile potrivite și, bineînțeles, de balamale mobilă noi cu care dorești să le înlocuiești pe cele existente.
Șurubelnița îți va fi de folos atât pentru demontarea balamalelor existente, cât și pentru montarea celor noi. Cu ajutorul acesteia, vei deșuruba vechile balamale și vei înșuruba șuruburile care vor fixa balamalele noi. Dacă alegi o șurubelniță electrică sau o filetantă, va fi mai ușor și mai rapid să faci acest lucru decât dacă alegi o șurubelniță clasică, însă și cu aceasta din urmă poți duce activitatea la bun sfârșit.
Bolobocul sau nivela sunt unelte necesare pentru fixarea în poziția corectă a balamalelor. În cazul în care acestea nu sunt fixate corecte, nu vei putea pune ușa pe poziție.
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi?
Important este să alegi balamalele potrivite, acesta fiind, de fapt, primul pas pe care trebuie să îl urmezi. Pentru a nu alege modelul greșit de balamale, asigură-te că te orientezi după modelul existent, altfel vei risca să nu alegi balamalele care să se potrivească.
După ce te-ai asigurat că balamalele sunt alese în mod corect, te poți apuca de treabă. În funcție de modelul ușii, poate fi nevoie să dai foaia de ușă jos înainte de a demonta balamalele sau invers: prima dată demontezi balamalele, apoi dai foaia de ușă jos.
Odată ce ai scăpat de vechile balamale, în locul acestora le vei poziționa pe cele pe care dorești să le montezi. Cu ajutorul bolobocului, asigură-te că poziția este cea corectă, apoi cu ajutorul șurubelniței vei prinde șuruburile care vor ține balamalele pe poziție. Strânge bine șuruburile, pune foaia de ușă la loc și poți considera treaba realizată.
Se montează la fel o balama de mobilă precum o balama de ușă?
Deși modul de montare a unei balamale de mobilă este asemănător cu al uneia de ușă, există o mică, dar semnificativă diferență: este nevoie de un reglaj corespunzător al balamalelor de la ușile corpurilor de mobilier.
Altfel, este nevoie să respecți aceiași pași ca în cazul balamalelor pentru ușă. De asemenea, trebuie să știi că nu există vreo regulă anume pentru amplasarea balamalelor. De preferat să le poziționezi la 10-15 cm față de partea de sus a ușii, respectiv la 15-20 cm față de partea inferioară, măsurători care trebuie adaptate în cazul în care ușa are o înălțime mai mică de 50 de centimetri.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt, și în acest caz, extrem de simplu de urmat: reglează foaia ușii pe mobilier, montează balamaua în carcasa deja existentă sau cea pe care o vei realiza cu ajutorul unei dălți și a unui ciocan, apoi înșurubează și reglează. Este important să faci toate reglajele necesare, astfel încât ușa să nu fie strâmbă sau să nu existe probleme atunci când dorești să o deschizi și să o închizi.
Urmând cu atenție fiecare dintre acești pași, vei reuși să schimbi cu ușurință balamalele unei uși chiar și de unul singur. Singura mână de ajutor din patea altei persoane de care poți avea nevoie este atunci când dai jos, respectiv când pui înapoi foaia de ușă.