Holul de la intrarea în locuință este primul contact pe care îl ai cu aceasta, atunci când ajungi acasă și ultimul, înainte de a-ți părăsi locuința atunci când pleci la cumpărături, la birou, în vacanță sau la o întâlnire cu prietenii ori familia. Pentru cei care-ți calcă pragul, holul este o oglindă a întregii case, dar și a personalității tale.
Indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție, e important să transformi această încăpere într-un spațiu confortabil, în care să ai la îndemână toate cele necesare. Iată ce nu trebuie să-ți lipsească, indiferent dacă ai un hol mic sau o veritabilă recepțiet:
Alege un cuier pe măsura spațiului
Indiferent de suprafața acestei încăperi, un cuier hol este necesar în orice locuință. Optează pentru o variantă compactă, verticală, în cazul în care nu ai prea mult spațiu la dispoziție sau pentru unul plan, care se fixează în perete și poate susține fie câteva umerașe, fie câteva haine cu agățătoare. Dacă spațiul este generos, te poți orienta către un cuier închis sau către unul cu pantofar încorporat sau poți opta pentru realizarea unui cuier pe comandă, care să se potrivească perfect în încăpere și să utilizeze optim spațiul, până la ultimul centimetru.
Nu uita de pantofar
În cazul în care cuierul sau dulapul din hol nu are și spațiu dedicat pentru depozitarea încălțărilor sau dacă ai nevoie de o piesă de mobilier mai compactă, ia în calcul achiziția unui pantofar. În acest fel, îți vei putea pune mereu pantofii la locul lor, la îndemână, până la următoarea purtare, astfel încât să nu aglomerezi spațiul și să îți protejezi încălțămintea de praf și zgârieturi – pentru că accidentele casnice, mai ales într-un spațiu de tranzit așa cum este holul, nu sunt tocmai imposibile și nici măcar rare.
Gândește-te la un spațiu dedicat poșetei, dar și la unul pentru 'mărunțișuri' precum cheile
Desigur, poșeta poate fi agățată în același cuier pe care îl folosești pentru haine, deși ar fi indicat să îi dedici propriul altar. Într-un cuier de perete, s-ar putea alege cu zgârieturi. Pe de altă parte, în cazul în care o acoperi cu paltoane și geci, îți va deveni tot mai inaccesibilă. Creează-i un spațiu dedicat, astfel încât să o ai mereu la îndemână și să fie depozitată în siguranță – mai ales dacă ești pasionată de accesorii și investești constant în poșete de brand! Totodată, vei avea nevoie și de un loc în care să îți pui cheile de la casă și de la mașină și, eventual, alte mărunțișuri pe care le vrei în apropierea ușii de la intrare, cum ar fi ochelarii de soare. Poți folosi o poliță, un coș decorativ cu o parte plană ce se lipește pe perete sau chiar un suport special conceput pentru chei. Cu siguranță, vei găsi un astfel de obiect care să corespundă nevoilor tale și spațiului pe care îl ai la dispoziție.
Asigură-te că ai parte de tot confortul necesar
Atunci când suprafața holului este limitată, șansele să instalezi un fotoliu confortabil la intrarea în casă sunt inexistente. Dar asta nu te poate împiedica să pui pe hol măcar un taburet sau un scaun pliabil, pe care să îl folosești atunci când îți încalți ghetele cu șireturi, sandalele cu nojițe sau mocasinii pentru care folosești mereu încălțătorul. Dacă nu vrei o piesă de mobilier în plus și preferi stilul practic și minimalist, alege un cuier dotat în partea inferioară cu încălțător acoperit, care poate fi folosit și pentru șezut.
Nu face rabat nici de la estetică
În ceea ce privește decorul, nu ai nevoie de spațiu pentru a-ți putea face de cap cu fel și fel de accesorii și decorațiuni. Un tablou, de exemplu, nu îți va răpi din spațiu pentru a înfrumuseța holul. O oglindă este necesară, mai ales dacă îți place să verifici ultimele detalii ale ținutei, înainte de a părăsi locuința. Un corp de iluminat cu o formă deosebită poate, de asemenea, conferi viață acestui spațiu, la fel cum un ghiveci cu plante care rezistă, eventual, în locuri slab luminate, poate transforma un hol anost într-un loc verde, viu și plin de energie. Joacă-te cu nuanțele și cu texturile și dă-ți frâu liber imaginației, pentru a face din această încăpere una pe gustul tău.
Deși tindem să nu acordăm atenția cuvenită holului de la intrarea în locuință, este, așa cum spuneam, primul contact pe care îl ai atunci când ajungi acasă, primul lucru pe care îl văd musafirii tăi și totodată singurul în care ajung o serie de oameni necunoscuți, precum poștașul sau curierii. Decorează-l pe placul tău și ține cont de nevoile de confort pe care le ai, pentru a te bucura din plin de el.
Sursă foto: Pexels