Chiar dacă stresul, în anumite cantități și atunci când este ocazional, nu este nociv, atunci când el apare zilnic și îți afectează calitatea vieții este dăunător, fiind vorba despre stres cronic. Acesta este periculos pentru sănătate și trebuie să-l depășești, pentru a nu-l lăsa să producă efecte grave, pe termen lung.
O modalitate prin care poți face acest lucru este să identifici și să elimini sursele care îl provoacă. Stresul se combate prin diverse metode, inclusiv prin suplimente pe bază de Ashwagandha, un adaptogen excelent pentru calmarea sistemului nervos și îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
Cât de nociv poate fi stresul cronic
Sistemul de răspuns la stres al organismului este de regulă autolimitat. Odată ce o amenințare a trecut, hormonii revin la un nivel normal, scăzând cantitatea de adrenalină și cortizol, iar tensiunea arterială și ritmul cardiac se reglează, toate sistemele reintrând în ritmul lor obișnuit. Însă, dacă factorii de stres sunt prezenți în mod constant, vor face ca tu să te simți permanent atacat, ceea ce determină activarea frecventă a reacției de luptă sau fugă.
Stimularea pe termen lung a acestui sistem de răspuns poate perturba aproape toate procesele din organism, expunându-te unui risc mai mare de a dezvolta diverse probleme de sănătate: anxietate, depresie, dureri de cap, probleme digestive, tensiune musculară, boli de inimă, probleme de somn, dificultăți de memorie și concentrare, creștere în greutate.
Cum identifici sursele de stres din viața ta
Având în vedere toate aceste neplăceri pe care le cauzează acumularea stresului în viața ta, este important să deprinzi modalități sănătoase de a face față situațiilor dificile. Un prim pas ar fi identificarea surselor de stres, misiune în care poți ține cont de câteva tehnici:
Ține un jurnal și notează tot ce îți provoacă stres
Pentru anumiți oameni poate fi dificil să-și dea seama ce anume le creează stres, pentru că unele surse de stres nu sunt întotdeauna evidente. O introspecție sinceră și o monitorizare atentă a situațiilor care provoacă tensiune și disconfort sunt necesare. Un jurnal zilnic poate fi de ajutor în acest scop, pentru a identifica tiparele de stres. În el vei nota momentele în care apar sentimente de anxietate, iritabilitate, emoții negative, dar și situațiile care le-au declanșat: muncă, relații, evenimente etc.
Reflectează la cum te simți la serviciu
Cea mai frecventă cauză a stresului este stresul legat de muncă, 79% dintre angajați resimțindu-l frecvent, conform Statista. De aceea, este necesar să analizezi calm și obiectiv modul cum te simți la locul de muncă. Ți-e teamă când se apropie ora de a merge la serviciu? Te pun în mare dificultate sarcinile și responsabilitățile de la job? Cum interacționezi cu colegii și superiorii? Cum te simți pe tot parcursul unei zile de muncă? Această auto-reflecție ajută în recunoașterea stresului profesional.
Fii atent la ceea ce-ți transmite corpul tău
De multe ori, reacțiile fizice ale corpului în anumite medii sau situații pot fi o modalitate eficientă de a detecta stresul, chiar înainte ca mintea să-l recunoască. Stresul poate declanșa răspunsuri specifice: senzație de greață, nod în gât, nod în stomac, transpirație, tensiune musculară, accelerarea gândurilor și a neliniștii. Dacă devii conștient de aceste semne fizice și emoționale, poți lua măsuri pentru a evita stresul sau pentru a gestiona mai bine situațiile care îți provoacă disconfort.
Scapă de stres, pentru o viață mai sănătoasă
După ce știi exact ce îți provoacă stres, poți lua mai ușor și mai repede măsuri pentru a elimina stresul sau a-l gestiona mai eficient, prevenind astfel acumularea tensiunii care provoacă diverse probleme de sănătate.
Mai departe, poți adopta anumite măsuri pentru a-ți recâștiga echilibrul emoțional. Practicarea respirației profunde, a meditației sau a unei diete sănătoase și echilibrate pot ajuta în atenuarea stresului. Activitatea fizică regulată este și ea o soluție indicată, deoarece sportul stimulează producția de endorfine și îmbunătățește starea de spirit. La nevoie, poți discuta cu un medic și despre administrarea de suplimente pe bază de plante, care sunt eficiente în gestionarea stresului și anxietății, fără efecte adverse.